Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Czyim pracownikiem jest księgowa GZSZiP
strony: [ 1 ]
Tara02-12-2004 23:56:50   [#01]

pytanie do tych dyrektorów szkół ktorzy nie maja swoich księgowości a sa obsługiwani przez GZSZiP.

Jak to u Was jest?Czy księgowa jest do Waszej dyspozycji?czy w Wami wspólpracuje?czy sygnalizuje na którym paragrafie nie macie juz środków?Czy pilnuje Waszych finansów czy wszystko "wrzuca do jednego worka"choć kazda placówka ma swój budżet.

Skąd moje wątpliwości.Przed pojsciem na L4 wiedziałam ze na doskonalenie nauczycieli mam juz malo pieniędzy,więc policzyłam (zeby zamknąc sie w kwocie przyznanej mi)że moge rozdysponowac tylko niewielka kwote na dofinansowanie czesnego.W międzyczasie bez uzgodnienia ze mna moja wice podpisała delegacje na zjazdy,a księgowa je wypłacila.

Do pracy wprawdzie jeszcze nie wróciłam ,ale interesuję się tym co w szkole.Dziś dowiedziałam sie ze mam o niewielką kwote doskonalenie przekroczone.

Miec pretensje do siebie?do wice?do księgowej?

Z rozmowy telefonicznej z księgowa dowiedzialam sie: ze ona pilnować budżetu nie będzie bo ma tysiące spraw na glowie:,ona tylko co najwyżej może mi podawać kwoty na poszczegolnych paragrafach po zamknięciu miesiąca i to ja mam sobie tego pilnować.

A jak tu pilnować?przecież wszystko jest u niej ,cała księgowośc.

Z wydruku zaksięgowanego roku do miesiąca pazdziernika wynika że na niektórych paragrafach powinnam miec jeszcze pieniądze,ale podobno ich juz nie ma. to co ulotniły się?gdzie?

Poza tym ma dziwny zwyczaj nie dopisywania tego co w międzyczasie dostałam od OP tylko cały czas odnosi sie do kwot otrzymanych z OP na początku roku budżetowego.

Skoro jest księgowa to dlaczego ja mam sobie wszystko liczyc sama?

W przedsiębiorstwach i szkołach gdzie jest księgowośc wszystko uzgadnia dyrektor z nia własnie.

Prosze opiszcie jak jest u Was?

janzg03-12-2004 08:14:01   [#02]

pracownikiem jest Twoim podobnie jak wice, która pod Twoją nieobecność "rządzi"

moim zdaniem przy takich niedomówieniach raczej pretensje miałbym do siebie

Ewa z Rz03-12-2004 08:22:06   [#03]

o nie...

jest pracownikiem GZSZiP, a księgowość prowadzi na zasadzie świadczenia usługi - dyrek powinien mieć spisaną umowę z GZSZiP o prowadzenie księgowości a w niej (o ile OP nie ustalił tego odgórnie) szczegółowo wyszczególniony zakres uprawnień i obowiązków dla księgowej (wskazanej personalnie).

Jakiekolwiek nieprawidłowości zgłaszać się powinno dyrektorowi GZSZiP, któremu ksiegowa podlega. Partnerzy to dyrektor szkoły i dyrektor GZSZiP, a nie dyrek i księgowa.

Normalny i oczywisty obowiązek księgowej to poinformowanie dyra o braku środków na paragrafie w przypadku, gdy planowany wydatek je przekracza. Dyrektor może, pomimo to zatwierdzić wydatek, ale zwykle księgowy zgłasza wówczas votum separatum.

janzg03-12-2004 09:49:56   [#04]

Jak z tego widać, co kraj, to obyczaj :-)

Ewo, jak u Ciebie wyglądają sprawozdania typu RB, kto podpisuje w miejscu Główny Księgowy - czyżby dyrektor zespołu?

od 99r. "docieraliśmy się" u nas wszyscy, łącznie ze starostami i skarbnikiem, został opisany podział kompetencji i obieg dokumentów i tak to mniej więcej wygląda jak napisałem wyżej. Ja wiem, że to "kuriozum", tylko, że ustawy o finansach nie przewidują istnienie tworów w postaci zespołów.

Nie tylko ja to uważam za chore, przecież główny księgowy  "ma rangę" zastępcy dyrektora, którego ustaw oświatowa dopuszczająca tworzenie zespołów pozbawiła.

Ewa z Rz03-12-2004 10:08:23   [#05]

janie, nie pytaj jak u mnie...

u mnie to zupełnie wszystko na głowie postawione, absolutnie nie tak jak napisałam - ja nie mam ksiegowej, ZEAS-u też nie mam, ani żadnej innej rzeczy, która jego jest - sprawozdań nie sporządzam ,a je otrzymuję (czasem) :-)), podpisuje ... skarbnik gminy!

Ja napisałam jak powinno być - w przypadku istnienia zespołu finansowego powinno to byc tak jak w przypadku prowadzenia ksiegowości przez firme obrachunkową. Wszystkie inne "twory" nie powinny mieć miejsca, choć sa baaardzo częste.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]