Forum OSKKO - wątek

TEMAT: kolejni rzecznicy
strony: [ 1 ]
beera01-01-2005 23:19:13   [#01]

Z netowych wiadomości:

Śląska Społeczna Rada Oświatowa

Rada przyjęła jednogłośnie uchwałę o wprowadzeniu zmian do Regulaminu ŚSRO i utworzeniu – działających w ramach Rady – trzech rzeczników: Społecznego Rzecznika Praw Ucznia,
Społecznego Rzecznika Praw Nauczycieli i Pracowników Oświaty
oraz Społecznego Rzecznika Praw Rodziców.

Wszyscy rzecznicy będą pełnili swoje obowiązki społecznie i bezinteresownie. Każdy z nich przygotuje coroczną informację o stanie przestrzegania w szkołach i placówkach oświatowych województwa śląskiego praw uczniów, praw nauczycieli i pracowników oświaty oraz praw rodziców. Informacje te Rada przekaże do wiadomości i wykorzystania właściwym instytucjom krajowym i europejskim, a także regionalnym i ogólnopolskim mediom.

Rada zdecydowała jednomyślnie o objęciu patronatu nad działalnością Pana Macieja Osucha, Społecznego Rzecznika Praw Ucznia.

camelot02-01-2005 00:06:07   [#02]
Ciekawym jestem jaka jest podstawa prawna do powoływania takich rzeczników nawet społecznych.
RomanG02-01-2005 00:13:11   [#03]
Czegoś nie rozumiem. Powołali Społecznego Rzecznika Praw Ucznia i jednocześnie objęli patronat nad panem Osuchem - społecznym Rzecznikiem Praw Ucznia??
beera02-01-2005 11:04:03   [#04]

proste

Podstwą prawną jest Uchwała tej społecznej rady.

Nawet nie wiesz camelot ilu społecznych rzeczników jest w róznych miejscach zrzeszonych, bądź niezrzeszonych

Roman- nie wiem, może chcą mieć swojego rzecznika ucznia- rzecznika Rady, ktory będzie współpracował z tym niezrzeszonym jakim jest Maciek Osuch?

Arwena02-01-2005 12:45:37   [#05]

A gdzie

Rzecznik Praw Pracowników Administracji i Obsługi? Mają być pokrzywdzeni?
beera02-01-2005 12:47:52   [#06]

:-)))))))))))))

RomanG02-01-2005 13:18:24   [#07]

Teraz kolej na Społecznego Rzecznika Praw Rzeczników.

Grzegorz G02-01-2005 14:04:30   [#08]

:-)))))

to znaczy, że Rzecznik Praw Ucznia stoi (przewodzi?) nad Nauczycielskim i Rodzicielskim oraz im patronuje???

Ciekawe, w którą to idzie stronę, zwłaszcza znając stanowisko i poglądy p. Osucha (już nad nimi dyskutowaliśmy).

Ja chcę być "społecznym" rzecznikiem rzeczników i decydować o niezdecydowanych i innych oraz ich sprawach - oczywiście nieodpłatnie :-))

beera02-01-2005 14:17:23   [#09]

a ja cenię bardzo

to co robi Osuch

i Choć często się z nim nie zgadzam, uważam, ze bardzo dobrze, ze ktoś taki jest.

A co do tego, że wielu chce być " społecznymi rzecznikami", to Grzegorzu jest więcej niż pewne;-)))

RomanG02-01-2005 14:45:14   [#10]

W jednej ze szkół spotkałem się z dobrą opinią na temat tego pana.

Z drugiej strony pan Osuch był niedawno zaproszony do Opola, miał spotkanie z młodzieżą i to, co gimnazjalistom opowiadał, wołało czasem o pomstę do nieba.

Ja rozumiem misję i troskę o dziecko, natomiast powodowane rzekomo tą troską programowe nastawianie młodzieży przeciwko dorosłym, którzy są za nią odpowiedzialni i którzy w znacznej większości chcą dla niej dobrze i działają w dobrej wierze, programowe antagonizowanie młodzieży i dorosłych oraz ustawianie ich po przeciwnych stronach barykady, budzi mój stanowczy sprzeciw, jest - uważam - negowaniem istoty procesu nauczania i wychowania i tak naprawdę najmniej służy samemu dziecku.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]