Forum OSKKO - wątek

TEMAT: komputery w przedszkolach
strony: [ 1 ]
Ank22-12-2004 22:20:11   [#01]

Właśnie dzisiaj dostałam wiadomość, że moje przedszkole uzyskało akceptację i od stycznia jesteśmy już pełnoprawnymi uczestnikami Programu nauczania przedszkolnego IBM. Cieszę się ogromnie bo to efekt mojego niespokojnego i poszukującego usposobienia i trochę jakby nagroda za to co już zrobiliśmy.

Czy któraś z moich przedszkolnych koleżanek jest w tym programie? Szukam bratnich dusz w tym temacie.

Ewa Adamska22-12-2004 22:31:50   [#02]
co to za program, nie słyszałam o nim, przedszkole, w którym pracuje od kilku lat prowadzi zajęcia komputerowe z dziećmi
Mirka23-12-2004 08:16:58   [#03]
moje przedszkole uczestniczy w tym programie od 2003 jest super
Ajcila23-12-2004 10:09:41   [#04]

AnK

Podziel się informacjami w jaki sposób i gdzie to załatwiałaś?

Ciekawa jestem czy to wiąże się z otrzymaniem komputerów czy tylko programu?

Mirka23-12-2004 10:15:38   [#05]
Napisałam pismo do Ministerstwa Nauki i Informatyzacji o wpisanie placówki do programu KidSmart otrzymałam 2 zestawy komputerowe z oprogramowaniem . Są to zestawy w obudowach przystosowanych do użytku przez dzieci , nie do zepsucia i uszkodzenia, stacja dysków jest zamknęta na klucz a klawiatura działa na dotyk, mogą rozlać mleko i nic się nie stanie. Programy są super , jest również zainstalowana "wewnętrzna sieć internetowa" każde dziecko może założyc własną stronę - działa tylko w obrębie komputera.
Ank23-12-2004 16:28:03   [#06]

Trafiłam na ślad programu i napisałam do IBM. Na ich stronie są wszystkie informacje.Czeakłąm ponad rok ale się udało. Polecam wszystkim zainteresowanym.

http://www-5.ibm.com/pl/kidsmart/

Ciekawa jestem jak program działa później, jak wygląda opieka czy też nadzór ze strony firmy, czy faktycznie szkoleni są nauczyciele

Renatka23-12-2004 22:55:40   [#07]
ciekawe , dajcie namiar jak można włączyć się do programu
Ajcila24-12-2004 20:44:53   [#08]

AnK

Powiedz czy pisałaś na adres który znalazłaś w internecie?

Czy też miałaś jakiś inny

Macia27-12-2004 13:09:46   [#09]

Dziękuję za informację

Dopiero udało mi się zastąpić pozyskany sprzęt nowym do gabinetu ale od dawna myslałam o przedsięwzięciu w rodzaju "pracownia komputerowa w każdej szkole" tylko do zastosowania w przedszkolu.
Ank27-12-2004 14:04:00   [#10]

Ajcila

Po wejściu na stronę podaną przez mnie, po prawej ostatnia informacja to "kontakt z nami". Jest to poczta do pani Kamili Giedrojć, która nadzoruje realizację programu. Życzę powodzenia

Macia  tu do otrzymania są dwa stanowiska komputerowe dla dwójki dzieci każde. Za to jest to sprzęt z oprogramowaniem dydaktycznym, bardzo atrakcyjny i wytrzymały na działania przedszkolaków.

Ajcila27-12-2004 14:09:45   [#11]

AnK

Dzięki własnie skontaktowałam się z Panią Kamilą i mam zamiar wziąść się za pisanie wniosku ale może mi podpowiesz czy wniosek wysyłałaś meilem czy listownie?

Jeszcze jednego jestem ciekawa ale o to zapytam Cię w meilu:-)

Ank27-12-2004 14:13:34   [#12]
Wysyłałam listownie opis dotychczasowych działań prowadzonych w tym kierunku przez przedszkole wraz z wnioskiem.
Ajcila27-12-2004 14:15:52   [#13]
Czy opisywałaś działania związane z technologią komputerową ? Czy z efektami związanymi ze zdobywaniem kopmputerów do przedszkola
Ank27-12-2004 14:20:55   [#14]
Z tym co dotychczas (do czasu wysłania zgłoszenia) udało nam się w tej dziedzinie zrobić. Mamy swoją mini pracownię (3 komputery) trochę programów, własny program edukacji informatycznej i multimedialnej i wielki zapał prowadzących to nauczycielek. Zależało nam na profesjonalnym podejściu do problemu. Pani, która wtedy opiekowała się programem powiedziała mi, że mile widziane są własne doświadczenia i już włożony wkład pracy.
Ajcila27-12-2004 14:24:39   [#15]
Ja mam 2 komputery w salach dzieci 6 cio letnich po jednym w każdej oczywiście programy edukacyjne też. Ale cóż to jest przy 130 dzieciakch
Ank27-12-2004 14:36:30   [#16]
To opisz jak dotychczas pracowałyście w tej dziedzinie z dziećmi.
Ajcila27-12-2004 14:58:25   [#17]

Ok tak zrobię ale to chyba nie dziś po tych Świetach coś nie mam weny twórczej:-)

Aniu ja długo czekałaś na odpowiedź

Konto zapomniane27-12-2004 16:58:27   [#18]

AnK, chciałaby też zgłosić swoje przeszkole do programu KidSmart, czy mogłabyś także do mnie przesłać opis dotychczasowych działań prowadzonych w tym kierunku przez Twoje przedszkole wraz z wnioskiem.

Ank27-12-2004 18:46:21   [#19]

Opisu Wam nie prześlę bo go po prostu już nie mam. Przedszkole zgłaszałam w 2003 roku i niestety tyle czekałam ale chyba warto. Jeśli ktoś raz uzyska akceptację i ustawi się w kolejce to czas już jakoś upływa. Okresowo kontaktowałam się tylo z opiekunem programu sprawdzając czy jeszcze w tej kolejce jesteśmy bo też wydawało mi się to wiekiem. Wtedy nie wypełnialiśmy żadnego konkretnego wniosku tylko opis działań z prosba o wpis do programu. Jak jest teraz nie wiem ale chyba najlepiej zadzwonić do IBM i porozmawiać z ocobą prowadzącą program.

Benigna28-12-2004 08:44:35   [#20]

Też pisałam i otrzymałam odpowiedź p. Giedrojć z IBM, a w niej m. in adres do korespondencji:

"[...] W programie biorą udział przedszkola publiczne; przy czym preferowane są przedszkola z odziałami integracyjnymi oraz przedszkola z biedniejszych rejonów Polski. Aby przedszkole zostało objęte programem, prosimy o złożenie wniosku na adres IBM, w którym opisana jest dana placówka (ilość dzieci, opis zajęć, programu nauczania) oraz argumentacja, dlaczego przedszkole powinno dostać komputery i w jaki sposób przyczyni się do rozwoju dzieci w danej placówce.

W przypadku dodatkowych pytań, proszę o kontakt telefoniczny bądź drogą mailową.

IBM Polska Sp. z o.o.

ul. 1 Sierpnia 8

02-134 Warszawa

tel.:+48 22 609 5935

fax: +48 22 878 6888"

Tak więc do dzieła, koleżanki!

Ja nie mam w przedszkolu żadnego stanowiska komputerowego dla dzieci, żadnych programów - gdy jeszcze byłam nauczycielką w innym przedszkolu napisałam program, prowadziłam zajęcia, uczyłam o tym nauczycielki na warsztatach. Teraz zaczynam od początku - no mam swój program, tylko nie mam na czym pracować.

Pozdrawiam poświątecznie :)))

Ajcila28-12-2004 11:11:30   [#21]

Beniu

To masz teraz wyzwanie:-)

Myślę ze warto się starać

Mam do Ciebie prośbę czy mogłabyś podzielić się tym Twoim programem Bo wiesz my 2 komputery mamy lecz programu nie tzn pracujemy wykorzystując programy edukacyjne Klik

Benigna28-12-2004 15:48:17   [#22]

Program własny (nie autorski) był opracowany w oparciu o różne dostępne programy edukacji komputerowej i przedszkolny ABC ... XXI wieku Łady-Grodzickiej. Uwzględnia "Kliki" i inne - teraz jest tego więcej.

Ala - odwiedź swoją skrzynkę:))

Ank28-12-2004 15:58:41   [#23]

Ajcila

Polecam Ci programy Królik Bystrzak dla przedszkolaka i Królik Bystrzak dla zerówki. Dzieci je kochają a są naprawdę dobre. Ostatnio można je było kupić w pakiecie edukacyjnym za niewielkie pieniądze.

My mamy własny program edukacji informatycznej ale zawiera on treści ogólne pracy z dziećmi oraz szczegółowe zadania do realizacji na zajęciach począwszy od zapoznania z komputerem przez edytor tekstu i program graficzny. Zakłada on też pracę z programami edukacyjnymi bo przez taką zabawę dzieci najlepiej się uczą tego co chcemy aby umiały. A zależy nam na wspomaganiu edukacji dzieci w sposób dla nich ciekawy i przemycaniu treści tych co chcemy.

Beniu pisz i działaj bo warto! Ja zaczynałam od zera tzn. od wyżebrania jednego lichego komputera od życzliwej firmy. Uczyłam się sama i edukowałam nauczycielki. Teraz to przynosi efekty a ja mam satysfakcję. I co z tego, że dyrektoruję w małym wiejskim przedszkolu - nie mamy kompleksów bo potrafimy dużo a jeszcze wiele przed nami.

Uff! Chyba mam dzisiaj jakiś przypływ optymizmu oby to nie było przed "dołkiem" psychicznym

Benigna28-12-2004 16:03:12   [#24]

a czyje one są te Bystrzaki?

Optymizm, jak najbardziej! Dołki precz!

Ank28-12-2004 16:16:07   [#25]

Beniu

czyje te Bystrzaki są to sprawdzę w przedszkolu i podam Ci namiary jutro. Na ich stronie internetowej są dema do pobrania
Benigna28-12-2004 16:29:20   [#26]
ok:)))
Ank28-12-2004 16:59:30   [#27]

Mam znalazłam. To jest strona

http://edukacja.cdprojekt.com/

lub tak (bo czasem nie chce się otwierać).

http://www.edukacja.cdprojekt.info/

Moje dzieci lubią te programy a w pakiecie jest ich kilka więc jeśli nie ma sieci a dzieci pracują na kilku komputerach mogą mieć włączone to samo co powoduje, że nie zerkają ciekawie na monitor obok.

Benigna28-12-2004 17:12:20   [#28]

Dziękuję:)

Ściagnięcie wersji demo trochę potrwa, ale zobaczę króliczka i po pierwszym ...

Ank28-12-2004 17:14:02   [#29]

Oj po pierwszym, po pierwszym...

Ja już mam listę tego co trzeba kupić po pierwszym:-))

Ajcila29-12-2004 15:30:07   [#30]

Dziewczyny ja kupiłam ostatnio program BERDE2.0 - jest to wychowanie komunikacyjne niby jest on do stosowania w szkole podstawowej ale dzieci mogą go wykorzystywać już w przedszkolu

Uśmiałam się testując go bo ja kierowca z 20 letnim stażem jeżdżąc na rowerze wjeżdżałam na chodniki

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]