Forum OSKKO - wątek
camelot | 05-12-2004 18:19:37 [#01] |
---|
Coś jest nie tak z prawem w nowym rozporządzniu o awansach. Dlaczego prawo w tym rozporządzeniu działa wstecz. Powinien ktoś się tym zająć gdyż naruszono podstawy prawne a tym samym konstytucję. Dlaczego takim głupim rozwiązaniem poszkodowano nauczycieli którzy np. złożyli swoje dokumenty w listopadzie. Zgodnie z tym zapisem zostaną oni odrzuceni gdyż nie spełniają warunków formalnych. Warunków o których nic nie wiedzieli. Dla mnie jest to poprostu skandal. |
Gaba | 05-12-2004 18:26:50 [#02] |
---|
dla mnie także, ale przede wszytskim, że nauczycieli spotyka taka arogancja zawsze i nikt, nawet pies z kulawa nogą sie tym nie przejmuje. Bo nas choć duzo, to mało - żyjemy w silnie zatomizowanych zespolikach, łatwo nas tak traktować. |
zgredek | 05-12-2004 18:49:25 [#03] |
---|
a gdzie jest napisane, że wnioski z dokumentacją złożone w listopadzie powinny być złożone według nowego rozporządzenia?
przecież nowe zacznie obowiązywać w dniu opublikowania, a do tego czasu obowiązującym jest to z 3 sierpnia |
camelot | 05-12-2004 18:56:48 [#04] |
---|
camelot Brawo Zgredek!!!! Dopiero teraz się wczytałem dokładnie w to rozporządzenie i masz rację. Ale problem chyba jest!!! Prawdopodobnie ktoś w MENiS czegoś niedopatrzył i nie poprawił daty na 31 listopada. Mamy więc arcysympatyczną sprawę!!!!! |
beera | 05-12-2004 18:58:26 [#05] |
---|
zgredku ten nieszczęsny zapis o 31 października jest niewątpliwym dzialaniem prawa wstecz zresztą nie tylko to gdy ludzi pisali plany rozwoju wg starych przepisow, a teraz nagle mają składac wnioski według nowych- to też działanie wstecz itd, itp ponieważ ja generalnie uważam awans n-li za knot nie tylko prawny ale przede wszystkim racjonalny, to nic nie jest mnie w tej sprawie zdziwić |
JarTul | 05-12-2004 19:35:15 [#06] |
---|
Zatem rozporządzenie do zaskarżenia...
Rzecznik praw obywatelskich będzie miał zajęcie. |
beera | 05-12-2004 19:47:45 [#07] |
---|
yhm też uważam, ze to właściwy adresat skargi nie menis- |
BeatkaA | 06-12-2004 09:04:41 [#08] |
---|
awans Chyba nikt nie ma tak przykrych doświadczeń związanych z awansem jak ja. Zostałam ewidentnie oszukana nowymi przepisami prawa- mój wniosek nie uzyskał w lipcu akceptacji komisji, myślałam że złożę jeszcze raz /część punktów mi jednak zaliczono/ i trafię na komisję, która będzie bardziej życzliwa, a tymczasem i zmiana ustawy i rozporządzenia, inne wymagania, konieczność posiadania wyróżniającej oceny pracy zawodowej /w moim przypadku/ itd. Straciłam resztki nadziei, że kiedykolwiek przebrnę przez to wszystko. I do tego jak pomyślę, kto dostaje awans... |
janzg | 06-12-2004 10:37:24 [#09] |
---|
jednak pewne zmiany są potrzebne, np. - par 4 ust 2 i 3 - par 12 ust 3 - par 3 ust 4 itd ---------------------- mam pytanie: - czy jest w tym nowym rozporządzeniu gdzieś zapis ze starego rozporządzenia par. 6 ust 3?? |
małgorzatad | 06-12-2004 14:04:26 [#10] |
---|
Nauczycielka zakończyła staż 30 listopada, sprawozdanie złożyła 1 grudnia - co dalej ? obowiązuje ją nowe rozporządzenie ? |
Spayk | 06-12-2004 14:26:36 [#11] |
---|
BeatkaA Z tego co piszesz wynika że cofnięto Ci teczkę ze względów formalnych do uzupełnienia. Jeśli tak to podlegasz staremu rozporządzeniu bo rozpoczęłaś procedurę (tak mi się zdaje) sprawdź Rozumiem twoje rozdrażnienie, ale stwierdzenie: "do tego jak pomyślę, kto dostaje awans..." Jest lekko no... tego.... wiesz. Dostają ci co się starają (czasami nie od razu). Chyba udało Ci się obrazić tych co już "przeszli drogę przez mękę" Wprowadzenie nowych zasad dla tych co rozpoczęli staż jest skandalem. Zaskarżyć się tego nie dało bo to tylko projekt. Ale myślę że ktoś to szybko zaskarży gdy tylko będzie to możliwe. Starający się o awans powinni wystąpić pić o odszkodowania za koszty poniesione. A tak na marginesie. Wściekacie się jeszcze na projekt czy już na to co poszło do druku z datą 1.12.2004? |
janzg | 06-12-2004 14:35:05 [#12] |
---|
§ 17. Do postępowań wszczętych na podstawie wniosków o podjęcie postępowania kwalifikacyjnego złożonych do dnia 31 października 2004 r. przez nauczycieli mianowanych stosuje się przepisy rozporządzenia, z wyjątkiem § 8 ust. 2 i § 9 ust. 4. W zakresie wymagań niezbędnych do uzyskania stopnia nauczyciela dyplomowanego oraz dokumentacji potwierdzającej spełnienie tych wymagań, składanej przez tych nauczycieli, stosuje się dotychczasowe przepisy. |
Ank | 06-12-2004 17:13:03 [#13] |
---|
A jeśli staż zakończony w dniu 29.11.04, sprawozdanie z 30.11.2004 tylko dotyczy to n-la kontraktowego ? |
Gaba | 06-12-2004 18:54:02 [#14] |
---|
mam dokładnie taką sytuację, 26.11. skończyła staz uzupełniający . chora koleżanka, 30.11 - składała papiery!. ;-((( w niczym sobie nie zasłużyła na takie pierepały! |
Ank | 06-12-2004 19:26:32 [#15] |
---|
No moja też ale co dalej ? |
zgredek | 06-12-2004 19:33:48 [#16] |
---|
to jeszcze ocena za okres stażu by się przydała;-))))
ten kontraktowy
musi złozyć wniosek do końca roku
jeśli zdąży do dnia przed dniem opublikowania nowego roporządzenia - to dokumentację składa według rozporządzenia z 3 sierpnia |
olinka | 06-12-2004 19:42:38 [#17] |
---|
skandal Dla mnie ten cały bałagan wokół awansu jest jakąś kompletna paranoją. Mnóstwo pytań-i nie wiadomo do kgo je kierować. Jestem kolejnym m "trudnym"przypadkiem: mam zaliczone dwa lata stażu jako nauczyciel, przez 2 miesiące byłam p.o. dyrektora, teraz jestem już po konkursie - co z moim stażem??? |
zgredek | 06-12-2004 19:43:22 [#18] |
---|
zwróćcie uwagę na jedną rzecz
dyskutujemy o tym czego nie ma
wyobraźcie sobie sytuację taką:
- nie mam dostępu do internetu
- nie mam dostępu do forum
- do niczego nie mam dostępu;-)
to niby skąd mam wiedzieć co stanie się w dniu xxxxxx?
nie wiem, dopóki ten dzień nie nastapi - i w moje ręce nie wpadnie dziennik ustaw o nr yyyyyyyy
--------------
a jako oświecony pracownik oświaty umiem korzystać z obowiązujących przepisów prawa - korzystam, więc z aktualnie obowiązującej KN i rozporządzenia z 3 sierpnia
------------------
a my tu od dobrych kilku dni tylko o tym co będzie, gdy...
zobaczymy co będzie, gdy...
a teraz udawajmy, że tego nowego dalej nie ma - e, tam udawajmy:
jego NIE MA!!!!!!! |
camelot | 06-12-2004 23:23:50 [#19] |
---|
Takie sobie myśli!!! Cieszę się, że "nadany" przeze mnie temat wzbudził takie emocje. Ja już od ponad roku mam to za sobą gdyż zrobiłem dyplomowanego. Ale nie obyło się bez cyrków. Najpierw odesłano do zupełnienia dokumentacji, która była w teczce tylko komisji nie chciało się jej zauważyć, potem nie uzyskałem akceptacji bo powoływano się na jakieś bliżej nieokreślone przepisy, odwołanie do ministerstwa w efekcie cofnięcie decyzji kuratora o nie przyznaniu stopnia awansu, ponowny wniosek (teczki cały czas leżały w kuratorium), inna komisja, maksymalna ilość punktów, sukces. Ale straciłem na tych przepychankach jeden rok. Dlatego jestem dość dobrym znawcą tematu. I to dzięki moim działaniom (napewno też i innych) jest w nowym rozporządzeniu rozmowa, bo rozpatrywanie i ocena dokumentacji bez możliwości rozmowy z zainteresowanym to kpina, takie tezy były też w moim ministerialnym odwołaniu. Według mnie największą rolę mają eksperci, od ich wiedzy zależy dużo, ważną też rolę ma dyrektor bo powinien wiedzieć wszystko o nauczycielu i go bronić i czasami zachwalać. Nie radzę zaś brać do komisji związkowca gdyż nigdy nie wiadomo jakie są polityczne preferencje członków komisji, kuratorium, można poprostu wpuścić się w kanał. I na koniec jestem przerażony faktem iż wiele moich koleżanek i kolegów ukończyła staże i odwlekają termin złożenia wniosku. Jest to głupota gdyż im dalej od stażu tym mniej się pamięta oraz można wpaść jak śliwka w kompot gdy następuję zmiana przepisów tak jak teraz. |
Gaba | 07-12-2004 05:25:29 [#20] |
---|
Byłam na wielu komisjach - absolutnie nie zauważyłam polityczności i zainteresowań takowych u ekspertów... "a któż by się łakomił na waszmości nędzne życie" - taką postawę mają eksperci, wcale nikogo nie chcą pożreć, są kulturalni, taktowni, siedzą se w papierach. Odesłali dwie teczki przy mnie, ale na absolutne "życzenie" nauczyciela - ja swoje uwagi, a nauczyciel swoje... Jednej zaś dziewczynie (mojej nauczycielce) chcieliśmy odesłać teczkę mimo dużego dorobku, ale okropnego bałaganu i absolutnie "własnej koncepcji" układania tego dokumentu... to przewodnicząca z KO oglądała cierpliwie... obok siedziała jako ekspertka (!!!) szefowa wydziału z OP i choć odebraliśmy maksa za prezentację danych, to jednak wartość tego, co nauczycielka zrobiła była istotna. Nauczycielka nie ma komputera i nie przepisałaby tego... tak szybko, a chciano jej dać tydzień na pozmienianie. - moja osobista komisja szukała, aż znalazła przeze mnie wsadzony kretyńsko i w idiotyczne miejsce papier (o drugich kwalifikacjach!!!)... bo ja se to dałam w część - "inne" czyli na sam koniec, a niech mi kto nie powie, czy nie miałam racji, miałam - bo co ma dla polonisty (nie była wtedy dyrektorem) za ważność bycie muzykiem i niewykonywanie tego zawodu. Nie znałam wtedy przepisów z Ministerstwa Kultury. Mnie uratowali od ścięcia eksperci - Nie wolno uogólniać, Twój przypadek jest wielce pouczający, ale jest tylko przykładem. Większość jest świetna, a mnie jako dyrektora szkoły rozpiera radość i duma, jak mi chwalą kadrę!!! choć marudzę na urlop, na zabieranie mi go - bo jestem człowiekiem... marudą, ale... ;-) |
BeatkaA | 07-12-2004 10:33:26 [#21] |
---|
awans Moje stwierdzenie nnie miało nikogo obrazić, ale - z całym szacunkiem do dyplomowanych - posiadanie tego stopnia awansu nie zawsze przecież znajduje odzwierciedlenie w pracy nauczyciela. Jako doświadczeni dyrektorzy dokładnie wiecie, że nie każdy dyplomowany na ten stopień awansu zapracował, a może się mylę ? |
AnJa | 07-12-2004 10:50:35 [#22] |
---|
Gaba - poczepiam się. Pokaż mi (zacytuj) przepis mówiący o kolejności wkładania makulatury do teczki.
Czyli: na jakiej podstawie stwierdziliście ten bałagan?
A prezentacja danych to to który wymóg? Z rozporządzenia czy KN? Bo nie zauważyłam.
A jakbyście odesłali - to z jakim uzasadnienie?
Bo komisja nie mogła znaleźć papióra X?
A jakby stworzonko odpisało: pocałujta w d... wójta, gdziesik tam chyba siedzi, poszukajta.
To co?
Myślisz, ze sąd potwierdziłby widzimisia gabowego? Czy stan faktyczny?
Bo mnie sie wydaje, ze gwiazdorstwo członków komisji przekraczać zaczęło dopuszczalne granice.
I lenistwo.
Dla wyjaśnienia: nie mam żadnych traumatycznych doświadczeń z komisjami. Sam nie składałem, wszystkie teczki, gdzie byłem w komisji - przeszły.
Pytania j.w. raz zadawać musiałem - dotarło:-) |
AnJa | 07-12-2004 10:53:24 [#23] |
---|
Ups!
Płcie mi sie pomyrdały i "zauważyłam" napisałem.
To se zgredek poużywa:-) |
zgredek | 07-12-2004 17:01:17 [#24] |
---|
e, tam;-) |
ewa bergtraum | 07-12-2004 17:11:57 [#25] |
---|
Bożenko, tylko tyle?. Liczyłam na więcej :-( |
Gaba | 07-12-2004 18:52:19 [#26] |
---|
aaaa, jest Andrzejku, jest - żeby se skrócić staż musiałam se mieć spełnione wymagania - co najmniej nagroda kuratora (nie miałam, i nie mam, mieć nie będę), III stopień specjalizacji - miałam tylko 2,5 stopnia, bo mi porzerwano, a podobno przerywać nie należy lub podwójne kwalifikacje... i te drugie kwalifikacje se wsadziłam... na koniec. A powinny być przy kwalifikacjach, ja se je wsadziłam w szczególnych osiagnięciach, bo... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|