Forum OSKKO - wątek

TEMAT: wychowawstwo
strony: [ 1 ]
Tarka06-12-2004 15:13:40   [#01]
Wspomóżcie proszę wiedzą, bo zwątpiłam! Chodzi o kwalifikacje wychowawcy - jakie powinien mieć? Problem konkretnie dotyczy nauczycieli nauczania początkowego czy też zintegrowanego - mogą być wychowawcami w klasach IV-VI? Przyznam, że w przepisach nie znalazłam, a jedności w pogladach nie ma. Pozdrawiam!
Jolanta Szuchta06-12-2004 15:59:06   [#02]

Jejku

nie dajmy się zwariowac,po mojemu kazdy nauczyciel który ma przygotowanie pedagogiczne może byc wychowawca.

Nigdy tego Kuratorium nie kwestionowalo.

Z tym ze staram się dawac wychowawstwo tym nauczycielom,którzy chcą pracować  z dziećmi nie tylko na lekcjach, a poza tym w danej klasie maja jakiś inny przedmiot nie tylko GW.

Tarka07-12-2004 09:40:02   [#03]

dalej wychowawstwo

Sprawa dotyczy nauczycielki uczącej w klasach IV-VI języka niemieckiego (mgr nauczania początkowego, KDS,dużo dokształtów- również za granicą, kończy w tym roku szkolnym kolegium językowe), która rozpoczęła pracę w mojej szkole po przeniesieniu z innej placówki. KO zarzuciło brak pełnych kwalifikacji do nauczania j. niemieckiego ( nawet w I-III), ze względu na "brak przygotowania pedagogicznego" par.1.3) rozporządzenia w sprawie szczegółowych kwalifikacji... Dostałam sugestię, by napisać pismo o wyrażenie zgody na zatrudnienie nauczyciela bez kwalifikacji oraz by zabrać przydzielone wychowawstwo w klasie IV. Dziewczyna jest super!Hospitowałam lekcję, a także przygotowane przez nią coroczne spotkanie adwentowe z byłymi mieszkańcami miasta, mieszkającymi obecnie w Niemczech. Co w takim przypadku? Na jakiej podstawie mam zabrać to wychowawstwo? Ma kwalifikacje pedagogiczne aby "wychowywać"? Staram się nie dać zwariować, ale sytuacja jest raczej podbramkowa.
jolka l07-12-2004 10:11:06   [#04]

Ma kwalifikacje

Moim zdaniem ma kwalifikacje, aby wychowywać, choć chwilowo mie ma by nauczać niemieckiego. Rozumiem, że zgoda KO musi być w sprawie zatrudnienia nauczyciela bez kwalifikacji, ale w sprawie wychowawstwa????????????

Ja bym się nie ugięła. Może uczyć w szkole podstawowej??? Może więc wychowywać!!!

Tarka08-12-2004 10:06:25   [#05]
Interpretacja przepisów KO jest taka: ponieważ nie ma kwalifikacji do uczenia w IV-VI - nie ma kwalifikacji do wychowywania w IV-VI. Jestem zdania,że to "nadinterpretacja" i na razie dyskutuję uzbrojona, w nieliczne z resztą, zapisy prawne na temat wychowawcy.Dzięki za wsparcie! Dalej poszukuję argumentów!
AnJa08-12-2004 10:14:52   [#06]
A dlaczemu mgr nauczania początkowego nie ma przygotowania pedagogicznego?

Coś się zmieniło i do każdego przedmiotu trzeba mieć pp z metodyką szczegółową?
Spayk08-12-2004 10:18:49   [#07]
Może każdy belfer powinien mieć podyplomowe z "wychowawstwa klasowego"?
RomanG08-12-2004 10:19:02   [#08]

Ma kwalifikacje do nauczania w szkole podstawowej. Może więc i wychowywać w szkole podstawowej.

Kiedy dojdziemy do intepretacji, że na dyżurze na przerwie będą stać dwie panie? - jedna (ucząca w 1-3) patrzeć będzie na dzieci z 1-3, druga (ucząca w 4-6) na dzieci starsze...

gtz08-12-2004 11:07:05   [#09]

wychowawstwo

a ja mam też pytanie

czy nauczycielka z pełnymi kwalifikacjami a nie posiadająca pełnego etatu w przedszkolu (17/25) może być wychowawcą? i otrzymywac dodatek za wychowawstwo?

OP twierdzi, że nie poniważ nie ma pełnego etatu?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]