Forum OSKKO - wątek

TEMAT: ODPRAWA EMERYTALNA KADROWEJ
strony: [ 1 ]
Slawek mow08-12-2004 17:03:51   [#01]
JAKA JEST WYSOKOŚĆ odprawy emerytalnej dla księgowej, czy 6 x pobory tak jak przy pracownikach samorządowych czy x3
AnJa08-12-2004 17:11:08   [#02]
Różne źródła różnie podają.

1.zajrzyj do szukaja - tam różne źródła.

2.zadzwoń do OP - tam źródło właściwe.
Ula C08-12-2004 17:26:55   [#03]
Powinieneś mieć to zapisane w regulaminie wynagradzania pracowników niepedagogicznych. I wypłacic tak, jak to jest tam ujęte.
Monika Bogdanowicz09-12-2004 12:35:35   [#04]

odprawa emerytalna kadrowej

odchodzila na emeryturę sprzataczka , wyplacilam odprawe jednomiesęczną, sprawa znalazla sie w sadzie pracy, sąd przyznal mi racje
ElaS24-01-2005 10:31:26   [#05]

Troszkę późno przeczytałam ten wątek, ale właśnie mam wypłacić odprawę emerytalną pracownicy obsługi. Intryguje mnie wyrok sądu.

Ja mam zamiar przygotować pismo przyznające pracownikowi obsługi 6-cio miesięczną odprawę na podstawie § 8 ust. 1a i 1b Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 lipca 2000 r. w sprawie zasad wynagradzania i wymagań kwalifikacyjnych pracowników samorządowych zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. Nr 61, poz. 708 z późn. zm.)

Paragraf 8 ww. rozporządzenia zmieniony został Rozp. RM z dn. 10.04.2001 r. (Dz.U. Nr 34, poz. 393) więc dość dawno temu. 

A tu wklejam jego treść:

§ 8.

ust. 1a. Jednorazowa odprawa pieniężna pracownika przechodzącego na emeryturę lub rentę z tytułu   niezdolności do pracy, ustalona zgodnie z przepisami ustawy, zwana dalej odprawą, stanowi wysokość:

1)dwumiesięcznego wynagrodzenia — po 10 latach pracy,

2)trzymiesięcznego wynagrodzenia — po 15 latach pracy,

3)sześciomiesięcznego wynagrodzenia — po 20 latach pracy.

ust. 1b.Do okresów pracy uprawniających do dodatku i odprawy wlicza się wszystkie zakończone okresy zatrudnienia oraz inne okresy, jeżeli z mocy odrębnych przepisów podlegają one wliczeniu do okresu pracy, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

Kodeks pracy mówi o 1 miesięcznej odprawie, ale w tym wypadku powinno się chyba stosować przepisy ww. Rozporządzenia?

panda24-01-2005 11:28:24   [#06]

to już gdzieś było

Pewnie niedługo też będę miała taką potrzebę, więc może ktoś przypomni:

był wyrok (chyba SN), mówiący o tym, że pracownikom szkoły nie przysługuje 6-miesięczna odprawa przewidziana dla samorządowców. Stosować należy KP

ElaS24-01-2005 11:50:37   [#07]

Ale przepis który wyżej podałam nie jest z ustawy o pracownikach samorządowych tylko z Roporządzenia, które stosuje się m.in. w szkołach prowadzonych przez jednostki samorządu terytorialnego.

Jeśli ktoś zna choćby sygnaturę ww. wyroku sądowego proszę o jej podanie ponieważ widzę tu sprzeczność. A może jest to wyrok sprzed 2001 roku.

micali24-01-2005 13:50:09   [#08]
Ja mam zapisane to w układzie zbiorowym, ale dawno nie był on aktualizowany o nowe przepisy prawne. W roku 2004 wypłaciłam odprawę emer-rentową w wysokości 3 mies. (uzależnienie od stażu pracy). Czy zrobiłam dobrze - tego nie jestem teraz pewna.
Konto zapomniane25-01-2005 20:59:44   [#09]

Przerabiałam ten problem jakiś czas temu. Otrzymałam oczywiście różne opinie. Wydaje mi się, że AnJa ma rację, iż OP - to źródło właściwe.

Wyrok SN z 2003 i 2004 roku (ponieważ były dwa -sygnatury nie pamiętam, ponieważ mam w pracy ) nie przyznał pracownikom nie pedagogicznym placówek oświatowych ( dotyczyło powiatu) statusu pracowników samorządowych, a tym samym uznał, że nie podlegają  pod Rozporządzenie z dnia 26 lipca 2000 r (z późniejszymi zmianami). Podlegają pod Kp i dlatego odprawa jednomiesięczna ( wypłacano jednak różnie). Taka też jest opinia radcy prawnego mojego OP. Być może sytuacja się w końcu wyjaśni ponieważ szukając informacji na ten temat, dotarłam do projektu leżącego w sejmie  mającego jednoznacznie (oby się udało) określić status prawny pracowników nie będących nauczycielami.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]