Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Ekwiwalent za urolp |
Nela 1 | 13-12-2004 10:17:33 [#01] |
---|
Nauczyciel pracował przez dwa miesiące na zastępstwo za .... czy należy mu się ekwiwalent za urlop . Poleciłam wypłacić zgodnie z art.64 KN /średnio 5,6 za jeden przeprcowany miesiąc/ ale księgowa pyta mnie jak zinterpretować w tym przypadku art.65 który mówi ,że nauczyciel zatrudniony w szkole, w której organizacji pracy przewidziano ferie szkolne , uzyskuje prawo do pierwszego urlopu w ostatnim, dniu poprzedzajacym ferie szkolne..........I co Wy na to??? |
everyman | 13-12-2004 11:36:43 [#02] |
---|
miałem niedawno kontrolę PIP i okazało się, że w trakcie r szk musi być wypłacony ekwiwalent ale proporcjonalnie z 81 dni za rok 2004!!! |
Nela 1 | 13-12-2004 12:52:25 [#03] |
---|
A czemu z 81 dni nie rozumiem |
Nela 1 | 13-12-2004 12:58:50 [#04] |
---|
Czy to znaczy ,że przepracował 81 dni i z tych dni masz wypłacic i czy to była jego pierwsza praca bo mojego nauczyciela pierwsza.... |
Ewa z Rz | 14-12-2004 06:54:42 [#05] |
---|
nela Księgowa ma rację - pierwszy urlop nauczycielowi w placwce feryjnej należy się dopiero w pierwszym dniu ferii - jeśli pracuje przez wrzesień, październik i listopad - urlop się nie należy. Nie należy się nawet wówczas gdy zakończy pracę a końcem stycznia; proporcjonalny ekwiwalent wypłaca sie dopiero w przypadku rozwiązania stosunku pracy w pierwszym dniu ferii zimowych lub każdym dniu następnym. Prawo do kolejnego urlopu n-l nabywa w dniu 1 stycznia - zatem nauczyciel, który pracował (a raczej był na urlopie) w wakacje w danej szkole i z jakis powodów przestanie pracować np. 5 stycznia - należy mu sie ekwiwalent za całe 8 tygodni urlopu. Podkreślam raz jeszcze - dotyczy to wyłącznie nauczycieli w placówkach feryjnych. |
Nela 1 | 14-12-2004 08:06:44 [#06] |
---|
nela zadzwoniłam do OP i kazano mi wypłacić twierdzą ,że mu się należy... |
Nela 1 | 14-12-2004 08:22:07 [#07] |
---|
Podtrzymuję nadal temat bo co z tego ,że kazano mi wypłacić , że w innych szkołach też płacą ,ze sama wypłacę dla dobra pracownika . To co z kontrolą , która może mi zarzucić niezgodność z prawem. Litości jak można różnie interpretować prawo......????????Czytałaś odpowiedź everyman PIPa nakazała wypłacić??? |
Ewa z Rz | 14-12-2004 09:14:15 [#08] |
---|
a jaka podstawę wypłacenia daje OP (nela) czy PIP (everyman) w sytuacji, gdy n-l nie nabył jeszcze prawa do urlopu - patrz art 65 KN? Art 64 wyraźnie stwierdza, że ekwiwalent jest za niewykorzystany urlop wypoczynkowy. Jak można wypłacać go za urlop do którego n-l nie nabył prawa???! Kadrowa neli dokładnie wie dlaczego ekwiwalent się nie należy, ciekawe czy OP/PIP wie dlaczego ich zdaniem się należy? Osobną sprawą jest to czy OP ma prawo Ci zabronić lub nakazać wypłatę jakiegokolwiek świadczenia. |
Nela 1 | 15-12-2004 08:50:19 [#09] |
---|
Sory nie każą tylko radzą bo tak jest zgodnie z prawem .Wczoraj rozmawiałam z kilkoma kadrowymi z innych szkół one też mówią ,że należy zapłacić a ja ,moja kadrowa i księgowa po dokładnej analizie art.64 i 65 KN uważamy ,że jednak nauczycielowi się nie należy ekwiwalent za ten urlop. Tylko czemu są takie duże rozbieżności w tym temacie. Ja jestem "młodym" stażem dyrem i staram się postępować zgodnie z prawem tylko czemu ono jest takie niespójne.......i każdy interpretuje je jak mu wygodniej??????? |
Macia | 15-12-2004 09:08:40 [#10] |
---|
a może ci co uważają że trzeba wypłacić stosuja się do KP zgodnie z którym urlop przysługuje pracownikowi już po miesiącu pracy. |
Nela 1 | 15-12-2004 09:21:50 [#11] |
---|
Ale z tego co mnie uczyli to nauczycieli obowiązuje KN chyba ,że nie zawiera ona uregulowań dotyczących danego zagadnienia a tu wyraźnie obowiązuje art.64 i 65 KN więc co dalej bo czas mnie nagli i muszę coś z tym fantem zrobić ....... |
beera | 15-12-2004 12:38:04 [#12] |
---|
ale...nela: 5. Nauczyciel zatrudniony przez cały okres trwania zajęć w danym roku szkolnym w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie szkolne, ma prawo do urlopu wypoczynkowego w wymiarze i na zasadach określonych w ust. 1. Nauczyciel zatrudniony przez okres krótszy niż 10 miesięcy w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie szkolne, ma prawo do urlopu wypoczynkowego w wymiarze proporcjonalnym do określonego w umowie okresu prowadzenia zajęć. nie jestem pewna, czy Art 64 i 65 należy traktować łącznie- ja bym je traktowala rozłącznie Art. 65. Nauczyciel zatrudniony w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie szkolne, uzyskuje prawo do pierwszego urlopu w ostatnim dniu poprzedzającym ferie szkolne, a prawo do drugiego i dalszych urlopów - w każdym następnym roku kalendarzowym.
Art 64 i 65 dotyczą dwóch różnych rzeczy- pierwszy przypadku neli- n-l zatrudniony na dwa miesiące, drugi przypadek n-la zatrudnionego w szkole na rok szkolny- ten artykuł wyklucza po prostu mozliwość korzystania przez n-la urlopu za rok, w ktorym zaczął pracę. Zdecydowanie się należy urlop osobie zatrudnionej nawet na dwa miesiące... |
Ewa z Rz | 15-12-2004 13:42:35 [#13] |
---|
asiu wybacz, ale nic nie rozumiem z Twojego tłumaczenia... :-(( To jak to jest, nie nabył prawa do urlopu, ale mu się urlop nalezy???? Dla mnie to jest tak: najpierw art 65 KN - czy n-l ma czy nie ma prawa do urlopu, a dopiero potem art 64 - jaki mu sie ten urlop należy i kiedy oraz w jakicm wypadku nalezy mu sie ekwiwalent i w jakiej wysokości. Inaczej to sensu nijakiego nie widzę... |
Chowański Krzysztof | 15-12-2004 13:48:19 [#14] |
---|
81 dni ponieważ dni ferii zimowych + dni wakacji letnich = 81 dni |
Ewa z Rz | 15-12-2004 13:50:07 [#15] |
---|
81???!!! Przecież ekwiwalent przysługuje maxymalnie za 8 tygodni (KN), zatem to maxymalnie 56 dni z sobotami i niedzielami włącznie. |
beera | 15-12-2004 19:06:59 [#16] |
---|
Ewa- najpierw 64 jest , a potem 65 gdyby czytać 65 tak jak Ty, to 64 byłby możliwy tylko gdyby n-l był zatrudniony na pół roku- a w Art 64 jest "na czas krotszy niż 10 miesięcy"- wiec nawet 1 Art 64 jest dla zatrudnionych na czas krotszy niż 10 miesięcy Art 65 dla wszystkich innych a czas urlopu- tylko w tygodniach- nie ma innej mozliwości, a tych tygodni to 8 |
Chowański Krzysztof | 15-12-2004 19:49:09 [#17] |
---|
Urlop przysługuje w czasie ferii zimowych i wakacji letnich. Policz ile to jest dni. Napewno nie 8 tygodni. 8 tyg. występuje w sytuacji urlopu uzupełniającego. Przykład: ferie zimowe wykorzystałaś - 2 tyg. Wakacje trwają od 28 czerwca do 31 sierpnia - czyli- ok. 9 tyg. Jesteś na zwolnieniu lekarskim przez 5 tyg. Wykorzystujesz latem 4 tyg wakacji. Razem miałaś 6 ty. Przysługuje Ci urlop uzupełniający w wymiarze 2 tygodni. Gdybyś była na zwolnieniu - latem przez 3 tyg. to łącznie wykorzystałabyś 2+ 6 tyg =8 tyg. Urlop uzupełniający by Ci nie przysługiwał. Stąd różnica. Urlop trwa tyle tyle dni ile din jest w ferie i wakacje razem i w takim wymiarze przysługuje, łacznie z ekwiwalentem za niewykorzystany. 8 tyg. - liczy się w przypadku uzupełniającego. Dokładniej - "do 8 tygodni" Przecież jeżeli masz nauczyciela zatrudnionego na czas nieokreślony lub rok szkolny to pracując od 01.09 do 31.08 - to on korzysta z urlopu w wymiarze np. 14+67=81dni. jeśli zatrudniłaś go do np. końca zajęć dydaktyczntcy - 25.06 - to daj mu urlop w wymiarze jak wszystkim innym zatrydnionym w tym samym czasie. Przysługuje mu też np. 81 dniu urlopu. A nie 8 tygodni. Życzę duuuuuuuuuużo zdrowia. |
Ewa z Rz | 16-12-2004 06:05:59 [#18] |
---|
Krzysztof niestety - przysługuje mu jak wszystkim innym tylko wtedy, gdy odbiera go w naturze i w czasie ferii. Natomiast, gdy otrzymuje go w innym czasie(urlop uzupeniający) lub dostaje za niego ekwiwalent, to cały urlop wynosi tylko 8 tygodni. Zatem ekwiwalent (urlop uzupełniający) należy sie jedynie wówczas, gdy w czasie ferii nauczyciel był na urlopie krócej niż 8 tygodni. Zatrudnienie nauczyciela "do końca zajęć" jest prawidłowe tylko w sytuacji, gdy ten n-l był zatrudniony w czasie roku szkolnego. Nauczyciel zatrudniony z początkiem roku szkolnego (do 15 wrzesnia) powinien byc zatrudniony do 31 sierpnia. Nauczyciela zatrudnianegow trakcie roku szkolnego można tez zatrudnić np. do któregoś lipca czy sierpnia - tak by wykorzystał przysługującą mu część urlopu w całości, tzn obliczoną w stosunku do całego urlopu jaki w danym roku szkolnym mieli inni n-le (a nie w stosunku do 8 tygodni). Ale jeśli zatrudnienie jest do końca zajęć a za urlop n-l otrzymuje ekwiwalent, to jest on obliczany proporcjonalnie do 8 tygodni (średnio 5,6 dnia za przepracowany miesiąc) .......... A co sie tyczy art 64 i 65 KN (i całej KN również) zdania nie zmieniam - nie można wnioskować o kolejności obowiązywania artkułów ustawy z ich kolejnej numeracji. Aby można było zinterpretować te zapisy inaczej, artykuły te powinny zawierać klauzule wskazujące na taką interpretację. |
beera | 16-12-2004 08:22:37 [#19] |
---|
:-) No to mamy dwa zdania na ten temat :-) Moim zdaniem każdy z Art nalezy czytać oddzielnie- gdyby byla między nimi zaleznośc, powinny zawierać na ten temat zapis;-)) Nie mowiąc o tym, że Art 64 jest alogiczny przy łącznym go stosowaniu z Art65 |
Nela 1 | 16-12-2004 13:34:45 [#20] |
---|
Oczywiście ,że są dwa zdania na ten temat tylko ktora interpretacja jest prawidlowa ja w przyszłym tygodniu muszę podjąć słuszną i zgodną z prawem decyzję i nadal nie wiem jaką..........??????? |
Ewa z Rz | 16-12-2004 21:08:03 [#21] |
---|
więc tak... decyzja bezpieczna - wypłacić (nauczyciel będzie zadowolony); OP może mieć pretensje... ale czytam że nie ma więc OK decyzja ryzykowna - nie płacić (nauczyciel może oddać sprawę do sądu i sie okaże) ale nie wiadomo tak na 100% czy to dobrze, więc ryzykujemy przegranie sprawy w sądzie i wypłacenie z odsetkami. Ewentualny zysk to zaoszczędzimy trochę grosza w budżecie (czy OP podziękuje? wątpię :-)) No, ale decyzje musisz podjąć TY :-)) |
Ewa z Rz | 16-12-2004 21:31:14 [#23] |
---|
przeczytałam nic istotnego - zapisy raczej porządkujące - to co trzeba było dotychczas sie domyślic, teraz jest dokładnie wypisane. Chodzi o obliczenie ekwiwalentu za 1 dzień urlopu: 1.nauczyciele placówek feryjnych - wynagrodzenie miesięczne dzieli sie przez 30 (bo urlop jest liczony w dniach kalendarzowych) 2. nauczyciele placówek nieferyjnych - wynagrodzenie miesięczne dzieli sie przez 21 (bo urlop jest liczony w dzniach roboczych) |
Nela 1 | 18-12-2004 09:55:40 [#24] |
---|
Czytając nasze wywody wnioskuję ,że są dwie szkoły jedna-należy się i wypłacić , druga - nie należy się i nie płacić . Sory a ty dyrektorze bądź mądry i pisz wiersze .Tylko co jak będzie kontrola i zarzuci ,że zrobiono źle ........????? |
Ewa z Rz | 18-12-2004 09:57:43 [#25] |
---|
wtedy... trzeba umieć się bronić! A bez tej dyskusji byłoby trudno... :-)) |
Konto zapomniane | 19-12-2004 20:24:39 [#26] |
---|
urlop Czy wicedyrektorowi należy się urlop podczas ferii? Jeśli tak,to w jakim wymiarze? A jeżeli musi być w szkole w tym czasie, to czy przysługuje mu ekwiwalent? |
beera | 19-12-2004 21:09:03 [#27] |
---|
wickowi tak jak dyrektorowi i nauczycielowi nalezy się urlop z KN- w wymiarze ferii i wakacji A czemu musi być w szkole, w jakim wymiarze, kto mu to zleci? ( ekwiwalent nalezy się do 8 tygodni) |
zgredek | 19-12-2004 23:36:39 [#28] |
---|
a ja zapytam inaczej:
dlaczego wicedyrektor nie może porozumieć się z dyrektorem?
bo rozumiem, że wice nie rozumie dyrektora | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|