Forum OSKKO - wątek
beera | 01-01-2005 23:19:13 [#01] |
---|
Z netowych wiadomości:
Śląska Społeczna Rada Oświatowa Rada przyjęła jednogłośnie uchwałę o wprowadzeniu zmian do Regulaminu ŚSRO i utworzeniu – działających w ramach Rady – trzech rzeczników: Społecznego Rzecznika Praw Ucznia, Społecznego Rzecznika Praw Nauczycieli i Pracowników Oświaty oraz Społecznego Rzecznika Praw Rodziców. Wszyscy rzecznicy będą pełnili swoje obowiązki społecznie i bezinteresownie. Każdy z nich przygotuje coroczną informację o stanie przestrzegania w szkołach i placówkach oświatowych województwa śląskiego praw uczniów, praw nauczycieli i pracowników oświaty oraz praw rodziców. Informacje te Rada przekaże do wiadomości i wykorzystania właściwym instytucjom krajowym i europejskim, a także regionalnym i ogólnopolskim mediom. Rada zdecydowała jednomyślnie o objęciu patronatu nad działalnością Pana Macieja Osucha, Społecznego Rzecznika Praw Ucznia. |
camelot | 02-01-2005 00:06:07 [#02] |
---|
Ciekawym jestem jaka jest podstawa prawna do powoływania takich rzeczników nawet społecznych. |
RomanG | 02-01-2005 00:13:11 [#03] |
---|
Czegoś nie rozumiem. Powołali Społecznego Rzecznika Praw Ucznia i jednocześnie objęli patronat nad panem Osuchem - społecznym Rzecznikiem Praw Ucznia?? |
beera | 02-01-2005 11:04:03 [#04] |
---|
proste Podstwą prawną jest Uchwała tej społecznej rady. Nawet nie wiesz camelot ilu społecznych rzeczników jest w róznych miejscach zrzeszonych, bądź niezrzeszonych Roman- nie wiem, może chcą mieć swojego rzecznika ucznia- rzecznika Rady, ktory będzie współpracował z tym niezrzeszonym jakim jest Maciek Osuch? |
Arwena | 02-01-2005 12:45:37 [#05] |
---|
A gdzie Rzecznik Praw Pracowników Administracji i Obsługi? Mają być pokrzywdzeni? |
beera | 02-01-2005 12:47:52 [#06] |
---|
:-))))))))))))) |
RomanG | 02-01-2005 13:18:24 [#07] |
---|
Teraz kolej na Społecznego Rzecznika Praw Rzeczników. |
Grzegorz G | 02-01-2005 14:04:30 [#08] |
---|
:-))))) to znaczy, że Rzecznik Praw Ucznia stoi (przewodzi?) nad Nauczycielskim i Rodzicielskim oraz im patronuje??? Ciekawe, w którą to idzie stronę, zwłaszcza znając stanowisko i poglądy p. Osucha (już nad nimi dyskutowaliśmy). Ja chcę być "społecznym" rzecznikiem rzeczników i decydować o niezdecydowanych i innych oraz ich sprawach - oczywiście nieodpłatnie :-)) |
beera | 02-01-2005 14:17:23 [#09] |
---|
a ja cenię bardzo to co robi Osuch i Choć często się z nim nie zgadzam, uważam, ze bardzo dobrze, ze ktoś taki jest. A co do tego, że wielu chce być " społecznymi rzecznikami", to Grzegorzu jest więcej niż pewne;-))) |
RomanG | 02-01-2005 14:45:14 [#10] |
---|
W jednej ze szkół spotkałem się z dobrą opinią na temat tego pana. Z drugiej strony pan Osuch był niedawno zaproszony do Opola, miał spotkanie z młodzieżą i to, co gimnazjalistom opowiadał, wołało czasem o pomstę do nieba. Ja rozumiem misję i troskę o dziecko, natomiast powodowane rzekomo tą troską programowe nastawianie młodzieży przeciwko dorosłym, którzy są za nią odpowiedzialni i którzy w znacznej większości chcą dla niej dobrze i działają w dobrej wierze, programowe antagonizowanie młodzieży i dorosłych oraz ustawianie ich po przeciwnych stronach barykady, budzi mój stanowczy sprzeciw, jest - uważam - negowaniem istoty procesu nauczania i wychowania i tak naprawdę najmniej służy samemu dziecku. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|