Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Znikają środki specjalne
strony: [ 1 ]
Antoni Jeżowski30-11-2004 20:55:25   [#01]
W uchwalonym właśnie tekście ustawy o zmianie ustawy o finansach publicznych oraz o zmianie niektórych ustaw do zasadniczych wchodzących w życie 1 stycznia 2005 r. przepisów należą: w art. 79 uoso skreśla się ust. 2, 2a i 3 – czyli wszystko o środkach specjalnych (ale też w prawie siedemdziesięciu innych ustawach!) i skreśla się art. 21 w ustawie o finansach publicznych (cały był o środkach specjalnych).

W to miejsce:

Obecne środki specjalne mogą działać jeszcze przez 3 lub 6 miesięcy, w zależności od powodu utworzenia ich wcześniej.

Jednostki budżetowe, w drodze samodzielnych decyzji ich kierowników, będą mogły tworzyć wydzielone rachunki dochodów własnych i w zależności od źródeł dochodów: na podstawie przepisów ustawy (dla przyjęcia opłat za udostępnianie dokumentacji przetargowej; spadków, zapisów i darowizn w postaci pieniężnej na rzecz jednostki budżetowej; odszkodowań i wpłat za utracone lub uszkodzone mienie oddane jednostce budżetowej w zarząd bądź użytkowanie) lub na podstawie uchwał organów stanowiący jednostek samorządu terytorialnego, które ustalą źródła dochodów własnych oraz ich przeznaczenie, a także wskażą jednostki budżetowe, które mogą utworzyć taki rachunek. Uchwały będą mogły także ustalić wysokość wpłaty do budżetu jednostki samorządu terytorialnego nadwyżki środków obrotowych ustalonej na dzień 31 grudnia. Z tych dochodów nie wolno będzie wypłacać wynagrodzeń, czyli dodatkowe odpłatne zajęcia w szkole znów zejdą do szarej strefy, albo nauczycielom pozostanie tzw. samozatrudnienie... To sygnalnie, niejako w komunikacie. Rzecz wymaga spokojnej analizy i napisania artykułu. A to wymaga czasu... J
agabu01-12-2004 09:08:31   [#02]

Zgroza

Strach się bać! Znow trzeba będzie kombinować. A może niepotrzebnie się zmartwiłam?

Czekam na artykuł...

AnJa01-12-2004 09:39:54   [#03]
Jeśli nie płaciłaś wynagrodzeń z tych środków - nic się nie zmienia w praktyce.

Jeśli płaciłaś - się komplikuje.
Marek Pleśniar01-12-2004 09:52:51   [#04]
wynagrodzenia w tym to rzadkość raczej? Generalnie zmiana nie powinna być bolesna - z wyjątkiem obowiazkowego bałaganu w interpretacjach prawa;-)
stan01-12-2004 10:16:02   [#05]
 z tą rzadkością to bym dyskutował ...
Był taki okres, że dopingowano dyrektorów do zarabiania pieniędzy na utrzymanie szkoły. Dotychczas można było przeznaczyć część tych środków na wynagrodzenie osób pracujących przy pozyskiwaniu tych środków jako koszty uzyskania przychodu.
Jeśli tego nie będzie to dodatkowa praca w ramach działalności gospodarczej szkoły będzie musiała wejść do "obowiązków" pracowników. Na ile jest to możliwe bez wzrostu zatrudnienia ? nie wiem na dziś.
 Jeśli przychody na środki specjalne będę dodatkowo odprowadzał do OP to podziękuję...
Ja nie pobierałem z tego tytułu dodatkowego wynagrodzenia - to dla jasności.
Antoni Jeżowski01-12-2004 10:21:18   [#06]

uczulam tylko

W mojej ocenie zmienia się bardzo dużo: pojawia się pełen nadzór OP nad tymi środkami, łącznie z kontrolą finansową, także RIO... :) A z zapisu ustawowego wynika, że OP "wskazuje jednostki budżetowe, które utworzą rachunek", czyli może zobowiązać dyrektora szkoły do prowadzenia takiego rachunku i wypracowywania na nim określonych dochodów. To, oczywiście skrajny przypadek, ale nie o takich tu i ówdzie słychać...
OlaM01-12-2004 10:27:58   [#07]

ma rację Antoni

i ja zaczynam się tego obawiać, znajac swój OP to tak może być:-((
Janusz Pawłowski01-12-2004 10:47:48   [#08]
Znam szkoły prowadzące np. kursy przygotowawcze.
O ile mi wiadomo opłaty za te kursy lądowały na koncie środków specjalnych.
Z tych pieniędzy opłacani byli nauczyciele prowadzący owe kursy na podstawie umowy zlecenia.
Ciekaw jestem co teraz z tym będzie.
AnJa01-12-2004 16:42:32   [#09]
1.OP nadzór i tak miały -sprawozdania (przynajmniej u mnie)
2.RIO też sprawdzało, NIK i US też.Procedury zamówień publicznych, dekretacja - jak środki budżetowe.
3. Środki miałem na podstawie Uchwały Rady Powiatu.
4.Wskazuje, utworzą - oznacza: zobowiązuje do do prowadzenia rachunku, nie wypracowywnia określonych dochodów.Pewnie - może i zobowiązać. Ale dzisiaj też moze - jakis czas temu miałem, mimo braku środka specjalnego.

Dla mnie ta zmiana jest (powtarzam się) logiczna próba porządkowania systemu - dotychczasowy pozwalał na transfer kasy z dochodów dodatkowych (środek specjalny) do kieszeni ludzi, którzy byli opłacani także z budżetu.

Przykład: urząd skarbowy i egzekucja podatków. To wszak zadanie własne tegoż urzędu, jednak odsetek od wyegzekwowanych kwot szed do kieszeni urzędników, zwłaszcza tych na stanowiskach.

Jak płacić - z budżetu.Potem równowartość nadgodzin pracownika czy umowy-zlecenia przekazać OP a ten o tyle zwiększy budżet.

Biurokracja? No pewnie!
Jacek W01-12-2004 16:43:12   [#10]

Dwa pytania dot. środków specjalnych:

1. Dlaczego nie można wypłacać wynagrodzeń (tzn. jaka jest podstawa prawna)?

2. Czy niemożność wypłacania wynagrodzeń dotyczy tylko wynagrodzeń ze stosunku pracy, czy również z umów cywilnoprawnych?

Jacek W.

Antoni Jeżowski01-12-2004 20:45:22   [#11]

Jacku

W art. 18a ust. 7 będzie miał (po 1 stycznia) takie brzmienie:

Dochody własne wraz z odsetkami nie mogą być przeznaczone na finansowanie wynagrodzeń osobowych [...]

Niewiele mogę do tego dodać... :)

Jacek W01-12-2004 21:28:16   [#12]

Czili...

umowy zlecenia i umowy o dzieło można będzie płacić z środspeca.

Znalezione na stronie MGiP:

Rodzaje wynagrodzeń

Wynagrodzenia dzielą się na:

• Wynagrodzenia osobowe
  • Wynagrodzenia z tytułu umowy zlecenia lub umowy o dzieło (z wyjątkiem honorariów)
  • Honoraria (wynagrodzenia z tytułu korzystania lub rozporządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi)
  • Wynagrodzenia agencyjno-prowizyjne
  • Dodatkowe wynagrodzenia roczne dla pracowników jednostek sfery budżetowej
  • Wypłaty z tytułu udziału w zysku lub w nadwyżce bilansowej.

Jacek W.

zgredek28-12-2004 13:47:07   [#13]
Dz. U. Nr 273, poz. 2703

ustawa z dnia 25 listopada 2004 r. o zmianie ustawy o finansach publicznych oraz o zmianie niektórych ustaw

http://www.infor.pl/dzienniki_ustaw/index.html?najnowszy=1
Slawek mow28-12-2004 22:38:26   [#14]
nasz OP stwerdził, iż ze środków specjalnych nie można wypłacać wynagrodzenia ( było to dodatkowe zatrudnienie poza arkuszem, czy dotychczas jest gdzieś to określone ustawowo tzn na co mogą być wydatkowane środki specjalne)
Slawek mow28-12-2004 23:17:55   [#15]

USO Art 79 3. Plan finansowy środków specjalnych, o których mowa w ust. 2 i 2a, zatwierdza dyrektor na wniosek rady przedszkola, szkoły lub placówki. - czy w takim wypadku organ prowadzący  powinien się zajmować zatwierdzaniem planu i żądać sprawozdań  z wykonania

Gaba29-12-2004 03:27:44   [#16]

tak, może - gdyż są to środki budżetowe pozyskiwane poza pierwotnym planem, ale...

Sama konstrukcja mnie też cieszy i też śmieszy, a jeszcze bardziej to, że mam zrobić plan na te środki. Gdyby się jednak przyjrzeć, to jakiś sens jest... bo właściciel szkoły chce wiedzieć, ile se szkoła dorobi. No niby ma to jakiś cel...

Ja robię plan na to, czego jestem pewna, że będę mieć - gdyby się tak nie stało, będę plan zmieniać. Bawi mnie najbardziej ta zmiana  planu środków - co kto mi obieca, że mi da, że mi wpłaci... - to najpierw muszę zmieniać plan, a po zmianie planu - dopiero wydatkować śr. spec. - ta koniecznośc zmiany planu mnie zawsze cieszy i to, że nie mogę sobie iść wydać na co szkoła potrzebuje, tylko najpierw trzeba zmienic plan (pisać, wnioskować...) i dopiero wtedy po zmianie planu mogę wydać.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]