Forum OSKKO - wątek

TEMAT: zastępca dyrektora na ścieżce... awansu zawodowego
strony: [ 1 ]
wiolka111-12-2004 07:58:18   [#01]
Nauczyciel przez dwa lata odbywa awans na podstawie swojego planu rozwoju, realizuje rozłożone na trzy lata konkretne zadania, lecz w trzecim roku zostaje wice... . Czy ma złożyć aneks do planu, bo przecież nie musi. Czy sprawozdanie pisać na podstawie swojego planu, a dopisać w nim to co zrobił jako wicedyrektor, czy jeszcze inaczej. Nie doczytałam chyba dobrze przepisów. Pomóżcie znaleźć lub podpowiedzcie coś..
Agnieszka Gut11-12-2004 09:44:11   [#02]

zastępca dyrektora na ścieżce awansu

Byłam dwa lata temu dokładnie w takiej sytuacji,aneksu do planu nie robiłam, w sprawozdaniu napisałam, że od roku .... zostałam powołana i w odpowiednich działach teczki zamieściłam te zadania wice, które zasługiwały na uwagę, jakoś poszło .......
Leszek11-12-2004 15:34:18   [#03]

nowe rozporz. - § 4.2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach, w czasie trwania stażu dyrektor szkoły może pisemnie zobowiązać nauczyciela do zmiany planu rozwoju zawodowego lub zmienić nauczycielowi opiekuna stażu.

3. W czasie trwania stażu nauczyciel może wprowadzać zmiany w planie rozwoju zawodowego za zgodą dyrektora szkoły.

pozdrawiam

alfa3611-12-2004 19:48:05   [#04]
Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji. Wydajje mi sie, ze skladam sprawozdanie i teczkę jako nauczyciel. W związku z tym mam jednak kolejny problem: w tym roku zaczęłam podyplomówkę z zarządzania i nie wiem, czy mogę ją sobie przypisać jako podnoszenie kwalifikacji (skoro składam teczkę jak nauczyciel a nie dyrektor). Pozdrawiam.
wiolka111-12-2004 21:54:27   [#05]
z informacji przekazanych nam na podyplomówce z zarządzania : można wtedy, gdy nie pełni sie funkcji dyrektora, jeśli zostało sie dyrkiem lub wickiem to tej podyplomówki nie można  sobie zaliczyć do uzyskania nowych kwalifikacji (w starym rozporządzeniu). Teraz można i trzeba o tym wspomnieć. Ale pewnie ile osób tyle pomysłów. Co myślicie o tym?
krystyna11-12-2004 22:45:39   [#06]

hm....

szłam starym rozp., a podyplomowe z zarządzania miałam uwzględnione i do skróconego stażu i do uzyskania nowych kwalifikacji - a byłam i jestem wice...
florek14-12-2004 21:58:32   [#07]
Wreszcie znalazłam bratnie dusze i blagam, nie rezygnujcie z tego wątku. Też nie chciałaby pisać aneksu do swojego planu. Wolałaby wykazać pozytywne efektyswojej pracy. Ponieważ wickiem ostałam w trakcie stażu, wiele zadań wykonywanych ponad obowiązki nauczyciela teraz weszło w zakres obowiązków wice. Jak tu się wykazać? Już się sama gubię co jest moim obowiązakiem a co nie. Napiszcie co ciekawego robicie w swoich szkolach.
florek16-12-2004 18:46:43   [#08]
Wicki zapadły w sen zimowy.
wiolka116-12-2004 19:00:10   [#09]

Jak narazie to nie wychodzę spod papierów!                                         Nie wiem, czy program o którym mowa w nowym rozporządzeniu musi dotyczyć przedmiotu, którego uczę, czy musi być wpisany do szkolnego zestawu programów ( jeśli dotyczy przedmiotu nauczanego w szkole). Czy może to być program dotyczący np. rozwijania samorządności w szkole? Czy musi dotyczyć w przypadku wicka zakresu jego dzialalności?. Może macie podobne dylematy?, odezwijcie się! Będę wdzięczna!

florek16-12-2004 21:19:17   [#10]

My wicki naprawdę mamy problemy z awansem. Ale pono, teczke składamy jako nauczyciele i musimy się wykazać jako nauczyciele(mam watpliwośći).

Co do programu: myslę, że chodzi ci o pkt 4 a, tu trzeba byc bardzo bardzo ostroznym. Program jeden a konkretny, wdrożony i zrealizowany do końca, podsumowany, z wyciagnietymi wnioskami. Najlepiej gdyby był autorski. Ja osobiście takiego nie mam. Mam profilaktyczno- wychowawczy dla swojej klasy i drugi kółka humanistycznego. Oba zamierzam tu opisać. Pierwszy wpisany, drugi tylko zatwierdzony przez RP.

Co do tych kwalifikacji to spotkałam się ze stwierdzeniem, że nawet do analizy przypadku trzeba mieć kwalifikacje. Więc bezpieczniej bedzie jeśli i program bedzie powiazany z kwalifikacjami.

alfa3616-12-2004 21:22:24   [#11]
Chcę stworzyć (wraz z koleżanką- nauczycielką, pegagogiem i pielęgniarką) program profilaktyczny szkoły. Mam nadzieję, że będzie on właściwy do tego punktu awansu. Miałam to zaplanowane w "starym " planie rozwoju (kiedy jeszcze nie byłam wice). Myślę, że czas zastanowić się co wrzucić do poszczególnych punktów nowego rozporządzenia o awansie. Czas tak szybko ucieka...
florek17-12-2004 18:33:38   [#12]

A czy czasem nadzór nad tworzeniem takiego planu nie jest Twoim obowiązkiem jako wicedyrektora?

Ja też mam dokładnie taki sam program, zrobiony jescze jako nauczyciel i nie bardzo wiem gdzie go dać.

W punkcie 4 a program musi być wdrożony. Czyli zakończony i zewaluowany, czyli musisz ocenić skuteczność działania szkoły poprzez porównanie efektów z załozonymi celami.

Czy zdążysz to zrobić : napisać, wdrożyć i ocenić?

wiolka117-12-2004 21:39:05   [#13]

Z tego co mi wiadomo program profilaktyczny podobnie jak wychowawczy nalezy teraz do obowiązków i nie może być brany pod uwagę jako program przy awansie.

Ja mam program dotyczący rozwijania samorządności w szkole. Program obejmuje trzy lata, to jest ostatni rok jego wdrażania, kończy się ewaluacją: ma określić skuteczność działania samorządu w naszej szkole i nie tylko ponieważ nawiązaliśmy współpracę z innymi szkołami gminy i powiatu, spotykamy się, wymieniamy pomysły, poglądy, wspólnie opracowujemy scenariusze imprez, uczniowie wymieniają się swoimi dokonaniami. A przede wszystkim nasi uczniowie, którzy złapali bakcyla "działacza-społecznika" u nas, robią to nadal w szkole średniej, są aktywni, pracują w Radzie Młodzieżowej przy Burmistrzu. Ale czy taki program zostanie mi zaliczony to już sama nie wiem. Co Wy na to?.

gosienka17-12-2004 21:43:29   [#14]
Zgadzam się z wiolką, komisja stwierdza, iż jest to wręcz  niedobrze jeżeli jeden nauczyczyciel / nawet jeżeli jest to pedagog , który zna problem/ pisze program profilaktyczny, ma to tworzyć cała RP. No i programu tego nie zaliczą
florek17-12-2004 22:37:20   [#15]

Myślę, żeby jednak tak całkiem nie rezygnować z tych programów - wychowawczego i profilaktyki. Zawsze jest przecież możliwość dodać to do pkt.1(uzyskanie...) lub 4 e , jako współpracę z instytucjami przy jego realizacji albo do poszerzenia dzialań szkoły. Na pewno w tych wychowawczych zadaniach jest cos ponad normę.

Jako wicedyrektorzy mozemy koordynować ralizację calości jednego lub drugiego.

wiolka118-12-2004 17:02:53   [#16]
zarówno program profilaktyki jak i wychowawczy zwykle opracowuje jakaś grupa nauczycieli, może być tak że zajmujesz się tworzeniem części tego programu. Przy opisie i analizie trzeba szeroko omówić zwłaszcza swoją działalność. Co myślicie o programie z [#13]?
layola18-12-2004 18:51:52   [#17]
ja robiłam awans będąc wicedyrektorem, ale teczkę składałam jako nauczyciel, musiałam sie wykazać jako nauczyciel. Podyplomówka z zarządzania była uwzględniona jako dodatkowe kwalifikacje. A to że byłam wice opisałam w dodatkowych osiągnięciach
florek20-12-2004 21:41:16   [#18]
Bardzo mi się podoba Twój tok postepowania layola. Co ciekawego zrobiłaś będąc wicedyrektorem?
florek28-12-2004 21:59:46   [#19]
odszukałam watek żeby nie zaginął.
wiolka130-12-2004 18:38:42   [#20]

Drodzy zastępcy dyrektora - wszystkiego dobrego w nowym 2005 r.

AnJa30-12-2004 18:54:11   [#21]
Wczoraj nasz osobisty i zespołowoszkolny wicedyrektor zaliczył pozytywnie postepowanie.

Teczkę składał jako przedmiotowiec (choć dziwny, bo z zaocznego), dodatki z funkcji.

Przeszedł w tzw.cuglach.
florek30-12-2004 19:47:41   [#22]

I tu też Cię spotykam, AnJa?

Jakie dodatki masz na myśli? Uchyl rąbka tajemnicy!

AnJa30-12-2004 19:55:49   [#23]
Dodatki: osiągnięcia, kwalifikacje, dzielenie sie doswiadczeniem, współpraca ze środowiskiem.
......
A co? Obawiasz się, ze jak otworzysz lodówkę? :-)
florek30-12-2004 20:20:14   [#24]
Zawsze światło zaświecone, a myslałam, że rachunki za prąd to przez komputer.
AnJa30-12-2004 20:36:10   [#25]
Chciałem poradzić, cobyś żonie przylał za rozrzutność, ale z płciami i nickami tutaj to nie wiadomo:-(

No, to nieważne: wróć do domu i przylej!
zgredek30-12-2004 20:39:11   [#26]
przecież pisała, że baba;-)
AnJa30-12-2004 20:41:22   [#27]
Fakt.Pisała.

To niech nie przylewa. Chłopa szkoda zawszeć!
florek01-01-2005 18:58:35   [#28]

Chłop zawsze chlopa.., męska solodarność! nie przyleję, on jedynie rozumie moje 18 godzin pracy, sorki od dwóch lat 9 godzin(w poniedziałek) i broni w towarzystwie,kiedy ganią,że kase dostaję za darmo, i jeszcze obiad czasem ugotuje, dzieci spac położy.

No i jeszce ten awans, kurczę polonistka jedna, skracam i skracam a wciąż mi dwa segregatory wychodzą. Wszyscy tak macie?

Marek Pleśniar01-01-2005 19:37:46   [#29]
to nie florku a florko???????
florek01-01-2005 22:38:46   [#30]
A ten ze Złotopolic to ma w koncu jakąś płeć?
Marek Pleśniar01-01-2005 22:45:25   [#31]
ja nie wiem:-)))
layola03-01-2005 19:45:46   [#32]
florek, o tym, że pełniłam funkcję wice napisałam w formie krótkiej, kilkuzdaniowej informacji, jako ostatni podpunkt w punkcie "wykonywanie innych działań..." - h.  Napisałam od kiedy pełniłam, co wykonywałam w ramach swoich obowiązków, co z własnej inicjatywy za zgodą ówczesnego dyrektora. Poza tymi kilkoma zdaniami, o tym, że pełniłam tą funkcję napisałam jeszcze przy studiach podyplomowych z zakresu zarządzania... . Napisałam, że wykorzystuję wiedzę i umiejętności w... . I tyle na temat pełnienia  tej funkcji. Całość teczki jako nauczyciel. Nie potrafię powiedzieć, czy komisja miała jakieś zastrzeżenia do tego punktu, bo na komisji nie było ani mojego dyrektora z okresu stażu, ani nikogo z organu prowadzącego, więc nie miałam kogo podpytać. Mam nadzieję, że nie było tak źle, skoro zostało to zaakceptowane.
florek03-01-2005 22:42:23   [#33]
Dzięki layola za dokładniejsze przedstawienie sytuacji. Bardzo mi się to podoba. Żebyś Ty jeszcze należała do mojego KO byłoby super.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]