Forum OSKKO - wątek

TEMAT: ZFŚS a PODARKI
strony: [ 1 ]
Rafał T03-01-2005 11:33:08   [#01]
Pytanko: czy z ZFŚS można kupić upominek dla odchodzącego na emeryturę pracownika, który proponuje przykładowo chęć zakupu telewizora, lodówki, płaszcza czy też złota???
Adaa03-01-2005 11:41:06   [#02]

ja kupowałam obraz w galerii

Mam w regulaminie,że moge przeznaczać srodki na upominki z takich okazji.
Dżoana03-01-2005 11:42:12   [#03]
Wydaje mi się, wnioskując z poprzednich dyskusji, że nie można.
violka03-01-2005 15:43:13   [#04]

oczywiście, że nie można

zakup upominków nie jest zgodny z ustawą

ma to być pomoc socjalna, jesli tak jest w regulaminie to jest on niezgodny z prawem

Adaa03-01-2005 15:59:59   [#05]

może naciągane mam ,faktycznie trzeba zmienić

Rafał mówi,że emeryt deklaruje chęć zakupu plaszcz, lodówki..itd.

Moim zdaniem spokojnie moze to kupić jako pomoc materialną, w tym wypadku rzeczową...no chyba,ze emeryt bardzo zasobny w gotówke jest.

Janusz Pawłowski03-01-2005 16:26:38   [#06]

Chyba istotnie trochę naciągany ten zapis u Ciebie, Adoo.

Środki z Funduszu (poza świadczeniem urlopowym nauczycieli) można przeznaczać na działalność socjaną - a ta jest zdefiniowana w drugim artykule ustawy o ZFŚS:
działalność socjalna - usługi świadczone przez pracodawców na rzecz różnych form krajowego wypoczynku, działalności kulturalno - oświatowej, sportowo - rekreacyjnej, udzielanie pomocy materialnej - rzeczowej lub finansowej, a także zwrotnej lub bezzwrotnej pomocy na cele mieszkaniowe na warunkach określonych umową.

Można kombinować z takim obrazem - działalność kuluralno-oświatowa, lub pomoc mieszkaniowa (w końcu na ścianie se go powiesi), ale ... naciągane to mocno - lepiej wywal ten zapis.

Rafał T04-01-2005 13:43:46   [#07]

Kto ma dobry wybieg na takie wydatkowanie???

Jest to niezgodne ale jak docenić tego pracownika "za całokształt pracy" i wręczyć mu jakiś rąbek z ZFŚS. Czekam na dobre pomysły jaką treść zawrzeć w regulaminie by był "wilk syty i owca cała" Z góry wielkie dzięki za "dziurę regulaminową".
Rafał T04-01-2005 19:19:08   [#08]
Co tam? Forum na ten temat nie ma chętnych do dyskusji, zapraszam i liczę na wsparcie
Janusz Pawłowski04-01-2005 19:27:20   [#09]
ZFŚS nie jest od doceniania pracowników - od tego jest fundusz nagród.
beera04-01-2005 19:30:17   [#10]

nie jest

ale jak bardzo chcesz- daj mu zapomogę po prostu

Ale zawsze to zapomoga- nie nagroda, bo nagrody, to jw

Rafał T04-01-2005 19:55:13   [#11]
tak ale praktyka funkcjonuje i teraz należy tak dobrać w słowa by wszystko grało. Szukam dobrego zwrotu jak to zgrabnie powinno brzmieć np. "pomoc pieniężna dla pracowników odchodzących na emeryturę w związku z utratą obecnego wynagrodzenia i niższym uposażeniem emerytalnym..." Coś w tym stylu...
beera04-01-2005 20:12:44   [#12]

wiesz jak to jest z tą utratą uposażenia?

moje sprzątaczki zyskaly na odejściu

ale serio- nie wiem , czy taki argument może paśc skoro emeryt otrzymuje odprawę emerytalną i ta utrata- jesli nawet, to chwilowo jest rekompensowana, na stale i tak jej nie zrekompensujesz.

Jak rozumiem- problem masz na już. Omiń Ustawę jeśli nie chcesz tak  znienacka łamać zasadę praktyki.

I natychmiast zwolaj towarzystwo i im po prostu powiedz, ze od nastepnego razu- nici z ZFŚS w zwiazku z odchodzeniem na emeryturę.

Dobry sposób- sama go zastosowałam w czerwcu z pełną świadomościa, ze nie robię dobrze kupując upominek dla emeryta.
Ale to była "ostatnia" ze starej kadry.
Każdy przed nia cos tam dostał, to machnęłam ręką i tyle- trudno. Zeby tylko takie przestępstwa popelniano...

Rafał T04-01-2005 20:44:23   [#13]
Pęczak zrolował więcej i cała gromada.... Tak jak wspominasz - są ludzie ze starymi nawykami i przyzwyczajeniami i im jest najtrudniej wybić z głowy że to jest nie tak jak było przez lata. Cała idea uznania odchodzącego na emeryturę i wykrojenie mu "Tortu ZFŚS" jest kopnięta od podstaw, a gdzie podstawowe kryteria "sytuacja materialna, rodzinna i życiowa" ... ale może ktoś ma w swoim rozumku niezły wybieg ... dlatego jestem na forum i pytam. POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH
Rafał T04-01-2005 21:56:55   [#14]

Znalazłem - i to by było na tyle - uświadomiony w 100%

http://www.pip.gov.pl/html/pl/html/07068000.htm

Strona główna > Pytania do PIP (FAQ) > Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych

* Czy z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych można sfinansować upominki związane z przejściem na emeryturę naszych pracowników oraz związane z tym uroczystości?

Zgodnie z art. 1 ustawy z dnia 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych (Dz. U. z 96 nr 70, poz. 335) fundusz ten przeznaczony jest na finansowanie działalności socjalnej organizowanej na rzecz osób uprawnionych do korzystania z Funduszu oraz na dofinansowanie zakładowych obiektów socjalnych.

Definicję działalności socjalnej zawiera art. 2 pkt 1 ustawy – są nią usługi świadczone przez pracodawców na rzecz różnych form krajowego wypoczynku, działalności kulturalno-oświatowej, sportowo-rekreacyjnej, udzielanie pomocy materialnej - rzeczowej lub finansowej, a także zwrotnej lub bezzwrotnej pomocy na cele mieszkaniowe na warunkach określonych umową.

Zasadą jest przy tym, że pomocy z funduszu udziela się biorąc pod uwagę kryteria socjalne: sytuację życiową, rodzinną i materialną osób uprawnionych (art. 8 ustawy).

W definicji tej nie mieści się zatem organizacja imprez okolicznościowych i upominków z okazji przejścia pracownika na emeryturę. Nie ma jednak przeszkód by wydatki te zostały pokryte ze środków własnych pracodawcy.

Rafał T04-01-2005 21:59:04   [#15]

??? NASTĘPNY FIX

Nie ma jednak przeszkód by wydatki te zostały pokryte ze środków własnych pracodawcy.

MOŻE TO ISTNIEĆ U PRYWATNEGO PRACODAWCY, NIE WYOBRAŻAM SOBIE BY MOGŁO TO BYĆ BEZKARNE W BUDŻETÓWCE. ALE MOŻE KTOŚ MA INNY POGLĄD, BARDZIEJ UGRUNTOWANY I Z DOŚWIADCZENIEM. colorTableClick(); colorTableClick();
violka04-01-2005 22:29:53   [#16]

Rafał

lepiej sobie dać spokój - pamiętaj "kto ma miękkie serce, ten musi mieć twardą d..."

kręcisz bat na samego siebie - teraz jest dobrze, ale skąd wiesz że za pół roku czy rok komuś nie podpadniesz i nie będzie chciał sięgnąć do tego argumentu, żeby ci dowalić

nie ma się co podkładać samemu, życie jest i tak full of zasadzkas,

a niektórzy szybko zapominają co się dobrego zrobiło, najczęściej dbają tylko o własny interes i pół biedy jeśli nie naruszają przy tym interesów innych

tacy od zbawiania świata, to zdecydowana mniejszość - co nie znaczy że mam o nich złe zdanie - sama mam takie ciągoty, ale się z tego leczę ;-))

ostatnio znalazłam gdzieś fajną złotą myśl:

Nie uszczęśliwiaj nikogo w pracy, jeśli .... nie musisz,

a poza pracą – tylko tych, którzy tego chcą.

nowinka07-01-2005 23:15:48   [#17]
pamietaj że dyrektor odpowiada za ZFSS jednoosobowo i że kontrola funduszu podlega dyscyplinie finansów publicznych. Nawet jak w swoim regulaminie masz zakup dronbych upominków z tytułu jubileuszu czy tez odejścia na emeryturę to zachodzi pytanie co oznacza drobnych...sprawa względna i zawsze podczas kontroli zostanie to postawione jako zarzut. więc jeśli chcesz znaleźć wyjście to jest tylko jeden sposób: dana osoba musi napisać wniosek o zapomogę.
Marek Pleśniar07-01-2005 23:20:52   [#18]

to podstawowa prawda dyrektorskiego losu - to co pisze violka:

a niektórzy szybko zapominają co się dobrego zrobiło

zapomną, zapomną, zapewniam:-)

a Ty zostaniesz z kontrolą na karku

zgredek07-01-2005 23:29:48   [#19]
doktoryzujemy się nad tym nieszczęśnym funduszem

nad zapisami w regulaminie

ale, to chyba tylko my...

bo mam przed sobą regulamin ZFŚS bardzo dużego zakładu - tam napisali go prawnicy, któym za to płacą

i czytam:

środki Funduszu przeznacza się na...
6) organizację tradycyjnych imprez i okolicznościowych uroczystości

i taką tradycyjną jest między innymi odejście pracownika na emeryturę

a okolicznościowe - to branżowe święto jest!
violka08-01-2005 18:01:20   [#20]

zgredek

i tu nie ma sprzeczności

imprezę można zrobić, ale prezentu nie dajemy, tylko tańce i zastawiony stół :-)))

Ajcila08-01-2005 18:03:45   [#21]

u nas nawet imprez nie wolno:-(

violka08-01-2005 18:22:22   [#22]

nie wolno?

tzn. nie macie takiego punktu w regulaminie ? to zaproponujcie zmiany do regulaminu - tu zz mogą się wykazać
Ajcila08-01-2005 18:27:06   [#23]

violka

o to właśnie chodzi że w poprzednim regulaminie mieliśmy i kazano nam to zlikwidować

a co powiesz na coś takiego:

kupiłam dla dzieci pracowników paczki Mikołajowe tak też opisałam rachunek wysyłając go do ZEO i cóż odesłali mi go mówiąc iż muszę napisać że jest to "pomoc rzeczowa dla dzieci praowników"

violka08-01-2005 22:26:12   [#24]

wg ustawy o zfśs

paczki to pomoc rzeczowa

powinno się dzielić wg sytuacji rodzinnej i życiowej (dzieci, święta) oraz materialnej (czyli zróżnicować wartość)

my mamy w regulaminie imprezę z okazji DEN - traktujemy to jako działalność rekreacyjną - w końcu się bawimy, a zdarzało się że i na świeżym powietrzu (ognisko, oczywiście po akademii)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]