Forum OSKKO - wątek

TEMAT: próbna matura - Dolny Śląsk
strony: [ 1 ]
Majka17-12-2004 19:43:24   [#01]

Mam pytanie do dyrektorów : czy w waszych szkołach poloniści wypełniają to dziwo ze strony OKE ? Czy taką formę analizy matur  narzucono szkołom?

"Formularz elektroniczny służący do analizy wyników próbnej matury z języka polskiego
- formularz
pobierz (plik arkusza kalkulacyjnego Microsoft Excel, spakowany ZIPem)"

Jest ujednolicony, podobny do arkuszy z matematyki czy j. obcych. W efekcie wypracowanie z j. polskiego robija się na "czynności" typu opis 1 bohaterki, opis 2 bohaterki", co jest trochę bez sensu. Każdą pracę trzeba wertować wielokrotnie, bo przecież uczniowie "trafiają" w punkty z klucza w dość dowolnej kolejności. U tych, którzy pisali eseistycznie, szuka się punkt po punkcie i pół godziny....Kompozycji - na szczęście- jeszcze nam nie znormalizowano ;) 

A wszystko po to, by móc na pięknym wykresie obejrzec, ile np. procent szkoły lepiej opisało bohaterkę 1 fragmentu ;)

Ale za to zabawa przednia - ja powinnam wypełnić ok. 1800 okienek w arkuszu :(

Gaba17-12-2004 19:53:56   [#02]

Majko, to, co robię w tej chwili to

słuchanie Stabat Mater Pergolesiego (z genialnym sopranem dziecięcym i kontraltem), potem będzie Adje Jano z Nigelem Keneedym i tak do końva, potem Gesualdo da Venosa...

- trzecia i czwarta bohaterke mam tam, gdzie latająca pszczółka interentowa ją miec każe. Zarobiłam 43 tys. dla szkoły, podpisałam dorby kontrakt na rok następny.

JarTul17-12-2004 20:02:56   [#03]

Majka...

Dzwoniłem do OKE we Wrocławiu w tej sprawie. Obowiązkowo wypełniają szkoły wytypowane - szczęśliwcy ;-))) - przez OKE. Pozostałe, jeżeli chcą dla swoich wewnętrznych potrzeb, to oczywiście mogą - tutaj pewnie decyzja dyrektorów.
Może jesteścoie wśród "szczęśliwców"?
Majka17-12-2004 20:18:20   [#04]

No własnie nie wiem, szef w rozjazdach służbowych, a ja włosy z głowy rwę :( Dłubanie kompletnie bez sensu, mozna to wszystko prościej...

Musielibyśmy miec sporego pecha, jestesmy po wylosowanym, trzytygodniowym  zewnętrznym mierzeniu jakości ;)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]