Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
plan rozwoju - od kiedy po nowemu? |
alfa36 | 29-12-2004 12:00:17 [#01] |
---|
Nauczyciel we wrześniu 2004 r.napisał plan rozwoju (wg starego rozporządzenia). Nowe rozporządzenie mowi o mozliwosci wprowadzania zmian w planie. Jak to ma wyglądać? Czy nauczyciel może napisać nowy plan np. w grudniu 2004 r. ? Czy ma może napisac aneks do tamtego planu? Nauczyciel wolalby napisać oczywiście plan po nowemu, bo przecież kiedy za ponad dwa lata będzie składal teczkę, będą go obowiązywaly "nowe' wymagania. Pozdrawiam już prawie sylwestrowo. |
OlaM | 29-12-2004 12:26:36 [#02] |
---|
nauczycielka powinna napisać aneks do planu rozwoju. Pozdrawiam |
Władysław Ścianek | 29-12-2004 13:18:39 [#03] |
---|
Wymagania na poszczególne stopnie awansu zawodowego określa Minister w rozporządzeniu, którego we wrześniu 2004 r. jeszcze nie było. Dlatego też najistotniejszym jest spełnienie wymagań z rozporządzenia MENiS z dnia 1 grudnia 2004 r. i przygotowanie się do egzaminu lub postępowania kwalifikacyjnego wg nowych standardów. / Nie piszesz, jakiego stopnia awansu sprawa dotyczy /. Logika nakazuje, by działania umieszczone w planie rozwoju były spójne z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu, lecz w prawie takiego warunku nie spotkasz. Stąd też możesz wydać nauczycielowi polecenie / na piśmie / dot. sporządzenia aneksu. PS: Skąd OlaM wie, że jest to nauczycielka? Ja nie wiem, a chciałbym. Serdecznie pozdrawiam !!! |
OlaM | 29-12-2004 13:24:52 [#04] |
---|
bo w naszym stanie nauczycielskim około 90 % to kobiety. A moje pytanie do Władysława na jakiej podstawie dyrek ma wydać polecenie napisania aneksu do planu rozwoju? Nauczyciel (ka) powinien sam to zrobić po przeanalizowaniu rozporządzenia. |
OlaM | 29-12-2004 13:27:11 [#05] |
---|
już wiem Z nowego rozporządzenia
§ 4. 2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach, w czasie trwania stażu dyrektor szkoły może pisemnie zobowiązać nauczyciela do zmiany planu rozwoju zawodowego lub zmienić nauczycielowi opiekuna stażu.
3. W czasie trwania stażu nauczyciel może wprowadzać zmiany w planie rozwoju zawodowego za zgodą dyrektora szkoły.
Ale mam dzisiaj dzień same wpadki. |
JarTul | 29-12-2004 13:46:10 [#06] |
---|
Może lepiej zaczekać? A może rozporządzenie znowu się zmieni. :-))) |
jeannette | 29-12-2004 17:40:56 [#07] |
---|
w szczególnie uzasadnionych przypadkach - nie uważam, że zmiana rozp. to jakiś szczególny przypadek ;-))) ciągle mamy w takim razie szczególne przypadki... pisano plany wg sfer i nikt się nie martwił, że teczka ma być paragrafami, wystarczy aneks, a te szczególne przypadki to raczej zmiany dotyczące wykonywanej pracy, przedmiotu - była polonistka jest bibliotekarka bo redukcja etatu itd. Po co sobie stwarzać dodatkową robotę? A że się zmieni rozporządzenie, to chyba łatwe do przewidzenia :-))) |
herbatka | 29-12-2004 18:23:37 [#08] |
---|
Jestem po komisjach po nowemu i po serii rozmów z doradcami i ekspertami. Mam 2 podstawowe wątpliwości 1) czy zmiana rozporządzenia może być uznana za szczególnie uzasadniony przypadek, 2) po co zmieniać plan aneksujac go skoro po dokładnym przemyśleniu głównych zadań zmiana jest raczej słowna niż merytoryczna. Dotychczas zmiana planu było brana pod uwagę gdy nauczyciel w trakcie stażu w sposób istotny zmieniał pracę ( został doradcą, wicedyrektorem, zamiast grupy świetlicowej prowadził klasę lub odwrotnie) = zmieniały się jego zadania w placówce.Myślę ze dyrektor i opiekun - w przypadku niższych stopni - powinien dokładnie z nauczycielem przeanalizować jego plan, przegadać co można innego wykonać w ramach takich zapisów jakie istnieją, które z realizowanych zadań odpowiadają zmienionym kryteriom wymagań, dać sobie trochę czasu na refleksję wzajemną a nie od razu namawiać do zmiany planu. Większość nauczycieli pod konieć stażu i tak ma sporo problemów z selekcją zgromadzonego materiału, dyrektor powinien raczej zadbać o ich spokojną analizę, wspierać niż namawiać do kolejnych przeróbek. Pozdrawiam przedsylwestrowo. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|