Forum OSKKO - wątek

TEMAT: jeszcze raz urlop z tytułu opieki nad dzieckiem
strony: [ 1 ]
dorota s p20-12-2004 12:14:37   [#01]
Wiem, że te 2 dni opieki może wziąć także ojciec dziecka (nauczyciel), jeśli da zaśwadczenie,że pracująca żona nie korzystała. Nie wiem, czy moze także ojciec, gdy zona nie pracuje?
AnJa20-12-2004 13:10:40   [#02]
Na pewno może matka, nawet jeśli ojciec nie pracuje.

To dlaczego ocu chcesz takie prawo odbierać?

Z tym, no pełnomocnikiem d/s równego statusu, chcesz sie spotkać?
Ewa z Rz20-12-2004 13:19:40   [#03]

KP

Art. 188. Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy na 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.

Art. 189(1). Jeżeli oboje rodzice lub opiekunowie dziecka są zatrudnieni, z uprawnień określonych w art. 148 pkt 3, art. 178 § 2, art. 186 § 1 i 2, art. 1861-1865, art. 1867 i art. 188 może korzystać jedno z nich.

Wobez czego przysługuje każdemu pracownikowi, ale jeśli oboje rodzice są zatrudnieni to tylko jednemu z nich. A jeśli zatrudniony jest tylko jeden rodzic, nieważne czy ojciec czy matka, to przysługuje temu, który jest zatrudniony.

Zatem wystarczy oświadczenie pracownika, że wspólmałżonek nie korzysta z tego zwolnienia i wszystko ok.

dorota s p20-12-2004 13:41:57   [#04]
Bardzo dziękuję! Jak zwykle jesteście kochani i niezawodni
Ajcila20-12-2004 18:24:01   [#05]

Oj nie wiem ale mam wątpliwości. Rok temu miałam taką sytuację tzn matka chciała wziąść opiekę w przypadku gdy ojciec nie pracował, zasięgałam opini Radcy prawnego i poinformowano mnie że jeśli jeden z rodziców nie pracuje wówczas opieka się nie należy

Podobnie jest z opieką nad dzieckiem chorym

AnJa20-12-2004 18:33:44   [#06]
Z opieką nad chorym też mi się jakoś tak kojarzy.

Ale co do opieki z art.188 to kojarzy mi się jednoznacznie - może matka nawet jak ojciec nie pracuje.

Czyli odwrotnie też.
krystyna20-12-2004 18:41:36   [#07]

Ze strony "Porada Prawna": http://www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=22155.

Pytanie:

Czy zwolnienie od pracy na opiekę przysługuje pracownikowi (ojcu), jeżeli matka jest na urlopie wychowawczym bądź jest bezrobotna?

Odpowiedź:

Tak, zwolnienie od pracy na 2 dni przysługuje w tym przypadku także pracownikowi – ojcu dziecka.
Dni te nie są urlopem! Jest to zwolnienie od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.
Zgodnie z art. 188 Kodeksu pracy pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy na 2 dni z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Na mocy zaś art. 1891 §1 k.p., jeżeli oboje rodzice lub opiekunowie są zatrudnieni, z uprawnienia może korzystać tylko jedno z nich.

Wobec tego, w przypadku złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie zwolnienia pracodawca bada jedynie:
1. czy pracownik wychowuje dziecko w wieku do 14 lat oraz,
2. czy uprawnienie do dwóch dni zwolnienia w danym roku kalendarzowym nie zostało już wykorzystane. 

Uprawnienie do korzystania przez pracownika z 2 dni opieki związane jest zatem ściśle z posiadaniem dziecka w wieku do lat 14. Tak więc po dniu, w którym dziecko osiągnie ten wiek, rodzic dziecka (lub opiekun) traci prawo do zwolnienia. Zgodnie z powyższym w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 14 lat, pracownik może wykorzystać dni opieki tylko przed dniem 14 urodzin dziecka.
Nadto, prawo do 2 dni opieki przysługuje „w ciągu roku kalendarzowego”. Tak więc w sytuacji gdy osoba uprawniona nie wykorzystała tego zwolnienia w danym roku kalendarzowym, prawo to nie przechodzi na następny rok kalendarzowy. Czyli w kolejnym roku ma prawo do wyłącznie 2 dni opieki jakie przysługują na każdy rok kalendarzowy.
Niezależnie zatem od tego czy jedno z rodziców nie pracuje lub przebywa na urlopie macierzyńskim czy wychowawczym, z uprawnienia tego skorzystać może ten z rodziców, który jest zatrudniony i świadczy pracę. Możliwa jest także sytuacja, w której każdy z rodziców weźmie po jednym dniu.
Przed udzieleniem zwolnienia pracodawca powinien odebrać od pracownicy (pracownika) oświadczenie, co do tego, który z rodziców (opiekunów) będzie korzystał z uprawnienia.
Reasumując, należy zauważyć, iż ustawodawca w art. 1891 §1 k.p. zrównał rodziców w korzystaniu z uprawnienia przewidzianego w art. 188 k.p. Korzystanie przez jedno z rodziców (opiekunów) dziecka z urlopu wychowawczego nie wyłącza prawa drugiego z zatrudnionych rodziców (opiekunów) dziecka do korzystania ze zwolnienia od pracy. Kodeks pracy wprowadza tylko jedno ograniczenie, polegające na tym, że z uprawnienia tego może korzystać tylko jedno z rodziców, jeżeli oboje rodzice są zatrudnieni. Jeżeli nawet żona pracownika nie pracuje i stale sprawuje opiekę nad dzieckiem, to także nie stanowi przeszkody w korzystaniu przez tego pracownika ze zwolnienia od pracy na mocy art. 188 k.p.

zgredek20-12-2004 18:52:47   [#08]
wszystkim mówicie:-) przysługuje, co to dzieci do 14 lat mają...

Uprawnienie do korzystania przez pracownika z 2 dni opieki związane jest zatem ściśle z posiadaniem dziecka w wieku do lat 14. Tak więc po dniu, w którym dziecko osiągnie ten wiek, rodzic dziecka (lub opiekun) traci prawo do zwolnienia. Zgodnie z powyższym w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 14 lat, pracownik może wykorzystać dni opieki tylko przed dniem 14 urodzin dziecka.

---------------------

a kiedy przysługujące zwolnienie w ilości dwóch dni wykorzysta pracująca matka, która nieopatrznie dziecię urodziła 1 stycznia 1991 r.?;-)))))))))

---------------------

ja tak formalnie - bo pamiętam dobrze, że rzewa pisała, że może w ciągu całego roku kalendarzowego

więc jak to jest????????
Ajcila20-12-2004 18:54:59   [#09]
No cóż skoro nieopatrznie urodziła to na tym straciła :-))) i z opieki nici
zgredek20-12-2004 18:55:46   [#10]
e, tam

zaraz znajdę co Ewa pisała:-)
Ajcila20-12-2004 19:00:17   [#11]

Niestety czasami przepisy bywają bezsensowne ale cóż poradzić

A co do tego urlopu to niestety po ukończeniu przez dziecko 14 lat koniec  ... nie należy się wiem bo sama chciałam skorzystać jadąc na wizytę do lekarza tydzień po ukończeniu przez pociechę  14 lat i nie dostałam musiałam wziąść opiekę od lekarza:-(

AnJa20-12-2004 19:00:59   [#12]
O jejku!

Toż ta bidula i Sylwestra chyba też w roku(?) bezpośrednio przed porodem straciła .

No, to ja wreszcie się dowiedziałem co ma kalendarzyk z wdż wspólnego:-)
zgredek20-12-2004 19:05:34   [#13]
to są wyjaśnienia Ewy:

Prawo do tego urlopu uzyskuje się 1 stycnia danego roku kalendarzowego, o ile w dniu 31 grudnia poprzedniego roku, dziecko nie miało ukończonych 14 lat ani w tym dniu ich nie ukończyło. Pracownik ma prawo wykorzystać te 2 dni w dowolnym czasie w ciagu tego roku kalendarzowego. Jeśli nie wykorzysta, dni te "przepadają" - w roku nastepnym już wykorzystać ich nie może. Jeśli dziecko w międzyczasie skończy 14 lat, to w następnych latach prawo, to pracownikowi nie przysługuje.

--------------------------

Art. 188. Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy na 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.

---------------------------

ja tam sprzeczać się nie będę - ale rok kalendarzowy to rok kalendarzowy;-))))))))
zgredek20-12-2004 19:08:13   [#14]
o rany początek Ewy mi się zgubił:

przysługuje przez cały rok kalebdarzowy,  
w którym dziecko (ostatnie) kończy 14 lat.
Ajcila20-12-2004 19:08:35   [#15]

Masz rację tylko wytłumacz to temu który mi odmówił :-(((

Może skorzystał z tej inforamcji którą podała krystyna

Gaba21-12-2004 05:03:19   [#16]

a tam zaraz straciła - a co ona chytra czy co... urodziła to miała najpierw urlop macierzyński, a potem dopiero może te dwa dni... nawet jakby urodziła 28 grudnia, to najpierw jest macierzyński, bo on chorni kobietę i ma jej pozwolić dojść do siebie.

Kombinujecie coś za mocno.

Na logikę - opiekę dwa dni włączacie dopiero, gdy matka/ojciec wraca z macierzyńskiego.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]