Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
to już święta, a ja znowu awans |
Dorota K | 22-12-2004 00:22:56 [#01] |
---|
jestem doradcą metodycznym i wiele osób konsultuje ze mną swoje osiągnięcia za okres stażu i sposób ich dokumentowania oraz "ułożenia" dla komisji kwalifikacyjnej. Do tej pory byłam pewna tego, że nauczyciel, który wg nowych ścieżek awansu uzyskał tytuł nauczyciela mianowanego, nie powinien tych samych osiągnięć prezentować przy tworzeniu dokumentacji na stopień nauczyciela dyplomowanego. Dziś dowiedziałam się, że to nieprawda. Naprawdę????????????? |
Gaba | 22-12-2004 04:19:34 [#02] |
---|
naprawdę, bo to inny staż - inny odcinek pracy. |
aga2307 | 24-12-2004 20:16:42 [#03] |
---|
Nie rozumiem, jak można te same osiągnięcia prezentować kilka razy! Jesli nauczyciel w trakcie stażu na mianowanego ukończył studia podyplomowe to nie może ich przypiąć do osiągnieć na dyplomowanego. Chyba to jest logiczne. |
Ewa z Rz | 27-12-2004 06:07:46 [#04] |
---|
?? :-) co z tego, że studia ukończył, ale do awansu mu potrzebne nie były. Za to na dyplomowanego się liczą i to bez względu na to kiedy zostały ukończone. Ukończone studia się ma i już, dożywotnio... :-)) I co innego osiągnięcia, a co innego realizacja stażu - w planie rozwoju zakłada się do zrealizowania w trakcie stażu tylko to, czego jeszcze brakuje z wymagań na kolejny stopień awansu. A składajac wniosek trzeba wykazać, że sie wszystkie wymagania spełniło - czyli trzeba również wykazać to co zostało "załatwione" przed rozpoczęciem ostatniego stażu. |
pag cz | 27-12-2004 09:32:39 [#05] |
---|
awans Mówi o tym Art. 9c ust. 3a KN (ze szczególnym uwzględnieniem) |
Władysław Ścianek | 27-12-2004 10:03:38 [#06] |
---|
To, o czym dyskutujemy określa zapis art. 9c. ust. 3a znowelizowanej ustawy KN. Według tego zapisu, nauczyciel ubiegający się o stopień nauczyciela dyplomowanego opisuje, analizuje czyli uzasadnia spełnienie wymagań / standardów / określonych przez Ministra w par. 8 ust. 2 rozporządzenia, biorąc pod uwagę "dorobek zawodowy ze szczególnym uwzględnieniem okresu od dnia uzyskania staopnia nauczyciela mianowanego". Tak brzmiący zapis nie zabrania sięgania do sukcesów wcześniejszych. Awans na poszczególne stopnie różnicuje skala trudności wymagań określonych w rozporządzeniu MENiS. Dlatego też przywołanie po raz drugi określonych dokonań, ale tym razem w kontekście "nabytych umiejętności", nie jest, moim zdaniem, tym samym zbiorem wymagań, który "dowiózł" nauczyciela do stopnia n. mianowanego. Gdyby jednak w tym dość długim okresie czasu przeszłego odnotowane osiągnięcia nie pozwoliły nauczycielowi spełnić określonych wymagań, to po zakończeniu stażu i uzyskaniu pozytywnej oceny dorobku zawodowego ustawa daje mu jeszcze 3 lata na realizację brakujących standardów. Gdy wczytamy się dokładnie, to wszystko tu jest jasne. Pozdrawiam. |
aga2307 | 27-12-2004 19:05:21 [#07] |
---|
No właśnie - ja uważam iż "dorobek zawodowy ze szczególnym uwzględnieniem okresu od dnia uzyskania stopnia nauczyciela mianowanego" należy rozumieć dokładnie od dnia uzyskania stopnia nauczyciela mianowanego. "Dlatego też przywołanie po raz drugi określonych dokonań" jest sprzeczne z art.9c ust. 3a KN. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|