Forum OSKKO - wątek
Hala Sportowa | 22-12-2004 21:03:08 [#01] |
---|
Mam pytanie dotyczące nowej ustawy o finansach publicznych. Jak to jest z główną księgową bez kwalifikacji. Nasz placówka dostała dziwne pismo, mówiące że jest to nie zgodne z ustawą , ale z drugiej strony może pełnić dalej tę funkcje nie ponosząc żadnych sankcji za nie przestrzeganie ustawy. Powiedzcie jak jest u was? |
ewa bergtraum | 22-12-2004 22:39:57 [#02] |
---|
U nas zgodnie z ustawą. Nie słyszałam o jej zmianie. Przecież o wymaganiach wobec głównej księgowej wiadomo od kilku lat. Tu nie było żadnego zaskoczenia. Można się było przygotować. Dlatego u mnie nowa księgowa z kwalifikacjami. Szczegółowe informacje w wątku z 26.02. ubiegłego roku pt. kwalifikacje księgowego po 1 stycznia 2005 r. Pozdrawiam po Leszkowemu. |
ewa bergtraum | 22-12-2004 23:05:20 [#03] |
---|
Ojej! Przepraszam, pomyliłam się. Lata się mi pomerdały. Wątek oczywiście z bieżącego roku. Jeśli chcesz najświeższych informacji, wyślę jutro z pracy. W jednej z ostatnich Rachunkowości budżetowej znowu piszą na ten temat. Daj znać, wyślę na pocztą e-. |
Gaba | 23-12-2004 02:16:55 [#04] |
---|
dwie ustawy sytuują księgowego: art. 35.1 i 35.2 - ustawy o finansach publicznych - mówi o obowiązkach osoby zwanej głównym księgowym, i kto jest zwany gł. księgowym, jakie ma wymagania posatwione (niekarany, obywatelstwo polskie, studia jakie i jaki okres stażu...) oraz art. 4 ust. 5 z ustawy o rachunkowosci wywodzi (to jest bardzo ważne dla dyrektora) współodpowiedzialność za sprawy finansowe, - jeżeliby gł. księgowy nie chciał podpisac współodpowiedzilaności, macie prawo rozwiązać umowę. Można to zrobić na jednym pismie, można na róznych. Taki akt, ktory sama tworzyłam graficznie - jest obligatoryjny, ale (!!!), jeżeli szef sobie nie dopisze odpowiedzlności gł. księgowego za nadzór - to umarł w butach. art. 4.5 mówi także, że wyłacza sie z odpowiedzlności gł. księgowego tzw. spis z natury (dokonywany dla celów inwentaryzacyjnych), bo za niego ponosi odpowiedzialność komisja inwentaryzacyjna. Poniewaz czeka mnie kontrola wew. z Biura Kontroli wew. gminy - przeglądałam trzy kobylaste ustawy - o finansach, o rachunkowosci i o zamówieniach publicznych (brrr!) - więc czyściłam pewne niedoróbki w papierach. A K T P O W I E R Z E N I A
Na podstawie art. 35 ust. 1 Ustawy o finansach publicznych z 26 listopada 1998r. wraz z późniejszymi zmianami oraz art. 4 ust. 5 Ustawy o rachunkowości z dnia 29 września 1994r. wraz z późniejszymi zmianami powierzam z dniem 1 września 2002. aż do odwołania Pani Marii Kowalskiej
obowiązki Głównego Księgowego w ZSO nr 59 w Pikutkowie Dolnym Polegające na:
1) prowadzenia rachunkowości w szkole 2) wykonywania dyspozycji środkami pieniężnymi jednostki; 3) dokonywania wstępnej kontroli zgodności operacji gospodarczych i finansowych z planem finansowym jednostki; 4) dokonywania wstępnej kontroli kompletności i rzetelności dokumentów dotyczących operacji gospodarczych i finansowych naszej placówki; 5) wypełnianiu obowiązków opisanych w przydziale czynności z tytułu nadzoru (art. 4 ust. 5 Ustawy o rachunkowości z dnia 29 września 1994r. wraz z późniejszymi zmianami). Jednocześnie zobowiązuję Panią do przyjęcia ww. odpowiedzialności.
.............................................................. ...................................................... Pikutkowo Dolne, 31 sierpnia 2002r. |
Hala Sportowa | 23-12-2004 20:21:19 [#05] |
---|
dziekuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. |
DYREK | 23-12-2004 20:42:53 [#06] |
---|
Kwalifikacje głównych księgowych
Ustawą z dnia 27 lipca 2001r. o zmianie ustawy o finansach publicznych, ustawy o organizacji i trybie pracy Rady Ministrów oraz o zakresie działania ministrów, ustawy o działach administracji rządowej oraz ustawy o służbie cywilnej (Dz.U. Nr 102, poz. 1116) wprowadzono wymóg posiadania odpowiednich kwalifikacji przez głównych księgowych zatrudnionych w sektorze finansów publicznych.
Zgodnie ze zmienionym art. 35 głównym księgowym jednostki sektora finansów publicznych może być pracownik, który ukończył
a) ekonomiczne jednolite studia magisterskie, ekonomiczne wyższe studia zawodowe, uzupełniające ekonomiczne studia magisterskie lub ekonomiczne studia podyplomowe i posiada co najmniej 3-letnią praktykę w księgowości, lub
b) średnią, policealną lub pomaturalną szkołę zawodową o kierunku rachunkowość i posiada co najmniej 6-letnią praktykę w księgowości.
Ustawa powyższa w art. 5 wyłączyła stosowanie powyższych wymagań przez okres 3 lat od dnia wejścia w życie ustawy (tj. od 1.01.2002r. do 31.12.2004r.).
Z dniem 1.01.2005r. wszyscy pracownicy pełniący funkcję głównych księgowych muszą zatem posiadać stosowne kwalifikacje. |
Tara | 25-12-2004 21:06:20 [#07] |
---|
No dobrze a jak to się ma do księgowych zatrudnionych w ZEASach?#4 gaby. |
Gaba | 26-12-2004 08:51:33 [#08] |
---|
to się ma tak, że - dyrektor szkoły, ktora ma być obsługiwana przez ZEO - powierza pisemnie obsługę swojej szkoły temu księgowemu. W wielu OP tego dokumentu nie ma i to wykazują wszelkie kontrole, bo sie OP wydaje, że jak se ma ZEO/DZEAS/GEAS - to gra i dyrektor musi. Nie musi. Może chcieć, jeżeli uznaje, ze mu to pasuje Może się na to zgodzić lub nie i nikt nie może go zmusić. Ale w prawktyce dzieje sie inaczej. Wszelkie formy nacisku są dozowolone. Obsługa przez ZEO ma swopje plusy i minusy. Ja mam swoją księgową i musze powiedzieć doceniam ten fakt coraz bardziej. ;-) |
Tara | 26-12-2004 22:12:36 [#09] |
---|
Ja tez bardzo chciałabym miec swoja księgowa.Bardzo by mi to pasowało.Niestety z aktualna nie bardzo moge sie dogadac. Wszystko we wspólnym garnku.Zachowuje sie tak jakby robiła mi ze wszystkim łaske,tak jakbym to ja była dla niej a nie odwrotnie. |
Akuch | 27-12-2004 02:04:26 [#10] |
---|
Skąd ja to znam Tara. Tylko z własnego doświadczenia. mam już dosyć walki z wiatrakami. Chciałabym Gaba, żeby ktoś chciał tą zgodę. U nas wzięli wzór podpisu dyr. i pokazali nadany regulamin mzasu. A o współpracy kiedyś pisałam i nie będę nikomu psuła resztek świątecznego nastroju. |
Botka | 27-12-2004 10:24:24 [#11] |
---|
W mojej szkole główna księgowa będzie bronić magisterkę dopiero w czerwcu/lipcu. Co z jej pracą, etatem? |
fredi | 27-12-2004 17:45:32 [#12] |
---|
a jeżeli nie mają mgr ? to co ? |
AnJa | 27-12-2004 17:53:51 [#13] |
---|
Tak na oko - nic.
Łamiesz prawo jedynie. |
DYREK | 27-12-2004 18:50:29 [#14] |
---|
Odpowiedzialność za finanse jednostki
Ustawa o rachunkowości mówi, że za całość gospodarki finansowej jednostki, w tym za wykonywanie określonych ustawą obowiązków w zakresie kontroli finansowej, odpowiedzialny jest kierownik danej jednostki. Może on powierzyć określone obowiązki w zakresie gospodarki finansowej pracownikom jednostki, a przyjęcie przez nich tych obowiązków powinno być stwierdzone dokumentem.
Osobą, której najczęściej kierownicy jednostki powierzają obowiązki w zakresie gospodarki finansowej, jest główny księgowy. To właśnie on wspólnie z kierownikiem jednostki czuwa nad celowością i racjonalnością dokonywanych wydatków, dba o prawidłową rachunkowość i właściwe wykonanie planu finansowego.
Ze względu na szczególny charakter rachunkowości budżetowej, wykonywane przez podmioty sektora budżetowego zadania i przede wszystkim dysponowanie środkami publicznymi, głównym księgowym jednostek sektora finansów publicznych postawione zostały szczególne wymagania, pozwalające pełnić tę funkcję.
Wymogi stawiane głównym księgowym
Głównym księgowym jednostki sektora finansów publicznych może być osoba, która ma obywatelstwo polskie, pełną zdolność do czynności prawnych oraz korzysta w pełni z praw publicznych, nie była prawomocnie skazana za przestępstwa przeciwko mieniu, obrotowi gospodarczemu, działalności instytucji państwowych oraz samorządu terytorialnego, przeciwko wiarygodności dokumentów lub za przestępstwo karne skarbowe.
Aby pełnić funkcję głównego księgowego w jednostce sektora finansów publicznych, trzeba też posiadać określone kwalifikacje:
• ukończone studia magisterskie, wyższe studia zawodowe lub studia podyplomowe o kierunku ekonomicznym i posiadać co najmniej 3-letnią praktykę w księgowości,
• ukończoną średnią, policealną lub pomaturalną szkołę zawodową o kierunku rachunkowość i posiadać co najmniej 6-letnią praktykę w księgowości.
Zadania powierzane głównemu księgowemu
Głównemu księgowemu powierzono ustawowo obowiązki i odpowiedzialność w zakresie:
• prowadzenia rachunkowości jednostki,
• wykonywania dyspozycji środkami pieniężnymi,
• dokonywania wstępnej kontroli zgodności operacji gospodarczych i finansowych z planem finansowym jednostki,
• dokonywania wstępnej kontroli kompletności i rzetelności dokumentów dotyczących operacji gospodarczych i finansowych.
Nie należy też zapominać, że główny księgowy, a także inni pracownicy księgowości w jednostkach sektora finansów ponoszą również odpowiedzialność za naruszenie dyscypliny finansów publicznych, na zasadach określonych w dziale V ustawy o finansach publicznych.
Czy można korzystać z usług biur rachunkowych?
Analizując przepisy ustawy o finansach publicznych można stwierdzić, że księgi rachunkowe jednostek sektora finansów publicznych mogą być prowadzone wyłącznie w siedzibie jednostki i wyłącznie przez pracowników tej jednostki.
Źródło: "infor" |
Tara | 28-12-2004 18:38:42 [#15] |
---|
Dyrku Czyli ZAESzy nie powinny istnieć? To znaczy ze księgowa jest moim pracownikiem? |
DYREK | 28-12-2004 21:07:58 [#16] |
---|
TO JEST "UROK" NASZEGO PRAWA OŚWIATOWEGO. ZGODNIE Z UOSO:
Art. 5. 7. Organ prowadzący szkołę lub placówkę odpowiada za jej działalność. Do zadań organu prowadzącego szkołę lub placówkę należy w szczególności:
1) zapewnienie warunków działania szkoły lub placówki, w tym bezpiecznych i higienicznych warunków nauki, wychowania i opieki,
2) wykonywanie remontów obiektów szkolnych oraz zadań inwestycyjnych w tym zakresie,
3) zapewnienie obsługi administracyjnej, finansowej i organizacyjnej szkoły lub placówki,
4) wyposażenie szkoły lub placówki w pomoce dydaktyczne i sprzęt niezbędny do pełnej realizacji programów nauczania, programów wychowawczych, przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów oraz wykonywania innych zadań statutowych.
8. (skreślony). 9. W celu wykonywania zadań wymienionych w ust. 7, organy prowadzące szkoły i placówki mogą tworzyć jednostki obsługi ekonomiczno-administracyjnej szkół i placówek lub organizować wspólną obsługę administracyjną, finansową i organizacyjną prowadzonych szkół i placówek, o której mowa w ust. 7 pkt 3. ORAZ Art. 39. 1. Dyrektor szkoły lub placówki w szczególności:
1) kieruje działalnością szkoły lub placówki i reprezentuje ją na zewnątrz,
2) sprawuje nadzór pedagogiczny, z zastrzeżeniem art. 36 ust. 2,
3) sprawuje opiekę nad uczniami oraz stwarza warunki harmonijnego rozwoju psychofizycznego poprzez aktywne działania prozdrowotne,
4) realizuje uchwały rady szkoły lub placówki oraz rady pedagogicznej, podjęte w ramach ich kompetencji stanowiących,
5) dysponuje środkami określonymi w planie finansowym szkoły lub placówki zaopiniowanym przez radę szkoły lub placówki i ponosi odpowiedzialność za ich prawidłowe wykorzystanie, a także może organizować administracyjną, finansową i gospodarczą obsługę szkoły lub placówki,
6) wykonuje inne zadania wynikające z przepisów szczególnych,
7) współdziała ze szkołami wyższymi oraz zakładami kształcenia nauczycieli w organizacji praktyk pedagogicznych,
8) odpowiada za właściwą organizację i przebieg sprawdzianu i egzaminów, o których mowa w art. 9 ust. 1, przeprowadzanych w szkole lub placówce.
ZASADY FUNKCJONOWANIA ZAESz REGULUJE JEGO STATUT NADANY PRZEZ RADĘ GMINY. INSTYTUCJA TA MA POMAGAĆ DYREKTOROWI W JEGO DZIAŁALNOŚCI. PRAKTYKA JAKA JEST KAŻDY WIDZI.
POLECAM DYSKUSJĘ NA TEMAT STATUSU PRAWNEGO DYREKTORA. |
Tara | 29-12-2004 15:48:13 [#17] |
---|
Polecasz czyli sugerujesz dyskusję na ten temat,czy gdzies taka dyskusja na forum byla.Jesli tak to podaj link gdzie? |
DYREK | 29-12-2004 16:27:02 [#18] |
---|
Pojawiała się ona w różnych wątkach. Najlepiej wykorzystać "szukaja". Polecając dyskusję na temat statusu dyrektora miałem na myśli, to że brak jego konkretnego uregulowania powoduje większość naszych kłopotów. Bywa tak, że Pani z ZEASz staje się ważniejsza od dyrektora, który jako kierownik zakładu pracy (szkoły, jednostki budżetowej) odpowiada za wiele rzeczy. Nie zawsze nawet to sobie uświadamia. Problem zaczyna się gdy wychodzą nieprawidłowości. Wtedy winny jest dyrektor. Gorzkie to ale prawdziwe. |
Tara | 29-12-2004 16:40:49 [#19] |
---|
Wiem nawet lista płac wygląda tak:zatwierdził dyrektor ZEASu sprawdził:dyrektor szkoły ;-)) |
Akuch | 29-12-2004 16:54:24 [#20] |
---|
Lepiej bo może to wyglądać tak. Zatwierdził dyrektor ZEAS - u i gł. księgowy (a), natomiast po jakimś tam czasie, przy okazji kolejnej kontroli, czy ewentualnie bez powodu, sciąga się do siebie dyr. szk. i mówi mu: podpisz hurtowo listy płac za jakiś tam okres. By było ciekawie to mawet nie ma możliwości sprawdzić, czy wszystko gra. Podpis jest nie wiem po co potrzebny, bo w banku znaczy mniej niż tusz potrzebny do podpisu. Nie przeleją pensji, jak będzie tam wcześniej, bo brak jest osobnego konta, regonu, wzoru podpisów itd. Kiedyś zapytałam biegłych w pismie, po co ten podpis. Proste. Gdyby ktos z pracowników odwołał się do sądu pracy to scigają dyr., bo podpisał, a to on jest przecież kierownikiem zakładu pracy. No, i pracownikom można powiedzieć, że to decyzja waszego dyra. Kto po jakimś tam czasie będzie pamiętał, że nie? W przypadku naszego OP dyr jest po to, by podpisać umowę o pracę z nauczycielami i ew. z innymi pracownikami. Zwolnić sam już nie może. Umowy pisze się tak długo, aż gł. księg. będzie zadowolona. Lub ktoś inny. Nie wnikam. Czasem trzeba z wzorami w zębach ganiać, by udowodnić swoją rację. Za to jak coś jest nie tak, to słyszy się tekst. Macie swojego dyrektora. I o jakim statusie dyrektora tu mowa. Byle do wiosny Panie i Panowie. Wtedy już zajączki skaczą. |
DYREK | 29-12-2004 20:56:56 [#21] |
---|
Większość statutów ZAESz ma taki zapis: "Zespół jest aparatem wykonawczym dla Dyrektorów Szkół i Przedszkoli. Działa zgodnie z decyzjami, wytycznymi i poleceniami Dyrektorów obsługiwanych szkół i przedszkoli oraz pod ich bezpośrednim nadzorem." Statuty powinny być opublikowane na stronie BIP danej gminy.Znajomość jego postanowień może się przydać w trudnych chwilach. |
Akuch | 29-12-2004 21:30:34 [#22] |
---|
Pomarzyć dyrku, pomarzyć Właśnie, zgodnie z sugestią przejrzałam BIP i klip. Raczej klops. Brak statutu! Przyznaję, że kiedyś (czyli w 1999 r.) miałam go w ręku. Naewt przepisałam sobie małe co nieco. Dziś żałuję, że nie skserowałam całości. Pocieszę, tylko kogo?, że tam nawet tego zapisu nie ma. Mało tego są tam wpisane takie rzeczy, których od lat ZEAS nie wykonuje, np. tworzenie planów finansowych placówek, na podstawie informacji przekazanych przez dyr. Fajne! Nie działa (może na piśmie w nie posiadanej przeze mnie części to jest) zgodnie z wytycznymi dyr. placówek. Nie posiada naszych plenipotencji, a jedynie wzory podpisów. A może podłożyli nam coś do podpisania a my jak ... Nadzór to nad nami ma gł. księgowa, która robi co chce, zasłania się dyscypliną finansową i posuwa się nawet do tego, że nie podpisuje zleceń na remonty przed wakacjami, bo na awarie może do końca roku nie wystarczyć, a w grudniu wyrzuca nam, że musi oddać pieniądze gminie, bo nie umiemy ich wykorzystać. A dyrektorzy ZEAS - u (teraz już chyba 4 od utworzenia tej instytucji) zawsze stają po jej stronie. Kto z ustawodawców miał dyrektorów za niedokształcone buble i stworzył takie prawo? Autor! |
Tara | 30-12-2004 17:52:19 [#23] |
---|
akuch wypisz wymaluj u mnie to samo.W związku z tym ma gdzies pisma OP zwiazane z dyscyplina budzetowa. Musze to jakoś ugryżc tylko jak? Chcialabym aby ksiegowa wiedziala że to ja jestem szefem,choc ma juz jednego w postaci dyrektora ZEASu. Sadze ze gdyby inni dyrektorzy tez się postawili to może bysmy cos wywalczyli. |
Akuch | 30-12-2004 22:41:07 [#24] |
---|
Taro! moze to nieładnie z mojej strony, ale pocieszyłaś mnie, że taka sytuacja jest nie tylko u nas. Najgorsze jest to, ze gdy w gronie dyrektorów się spotkamy to wszyscy narzekaja, a gdy trzeba sie odezwać to jestem sama. Inni boją się, że już nic nie załatwią. Mam nadzieję, ze "Twoja" nie posuwa się do przedstawiania OP dyrektorów jako tłumoków, którzy nic nie umieją, niczego nie rozumieją i tylko by namieszali, gdyby nie ONA. "Moja" juz doszła do tego etapu, więc chyba znowu wywołam awanturę, tylko dlaczego sama. Mam jednak paskudny charakter. Życzę Tobie i wszystkim forumowiczom oraz wspaniałym szefom FORUM szczęśliwego Nowego Roku, bez problemów, spokojnego i wogóle cudownego. Sobie pozwólcie też będę życzyła tego samego. |
RomanG | 30-12-2004 23:11:56 [#25] |
---|
Chcialabym aby ksiegowa wiedziala że to ja jestem szefem,choc ma juz jednego w postaci dyrektora ZEASu. To jej to powiedz :-) |
Tara | 31-12-2004 14:23:40 [#26] |
---|
Pewnie ze mowiłam ale ONA jest narazie niereformowalna.Mam jadnak nadzieję ze to się zmieni po styczniowej naradzie dyrektorów.Trzyma kasę i kaze sie o wszystko prosic i kajac a jej dyrektor ZEASu utwierdza Ja w tym przekonaniu no i juz. Naprawde czekam na naradę dyrektorów i na przekazanie mi wykonania budzetu,który ich zdaniem przekroczyłam ale mam to w nosie. Musze cos wyprostowac pieniądze moje są moje a nie księgowej....no albo wspólne ale z jej strony potrzeba chęci wspólpracy no nie? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|