Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
zapisanie dziecko do szkoły z rocznym wyprzedzeniem |
mysza | 03-12-2004 19:18:00 [#01] |
---|
przeglądnęłam rozporządzenie w sprawie warunków i trypu przyjmowania uczniów do szkół publicznych ... z 20 II 2004 i niestety nie znalazłam zapisu zobowiązującym rodzica do zapisania dziecko do szkoły z rocznym wyprzedzeniem taki zapis był w rozporządzeniu z 2002 par 3 pkt 2 jeśli wiecie co się z nim stało to dajcie znać no bo jeśli ten obowiązek zniknął to jak planować nowy arkusz oraz jak wymusić na rodzicu pojawienie się w szkole aby zapisał dziecko |
beera | 03-12-2004 20:13:15 [#02] |
---|
14b. 1. Rodzice dziecka podlegającego obowiązkowi, o którym mowa w art. 14 ust. 3, są obowiązani dopełnić czynności związanych ze zgłoszeniem dziecka do przedszkola lub oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej, a także zapewnić regularne uczęszczanie dziecka na zajęcia. teraz jest tak jak wyżej pisalismy o tym do menisu- zajrzyj na główna stronę oskko |
mysza | 03-12-2004 22:13:25 [#03] |
---|
Przeczytałam pismo do menisu, dziękuję. ale nadal nie wiem jak z zapisu par 14 wyczytać, że zgłoszenie dziecka do szkoły ma nastąpić z rocznym wyprzedzeniem, a dyrektor może się tego domagać rok przed uczęszczaniem dziecka do szkoły? |
violka | 03-12-2004 22:42:39 [#04] |
---|
rodzic zgłasza dziecko ale nie obowiązuje go roczne wyprzedzenie to dyrektor ma z roczym wyprzedzeniem zapisać dzieci do księgi ewidencji (tej od obowiązku szkolnego - zawsze mi się ich nazwy mylą) i tu korzysta z wydziału meldunkowego - pisze pismo i otrzymuje aktualny wykaz dzieci z danego rocznika, zamieszkałych w obwodzie szkoły i sobie je zapisuje, potem jak rodzice zdecydują że dziecko idzie do innej szkoły, to odnotowuje się gdzie dziecko spełnia obowiązek szkolny do księgi uczniów wpisuje się dopiero pierwszoklasistów, nawet jesli jest zerówka w szkole, to ich się do tej księgi nie pisze (tylko do tej pierwszej) |
beera | 03-12-2004 22:58:01 [#05] |
---|
Violu to dyrektor ma z roczym wyprzedzeniem zapisać dzieci do księgi ewidencji (tej od obowiązku szkolnego - zawsze mi się ich nazwy mylą) i tu korzysta z wydziału meldunkowego nie jest tak- do ksiegi ewidencji dzieci wpisujemy dzieci podlegajace obowiazkowi szkolnemu, zamieszkałe w obwodzie szkoły, a więc wręcz nie wolno wpisywac dzieci z rocznym wyprzedzeniem jak widać z naszego pisma i z odpowiedzi MENISu kwestie te nie są rozstrzygnięte- MENIS radzi dokonać stworzenia procedur na poziomie samorządow i deklaruje zniwelowanie "dziur" w przepisach w rozporządzeniu do dokumentacji |
Gaba | 04-12-2004 03:55:18 [#06] |
---|
okey, dziury prawne są też na poziomie gimnazjów, bo dalej jako dyrektor szkoły obowiązkowej (!!!) mam odpowiadać za chodzenie dziecka do szkoły, tj. kontrolować ów obowiązek, czyli jego spełnianie, a jeżeli tak (i rozumiem, że tak, bo ktoś musi), to powinnam działać analogicznie do dyrektorów szkół podstawowych, ja się tak staram robić, ale wydaje mi się, że jest odbierane jako nadgorliwość, że... |
mysza | 04-12-2004 07:53:44 [#07] |
---|
asiu czyli statut szkoły uzupełnia dziurę, którą stworzyło nowe rozporządzenie dla mnie ta dziura zabiera dyrektorowi możliwość sprawnego organizowania nowego roku szkolnego mam na myśli "arkusz" |
Marek Pleśniar | 04-12-2004 09:49:49 [#08] |
---|
statutem nie zmusisz do niczego rodziców bo rodzice nie chodzą do Twojej szkoły by się mieli słuchać;-) |
violka | 04-12-2004 15:27:56 [#09] |
---|
asiu u mnie na kontroli p. wizytator sprawdzała czy dzieci 6-letnie są wpisane do księgi ewidencji (i było to w tamtym roku) teraz jak jest zerówka to i tak mamy prowadzić kontrolę spełniania obowiązku rocznego przygotowania przedszkolnego - więc wpisujemy, chyba nie trzeba na to oddzielnej księgi - przecież będzie kontynuacja ja też mam w statucie że do szkoły zapisuje się z rocznym wyprzedzeniem, ale skąd się to wzięło? przejrzałm przepisy i nie znalazłam tego |
beera | 04-12-2004 15:39:53 [#10] |
---|
wzięło się to z wcześniejszego zapisu w UOSO, ktory znikł. Zresztą gdy był- także niewiele znaczył :-) Zapisanie z rocznym wyprzedzeniem w żadnym razie nie oznaczało możliwosci zapisania dziecka do księgi ewidencji -ani wtedy, ani teraz- co przyznaje MENIS w swoim liście do nas informując o projekcie "latania dziur" Pani wizytator nie powinna była Ci kontrolowac ksiąg ewidencji, a raczej realiację tegoż zapisu w UOSO- choć w zasadzie był to zapis obligującvy rodzica, a nie dyrektora;-) ( co jest jasnym absurdem:-) Gdzie ja ewidencjonuję dzieci przedszkolne?- w księdze ewidencji rzecz jasna :-) Czyli niezgodnie z przepisami, a zgodnie ze zdrowym rozsądkim, bo musimy sobie jakoś radzić, i jakoś;-) sobie radzimy :-) ( ale warto, by to radzenie sobie jakoś przestało być normą :-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|