Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Ekwiwalent za urolp
strony: [ 1 ]
Nela 113-12-2004 10:17:33   [#01]
Nauczyciel pracował przez dwa miesiące na zastępstwo za .... czy należy mu się ekwiwalent za urlop . Poleciłam wypłacić zgodnie z art.64 KN /średnio 5,6 za jeden przeprcowany miesiąc/ ale księgowa pyta mnie jak zinterpretować w tym przypadku art.65 który mówi ,że nauczyciel zatrudniony w szkole, w której organizacji pracy przewidziano ferie szkolne , uzyskuje prawo do pierwszego urlopu w ostatnim, dniu poprzedzajacym ferie szkolne..........I co Wy na to???
everyman13-12-2004 11:36:43   [#02]
miałem niedawno kontrolę PIP i okazało się, że w trakcie r szk musi być wypłacony ekwiwalent ale proporcjonalnie z 81 dni za rok 2004!!!
Nela 113-12-2004 12:52:25   [#03]
A czemu z 81 dni nie rozumiem
Nela 113-12-2004 12:58:50   [#04]
Czy to znaczy ,że przepracował 81 dni i z tych dni masz wypłacic i czy to była jego pierwsza praca bo mojego nauczyciela pierwsza....
Ewa z Rz14-12-2004 06:54:42   [#05]

nela

Księgowa ma rację - pierwszy urlop nauczycielowi w placwce feryjnej należy się dopiero w pierwszym dniu ferii - jeśli pracuje przez wrzesień, październik i listopad - urlop się nie należy. Nie należy się nawet wówczas gdy zakończy pracę a końcem stycznia; proporcjonalny ekwiwalent wypłaca sie dopiero w przypadku rozwiązania stosunku pracy w pierwszym dniu ferii zimowych lub każdym dniu następnym.

Prawo do kolejnego urlopu n-l nabywa w dniu 1 stycznia - zatem nauczyciel, który pracował (a raczej był na urlopie) w wakacje w danej szkole i z jakis powodów przestanie pracować np. 5 stycznia - należy mu sie ekwiwalent za całe 8 tygodni urlopu.

Podkreślam raz jeszcze - dotyczy to wyłącznie nauczycieli w placówkach feryjnych.

Nela 114-12-2004 08:06:44   [#06]
 nela zadzwoniłam do OP i kazano mi wypłacić twierdzą ,że mu się należy...
Nela 114-12-2004 08:22:07   [#07]
Podtrzymuję nadal temat bo co z tego ,że kazano mi wypłacić , że w innych szkołach też płacą ,ze sama wypłacę dla dobra pracownika . To co z kontrolą , która może mi zarzucić niezgodność z prawem. Litości jak można różnie interpretować prawo......????????Czytałaś odpowiedź everyman PIPa nakazała wypłacić???
Ewa z Rz14-12-2004 09:14:15   [#08]

a jaka podstawę

wypłacenia daje OP (nela) czy PIP (everyman) w sytuacji, gdy n-l nie nabył jeszcze prawa do urlopu - patrz art 65 KN?

Art 64 wyraźnie stwierdza, że ekwiwalent jest za niewykorzystany urlop wypoczynkowy. Jak można wypłacać go za urlop do którego n-l nie nabył prawa???!

Kadrowa neli dokładnie wie dlaczego ekwiwalent się nie należy, ciekawe czy OP/PIP wie dlaczego ich zdaniem się należy?

Osobną sprawą jest to czy OP ma prawo Ci zabronić lub nakazać wypłatę jakiegokolwiek świadczenia.

Nela 115-12-2004 08:50:19   [#09]
Sory nie każą tylko radzą bo tak jest zgodnie z prawem .Wczoraj rozmawiałam z kilkoma kadrowymi z innych szkół one też mówią ,że należy zapłacić a ja ,moja kadrowa i księgowa po dokładnej analizie art.64 i 65 KN uważamy ,że jednak nauczycielowi się nie należy ekwiwalent za ten urlop. Tylko czemu są takie duże rozbieżności w tym temacie. Ja jestem "młodym" stażem dyrem i staram się postępować zgodnie z prawem tylko czemu ono jest takie niespójne.......i każdy interpretuje je jak mu wygodniej???????
Macia15-12-2004 09:08:40   [#10]

a może

ci co uważają że trzeba wypłacić stosuja się do KP zgodnie z którym urlop przysługuje pracownikowi już po miesiącu pracy.
Nela 115-12-2004 09:21:50   [#11]
Ale z tego co mnie uczyli to nauczycieli obowiązuje KN chyba ,że nie zawiera ona uregulowań dotyczących danego zagadnienia a tu wyraźnie obowiązuje art.64 i 65 KN więc co dalej bo czas mnie nagli i muszę coś z tym fantem zrobić .......
beera15-12-2004 12:38:04   [#12]

ale...nela:

5. Nauczyciel zatrudniony przez cały okres trwania zajęć w danym roku szkolnym w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie szkolne, ma prawo do urlopu wypoczynkowego w wymiarze i na zasadach określonych w ust. 1. Nauczyciel zatrudniony przez okres krótszy niż 10 miesięcy w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie szkolne, ma prawo do urlopu wypoczynkowego w wymiarze proporcjonalnym do określonego w umowie okresu prowadzenia zajęć.

nie jestem pewna, czy Art 64 i 65 należy traktować łącznie- ja bym je traktowala rozłącznie

Art. 65. Nauczyciel zatrudniony w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie szkolne, uzyskuje prawo do pierwszego urlopu w ostatnim dniu poprzedzającym ferie szkolne, a prawo do drugiego i dalszych urlopów - w każdym następnym roku kalendarzowym.

Art 64 i 65 dotyczą dwóch różnych rzeczy- pierwszy przypadku neli- n-l zatrudniony na dwa miesiące,
drugi przypadek n-la zatrudnionego w szkole na rok szkolny- ten artykuł wyklucza po prostu mozliwość korzystania przez n-la urlopu za rok, w ktorym zaczął pracę.

Zdecydowanie się należy  urlop osobie zatrudnionej nawet na dwa miesiące...

Ewa z Rz15-12-2004 13:42:35   [#13]

asiu

wybacz, ale nic nie rozumiem z Twojego tłumaczenia... :-((

To jak to jest, nie nabył prawa do urlopu, ale mu się urlop nalezy????

Dla mnie to jest tak: najpierw art 65 KN - czy n-l ma czy nie ma prawa do urlopu, a dopiero potem art 64 - jaki mu sie ten urlop należy i kiedy oraz w jakicm wypadku nalezy mu sie ekwiwalent i w jakiej wysokości.

Inaczej to sensu nijakiego nie widzę...

Chowański Krzysztof15-12-2004 13:48:19   [#14]

81 dni ponieważ

dni ferii zimowych + dni wakacji letnich = 81 dni

Ewa z Rz15-12-2004 13:50:07   [#15]

81???!!!

Przecież ekwiwalent przysługuje maxymalnie za 8 tygodni (KN), zatem to maxymalnie 56 dni z sobotami i niedzielami włącznie.
beera15-12-2004 19:06:59   [#16]

Ewa- najpierw 64 jest , a potem 65

gdyby czytać 65 tak jak Ty, to 64 byłby możliwy tylko gdyby n-l był zatrudniony na pół roku- a w Art 64 jest "na czas krotszy niż 10 miesięcy"- wiec nawet 1

Art 64 jest dla zatrudnionych na czas krotszy niż 10 miesięcy

Art 65 dla wszystkich innych

a czas urlopu- tylko w tygodniach- nie ma innej mozliwości, a tych tygodni to 8

Chowański Krzysztof15-12-2004 19:49:09   [#17]

Urlop przysługuje w czasie ferii zimowych i wakacji letnich. Policz ile to jest dni. Napewno nie 8 tygodni.

8 tyg. występuje w sytuacji urlopu uzupełniającego. Przykład:

ferie zimowe wykorzystałaś - 2 tyg.

Wakacje trwają od 28 czerwca do 31 sierpnia - czyli- ok. 9 tyg.

Jesteś na zwolnieniu lekarskim przez 5 tyg. Wykorzystujesz latem 4 tyg wakacji. Razem miałaś 6 ty. Przysługuje Ci urlop uzupełniający w wymiarze 2 tygodni.

Gdybyś była na zwolnieniu - latem przez 3 tyg. to łącznie wykorzystałabyś 2+ 6 tyg =8 tyg. Urlop uzupełniający by Ci nie przysługiwał.

Stąd różnica.

Urlop trwa tyle tyle dni ile din jest w ferie i wakacje razem i w takim wymiarze przysługuje, łacznie z ekwiwalentem za niewykorzystany.

8 tyg. - liczy się w przypadku uzupełniającego. Dokładniej - "do 8 tygodni"

Przecież jeżeli masz nauczyciela zatrudnionego na czas nieokreślony lub rok szkolny to pracując od 01.09 do 31.08 - to on korzysta z urlopu w wymiarze np. 14+67=81dni. jeśli zatrudniłaś go do np. końca zajęć dydaktyczntcy - 25.06 - to daj mu urlop w wymiarze jak wszystkim innym zatrydnionym w tym samym czasie. Przysługuje mu też np. 81 dniu urlopu. A nie 8 tygodni.

Życzę duuuuuuuuuużo zdrowia.

Ewa z Rz16-12-2004 06:05:59   [#18]

Krzysztof

niestety - przysługuje mu jak wszystkim innym tylko wtedy, gdy odbiera go w naturze i w czasie ferii.

Natomiast, gdy otrzymuje go w innym czasie(urlop uzupeniający) lub dostaje za niego ekwiwalent, to cały urlop wynosi tylko 8 tygodni. Zatem ekwiwalent (urlop uzupełniający) należy sie jedynie wówczas, gdy w czasie ferii nauczyciel był na urlopie krócej niż 8 tygodni.

Zatrudnienie nauczyciela "do końca zajęć" jest prawidłowe tylko w sytuacji, gdy ten n-l był zatrudniony w czasie roku szkolnego. Nauczyciel zatrudniony z początkiem roku szkolnego (do 15 wrzesnia) powinien byc zatrudniony do 31 sierpnia.

Nauczyciela zatrudnianegow trakcie roku szkolnego można tez zatrudnić np. do któregoś lipca czy sierpnia - tak by wykorzystał przysługującą mu część urlopu w całości, tzn obliczoną w stosunku do całego urlopu jaki w danym roku szkolnym mieli inni n-le (a nie w stosunku do 8 tygodni).

Ale jeśli zatrudnienie jest do końca zajęć a za urlop n-l otrzymuje ekwiwalent, to jest on obliczany proporcjonalnie do 8 tygodni (średnio 5,6 dnia za przepracowany miesiąc)

..........

A co sie tyczy art 64 i 65 KN (i całej KN również) zdania nie zmieniam - nie można wnioskować o kolejności obowiązywania artkułów ustawy z ich kolejnej numeracji.

Aby można było zinterpretować te zapisy inaczej, artykuły te powinny zawierać klauzule wskazujące na taką interpretację.

beera16-12-2004 08:22:37   [#19]

:-)

No to mamy dwa zdania na ten temat :-)

Moim zdaniem każdy z Art nalezy czytać oddzielnie- gdyby byla między nimi zaleznośc, powinny zawierać na ten temat zapis;-))

Nie mowiąc o tym, że Art 64 jest alogiczny przy łącznym go stosowaniu z Art65

Nela 116-12-2004 13:34:45   [#20]
Oczywiście ,że są dwa zdania na ten temat tylko ktora interpretacja jest prawidlowa ja w przyszłym tygodniu muszę podjąć słuszną i zgodną z prawem decyzję i nadal nie wiem jaką..........???????
Ewa z Rz16-12-2004 21:08:03   [#21]

więc tak...

decyzja bezpieczna - wypłacić (nauczyciel będzie zadowolony); OP może mieć pretensje... ale czytam że nie ma więc OK

decyzja ryzykowna - nie płacić (nauczyciel może oddać sprawę do sądu i sie okaże) ale nie wiadomo tak na 100% czy to dobrze, więc ryzykujemy przegranie sprawy w sądzie i wypłacenie z odsetkami. Ewentualny zysk to zaoszczędzimy trochę grosza w budżecie (czy OP podziękuje? wątpię :-))

No, ale decyzje musisz podjąć TY :-))

zgredek16-12-2004 21:21:06   [#22]

a tu jakoweś zmiany są:

Dz.U.04.264.2634 z dnia 2004.12.15     rozp. 2004.12.01
Zm.: rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad ustalania wynagrodzenia oraz ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy nauczycieli.

http://bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=yrsZ&wyd=9&rok=104
Ewa z Rz16-12-2004 21:31:14   [#23]

przeczytałam

nic istotnego - zapisy raczej porządkujące - to co trzeba było dotychczas sie domyślic, teraz jest dokładnie wypisane.

Chodzi o obliczenie ekwiwalentu za 1 dzień urlopu:
1.nauczyciele placówek feryjnych - wynagrodzenie miesięczne dzieli sie przez 30 (bo urlop jest liczony w dniach kalendarzowych)
2. nauczyciele placówek nieferyjnych - wynagrodzenie miesięczne dzieli sie przez 21 (bo urlop jest liczony w dzniach roboczych)

Nela 118-12-2004 09:55:40   [#24]
Czytając nasze wywody wnioskuję ,że są dwie szkoły jedna-należy się i wypłacić , druga - nie należy się i nie płacić . Sory a ty dyrektorze bądź mądry i pisz wiersze .Tylko co jak będzie kontrola i zarzuci ,że zrobiono źle ........?????
Ewa z Rz18-12-2004 09:57:43   [#25]

wtedy...

trzeba umieć się bronić! A bez tej dyskusji byłoby trudno... :-))
Konto zapomniane19-12-2004 20:24:39   [#26]

urlop

Czy wicedyrektorowi należy się urlop podczas ferii? Jeśli tak,to w jakim wymiarze? A jeżeli  musi być w szkole w tym czasie, to czy przysługuje mu ekwiwalent?
beera19-12-2004 21:09:03   [#27]

wickowi tak jak dyrektorowi i nauczycielowi nalezy się urlop z KN- w wymiarze ferii i wakacji

A czemu musi być w szkole, w jakim wymiarze, kto mu to zleci?

( ekwiwalent nalezy się do 8 tygodni)

zgredek19-12-2004 23:36:39   [#28]
a ja zapytam inaczej:

dlaczego wicedyrektor nie może porozumieć się z dyrektorem?

bo rozumiem, że wice nie rozumie dyrektora

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]