Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Świadczenie urlopowe pracownikom administracyjnym?
strony: [ 1 ]
Konto zapomniane27-11-2004 17:27:44   [#01]

Chciałbym zapytać, czy w Waszych szkołach wypłaca się świadczenie urlopowe innym, niż nauczyciele, pracownikom?

Jeśli tak, to w jakiej wysokości i na jakich zasadach?

Gaba27-11-2004 18:00:49   [#02]
nie ma takiego przepisu. Jeżeli jednak chcesz dac to jedynie jako gruszę.
Konto zapomniane27-11-2004 18:05:39   [#03]

Wiem, że nie ma przepisu. Spotkałem się z argumentacją, że skoro nauczyciele dostają to sprawiedliwym będzie wypłacić pozostałym.

Chodzi mi o to, czy ktoś to robi?

fredi27-11-2004 18:07:03   [#04]
hektor oszalałeś ?
Marek Pleśniar27-11-2004 18:09:24   [#05]

większość szkół;-)

Po prostu dają - jak to pisze gaba - gruszę.

Ale tu powstaje ekwilibrystyka wyższych litów. Po cichu jakoś nikt z nauczycieli nie składa wniosku - by starczyło dla administracji.

Jednakowoż gdyby któryś nauczyciel chciał - nic mu nie zrobisz.. może.

Urlopowe jest tylko dla nauczycieli. To takie związkowe osiągnięcie wyborcze z kiedyś

Ale panie i panowie z ZZ oraz MENiS zapomnieli że w szkole pracuje też woźna i sekretarka..

To częste w pokojach nauczycielskich.. tak zapominac o tym.

Marek Pleśniar27-11-2004 18:09:54   [#06]

errata

nie litów tylko lotów;-)
Askaa27-11-2004 19:03:41   [#07]
U nas komisja socjalna zaproponowała dyrektorowi poraz pierwszy w tym roku by dostała także administracja, w czasie kiedy my dostajemy urlopowe- inicjatywa wyszla od nauczycieli. dostali chyba po 300 zł. na ręke. Nie jest to moze duzo ale przy ich pensjach był to niezły zastrzyk finasowy i miłe zaskoczenie.
kasik27-11-2004 21:16:30   [#08]

U nas każdy pracownik administracji i obsługi dostaje wczasy pod gruszą w takiej samej kwocie co nauczyciele i na święta też w zależności od dochodów.

Organ zgadza się z taką polityką i wszystkim jest dobrze.

Janusz Pawłowski27-11-2004 23:05:21   [#09]
Zaraz ... to w tej samej kwocie, czy w zależności od dochodów?
Chowański Krzysztof27-11-2004 23:51:01   [#10]

Swiadczenie urlopowe przysluduje tyko nauczycielom. Mialem ten sam problem. Zaproponowalem pracownikom obslugowym aby napisali podanie o zatrudnienie na stanowisku nauczycieli. Brak odzewu.

Przyznajemy im wczesy pod grusza. Zespól socjalny ustala stawke dzienna x 14 dni i wychodzi kwota do zaplaty. Moze to byc np. dieta x 1.5 + 21zl x 14= 294 zl lub inna kwota. I tyle wyplacamy. Od tej decyzji nie ma odwolania.

AnJa28-11-2004 11:14:38   [#11]
U mnie jak u kasik - jakieś tam zróżnicowanie jest, ale niewielkie.
Ajcila28-11-2004 13:10:12   [#12]
A u mnie jest duże zróżnicowanie. OP wymaga żeby było zgodnie z dochodami a rozrzut jest ogromny. Ale to chyba też jest niedobre wyjście ba za każdym razem są niesnaski. W piątek właśnie siedziałam nad socjalnym żeby przyznać wszystkim zapomogi pieniężne i kurcze różnice są pomiędzy tym co najwięcej a tym co najmniej nawet 300 zł. I znów będą złości ... ale co ja mogę :-(((((
Babasia03-12-2004 02:35:24   [#13]

Świadczenie urlopowe pracownikom administracyjnym

Czytam Forum od krótkiego czasu, piszę po raz pierwszy. Znalazłam w ustawie o ZFśS (1994 ze zmianami) informację, że pracodawca ma obowiązek wypłacić świadczenie urlopowe pracownikowi  korzystającemu z urlopu w wymiarze co najmniej 14 dni. Na tej podstawie wszyscy pracownicy administracji i obsługi mają wypłacane świadczenie w naszej szkole. Pozdrawiam Forumowiczów.
Ewa z Rz03-12-2004 07:05:54   [#14]

niestety Babasia

ten zapis nie dotyczy szkół i placówek oświatowych - one maja obowiązek tworzenia funduszu. Natomiast ust 3 art 3 ustawy dityczy pracodawców, którzy nie maja takiego obowiązku.

Ustawa z dnia 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych

art. 3 ust. 1. Fundusz tworzą, z zastrzeżeniem ust. 2, pracodawcy zatrudniający według stanu na dzień 1 stycznia danego roku co najmniej 20 pracowników w przeliczeniu na pełne etaty.

ust. 2. Pracodawcy prowadzący działalność w formach organizacyjno-prawnych jednostek sektora finansów publicznych, o których mowa w art. 18-20 ustawy z dnia 26 listopada 1998 r. o finansach publicznych, tworzą Fundusz, bez względu na liczbę zatrudnianych pracowników.

ust. 3. Pracodawcy zatrudniający według stanu na dzień 1 stycznia danego roku mniej niż 20 pracowników w przeliczeniu na pełne etaty, z zastrzeżeniem ust. 2, mogą tworzyć Fundusz do wysokości i na zasadach określonych w art. 5 lub mogą wypłacać świadczenie urlopowe, o którym mowa w ust. 4-6.

Nela 103-12-2004 07:06:31   [#15]
U mnie nauczyciele maja obligatoryjnie jak u wszystkich świadczenie urlpowe pracownicy administracji i obsługi tzw. wczasy pod gruszą a teraz ZW wystapiły z zarzutem ,że dyskryminuję nauczycieli bo oni też powinni oprocz świadczenia urlopowego otrzymać wczasy pod gruszą ????!!!!!!
Nela 103-12-2004 07:10:46   [#16]
Acha sama jestem nauczycielem i już cieszę się na dodatkową kasę ale czy to dalej nie jest dyskryminacja tym razem pracowników administracji i obsługi???!!!!
Nela 103-12-2004 07:38:59   [#17]
Zapomniałam jeszcze: a co z emerytami i rencistami i wczasami pod gruszą dla nich. Jedne zdolne ZW zarzuciły ,że nie mają urolpu więc im się nie należy???? Help!!!!!!!! Każdy z nas kiedys będzie emerytem ........ZW mają dbać o dobro pracownika a u mnie ostatnio przez ich ........../nie napiszę co tylko sobie pomyślę/wszyscy tracą!!!!!!!!
Ewa z Rz03-12-2004 08:02:27   [#18]

świadczenie urlopowe

nie nalwzy sie emerytom i rencistom, ale grusza, o ile jest w regulaminie, należy się wszystkim! i pracownikom i emerytom i rencistom.

Marek (#05) pisał, że wówczas zwykle świadomi i odpowiedzialni n-le o te wczasy nie proszą, ale jak poproszą i spełniaka kryteria regulaminu (a kryterium nie może być zajmowanie lub nie stanowiska nauczyciela), to otrzymac muszą.

czarny03-12-2004 10:19:20   [#19]
Podobno istnieje jakieś orzeczenie SN ub NSA, które mówi, że skoro nauczyciele dostają urlopowe, to wczasy pod gruszą nie należą się im. Kto o tym słyszał, to proszę o pomoc.
Nela 103-12-2004 11:56:04   [#20]
Ja również o tym słyszałam ale jeżeli ktoś wie gdzie to znaleźć to proszę też o pomoc
Jolanta Szuchta03-12-2004 14:50:15   [#21]

Ja płacę

urlopowe nauczycielom zgodnie z KN.Administracji gruszę mniej więcej w kwocie porównywalnej do nauczycielskiej,ale jeszcze potem i nauczycielomi i obsłudze bony i zapomogi w zależności od sytuacji finansowej i budżetu i pracownika. To cytat z #12-tego

kurcze różnice są pomiędzy tym co najwięcej a tym co najmniej nawet 300 zł. I znów będą złości ... ale co ja mogę :-(((((

A czemu aż takie róznice? zmień po prostu kryteria w regulaminie.Kto powiedzial ze róznice nie mogą być między kolejnymi grupami uposażonymi tylko o 1 procent.?

Będzie zróznicowanie a nie będzie az takich duzych róznic.To może nie jest humanitarne ale chyba zgodne z prawem .

Marek Pleśniar03-12-2004 16:29:16   [#22]
wiem że to nudne i powtarzane sto razy;-) Ale zlikwidowałbym tę jałmużnę w diabły i oddał w pensji.
AnJa03-12-2004 18:12:35   [#23]
Zlikwidować to pewnie i niedługo(20-50 lat) zlikwidują.

Ale o właczeniu do pensji to Ty zapomnij:-(
Ajcila03-12-2004 18:19:53   [#24]

Jolanta jak Ty sobie wyobrażasz różnicę pomiędzy grupami 1% skoro najniżej zarabiający pracownik ma ok 200zł na członka rodziny a ten co najwięcej 4 000zł

Ile ja bym musiała stworzyć tych grup?

Po za tym przecież to dla najbiedniejszych ma być ten fundusz a co najważniejsze nie jest roszczeniowy :-) a że część ludzi niezadowolona ... no cóż chyba wszystkich zadowolić się nie da

Nela 103-12-2004 18:46:09   [#25]
Jolu u mnie było tak samo jak u Ciebie póki były dwa dobrze myślace zwiazki ale odkad powstał trzeci zarzucono mi ,ze to jest bezprawie i nauczyciele też powinni dostać wczasy pod gruszą i co Ty na to.........?????
AnJa03-12-2004 18:48:59   [#26]
Alez proszę:

- dochód do 200 zł na osobę - 100% ustalonej kwoty maksymalnej świadczenia
-dochód powyzej 200 zł na osobę - 99% ustalonej kwoty maksymalnej świadczenia

Jak nie lubicie, i Ty i związki, tych co mają 4000:
-dochód powyżej 3 999,99 zł - 0% ustalonej kwoty maksymalnej swiadczenia.
zgredek03-12-2004 19:03:24   [#27]
no, a później napiszą, że przyznanie 0 zł świadczenia jest dyskryminacją, czy mobbingiem, czy jakoś tak inaczej;-)
Ewa M03-12-2004 19:03:48   [#28]
czy emeryci administracji otrzymują u was świadczenia z funduszu poza gruszą/ np zapomogi czy bony?
Babasia03-12-2004 23:32:59   [#29]

świadczenie urlopowe pracownikom administracyjnym

Ewa z Rz - dziękuję za wyjaśnienie, ale w związku z tym mam następny problem: w szkolnym regulaminie świadczeń socjalnych mamy zapis, że pracownicy administracji i obsługi dostają corocznie "gruszę" jako świadczenie urlopowe a nauczyciele corocznie świadczenie urlopowe i "gruszę" w miarę posiadanych środków (w praktyce - co drugi rok). Czy powinniśmy zmienić regulamin?
Nela 104-12-2004 08:29:22   [#30]
Oczywiście bo to jest jak określiły moje jedne ZW dyskrymniacja nauczycieli oraz niezgodne z prawem ......
Marek Pleśniar04-12-2004 09:51:49   [#31]
moim zdaniem powinniście regulamin zmienić. A potem, nauczyciele, nie korzystać nadmiernie z gruszy - skoro już chcecie być solidarni w szkole.
Nela 104-12-2004 10:17:52   [#32]
A czy ktoś wie co to solidarność .Dziś jest a jutro jej nie ma a zwłaszcza jak chodzi o pieniądze.......
violka04-12-2004 20:39:58   [#33]

dlatego lepiej precyzyjnie zapisać w regulaminie co komu się należy i na jakich zasadach i się nie szczypać, tylko korzystać ze swoich uprawnień

nikt nikomu tu łaski nie robi - jak się należy to się należy i po co tu dorabiać ideologię, mało to kwasów z tym funduszem

kasik04-12-2004 21:50:34   [#34]

świadczenia urlopowe pracownikom administracji

A tak poza tym czym są wczasy pod gruszą a czym świadczenia  świadczenia urlopowe?
Janusz z W04-12-2004 22:10:27   [#35]

Ale to już było, i nie wróci więcej... ???

Janusz z W 13.05.2004 12:37 [#08]
Ach ten fundusz...

Szanowne Koleżanki!

Świadczenie urlopowe w przypadku szkół publicznych należy się TYLKO I WYŁĄCZNIE NAUCZYCIELOM. Oczywiście na podstawie Karty Nauczyciela. Nieszczęściem jest to, że tak samo nazywa się "świadczenie urlopowe" wypłacane na podstawie Ustawy o ZFŚS przez tych pracodawców, którzy zatrudniają mniej niż 20 osób. Ale Ci pracodawcy NIE TWORZĄ FUNDUSZU.  Ten zapis ustawowy NIE ODNOSI SIĘ DO SZKÓŁ PUBLICZNYCH. Czyli nie można w szkołach pubicznych wypłacać świadczenia urlopowego na podstawie Ustawy o ZFŚS.

Z tego też powodu (ścisłego określenia w dwóch aktach prawnych: Ustawy o ZFŚS oraz Ustawy Karta Nauczyciela) uważam, że NIE NALEŻY używać zwrotu "świadczenie urlopowe" w regulaminach ZFŚS opisując dopłatę do wypoczynku.

Co do finansowania wyjścia do kina, teatru itp. to są dwie możliwości: sfinansowanie części spektaklu i wtedy z ZFŚS finansujemy działalność NIE SKIEROWANĄ KONKRETNEJ OSOBY. Natomiast jeżeli Nowakowej czy Kowalskiemu chcemy wręczyć bilet na imprezę to powinniśmy uwzględnić ich sytuację życiową, rodzinną i materialną (Art. 8 ust. 1 Ustawy o ZFŚS).

Nudny jestem? Pewnie tak! ;-) Ale już dawno pisałem na Forum, że ZFŚS to kość niezgody i należałoby go zlikwidować...

Marek Pleśniar04-12-2004 22:38:59   [#36]
zlikwidować i zakopać:-)
Ewa z Rz05-12-2004 04:47:00   [#37]

a co do zapisu regulaminu...

po prostu napisać, że każdy może sie starać o "gruszę", która przyznawana jest w miarę posiadanych środków, a głównym kryterium (jak zawsze!) jest dochód na glowę w rodzinie.

No i koniecznie powinna być określona data/y kiedy można wnioski o "grusze" składać - np. do 31 maja składamy wnioski, a rozpatrywane będą do 30 września (placówki feryjne)

keczewo09-05-2005 11:23:40   [#38]

świadczenie urlopowe

Czy świadczenie urlopowe należy się nauczycielowi przebywajacemu na urlopie dla poratowania zdrowia?
słonko09-05-2005 12:03:09   [#39]
Czy zatrudniacie opiekunów dzieci dowożonych do szkoły?Jeśli takim opiekunem jest n-el, to zatrudniony jest jako obsługa czy jako n-el?
rzewa09-05-2005 13:53:04   [#40]

keczewo,

należy się.

KN art 73 ust. 5. Nauczyciel w okresie przebywania na urlopie dla poratowania zdrowia zachowuje prawo do comiesięcznego wynagrodzenia zasadniczego i dodatku za wysługę lat oraz prawo do innych świadczeń pracowniczych, w tym dodatków socjalnych, o których mowa w art. 54.

Bo świadczenie urlopowe jest na pewno świadczeniem pracowniczym.

beera09-05-2005 14:28:55   [#41]
słonko 09.05.2005 12:03 [#39]
Czy zatrudniacie opiekunów dzieci dowożonych do szkoły?Jeśli takim opiekunem jest n-el, to zatrudniony jest jako obsługa czy jako n-el?

u mnie jest to nauczyciel zatrudniony w szkole, godziny wykazuje w ponadwymiarówkach.
1 dowóz to 1/2 godziny liczonej jako 50% należności za doraźne.

czyli 1 dowoz-1/4 ponadwymiarówki- tak to w pieniadzach.

Ale do tego bilet, a i tak n-l musiałby dojeżdżać. Więc nie jest tragicznie. ( a nawet jest nieźle)

słonko09-05-2005 15:18:28   [#42]
a jeśli jest to osoba - z zawodu n-el,  zatrudniona jedynie jako opiekun dzieci dowożonych?
malinka09-05-2005 18:15:37   [#43]
Czy oprócz św. urlopowego dajecie nauczycielom w tym samym roku szkolnym "gruszę"? (CZYLI ŚWIADCZ.URLPOWE I GRUSZA)
koperek09-05-2005 18:33:17   [#44]

malinko

"Grusza" zależy jak stoi w regulaminie socjalu szkoły. Jedni dają to i to, drudzy tylko świadczenie urlopowe. U nas dla n-la świadczenie, dla administracji "grusza" i dla emerytów "grusza".
Marek Pleśniar09-05-2005 18:45:00   [#45]

i w ten sposób spotkały się grusza, malinka i koperek:-)))

A i Słonko im zaświeciło:-))

DYREK09-05-2005 18:46:18   [#46]

Z INTERNETU

Pracownicy niepedagogiczni i nauczyciele

Zgodnie z art. 3 ust. 2 ustawy o ZFŚS pracodawcy prowadzący działalność w formach organizacyjno-prawnych jednostek sektora finansów publicznych (a więc również szkoły i placówki oświatowe) obowiązane są do tworzenia Funduszu Świadczeń Socjalnych bez względu na liczbę zatrudnianych pracowników.

Wszystkie zatem zasady i formy świadczeń, dopłat i ulg wypłacanych z Funduszu winny zostać określone w regulaminie (art.8 ustawy) uzgodnionym ze związkami zawodowymi.

Wysokość przyznawanych świadczeń jest źródłem konfliktu wśród wielu pracowników szkoły. Niejednokrotnie podnosi się, że skoro odpis na fundusz nalicza się na wszystkich pracowników – to każdemu z nich przysługuje świadczenie i to w jednakowej wysokości. Ponadto pracownicy podnoszą, że „wypracowują” fundusz, zatem świadczenie socjalne po prostu im się należy. Tymczasem zfśs jest funduszem specjalnym, którego przeznaczenie i zasady gospodarowania wyraźnie zakreśla ustawa.

Wymóg dokonania przez pracodawcę oceny sytuacji socjalnej poszczególnych uprawnionych do świadczeń w praktyce wyklucza przyznawanie pomocy socjalnej w jednakowej wysokości. W danym zakładzie pracy nie znajdziemy bowiem nawet kilku osób, których sytuacja życiowa, rodzinna i materialna byłaby identyczna, a więc uzasadniałaby udzielenie im takiego samego wsparcia.

Naczelną zasadą przyznawania świadczeń socjalnych (w tym również dofinansowanie wypoczynku) jest zasada uznaniowości. Oznacza to, że nie każdy zainteresowany może ją uzyskać, gdyż wyklucza to np. indywidualna ocena jego sytuacji socjalnej. Najwłaściwszym kryterium jest tu dochód przypadający na członka rodziny uprawnionego. (Według Generalnego Inspektora Danych Osobowych uzależnienie dopłat z funduszu od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej uprawnionego i związany z tym wymóg przekazania pracodawcy określonych danych, nie stanowi naruszenia ustawy o ochronie danych osobowych. Zatem odmowa udzielenia powyższych danych może skutkować nieprzyznaniem świadczenia socjalnego).

Często w szkolnych regulaminach uzależnia się przyznanie świadczeń z zfśs od długości stażu pracy w danej placówce (od 6 do 12 miesięcy). Przyjęcie tego kryterium nie wydaje się jednak właściwe. Czy fakt, że pracownik legitymuje się 3 miesięcznym staże pracy może dać pracodawcy obraz jego sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej? Z pewnością wprowadzenie takiego kryterium do regulaminu nie ma charakteru socjalnego. Zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego z 20 sierpnia 2001r. (I PKN 579/00, OSNP/14/331) pracodawca administrujący środkami zfśs nie może ich wydatkować niezgodnie z regulaminem zakładowej działalności socjalnej, którego postanowienia nie mogą być sprzeczne z zasadą przyznawania świadczeń według kryterium socjalnego, tj. uzależniającego przyznawanie ulgowych usług i świadczeń wyłącznie od sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej osoby uprawnionej do korzystania z funduszu.

Przyznawanie wszystkim pracownikom świadczeń w jednakowej wysokości, a odmowa lub obniżenie wysokości tych świadczeń innym pracownikom tylko ze względu na krótszy staż pracy, wydaje się niezgodne z celem funkcjonowania funduszu.

Nauczyciele - świadczenie urlopowe

Zasady wypłacania świadczenia urlopowego nauczycielom uregulowane są w Karcie nauczyciela. Przepisy art. 5 ust. 1-7 ustawy o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych nie maja zastosowania do nauczycieli.

Obowiązek i zasady wypłacania określone są wyraźnie w art. 53 ust. 1a Karty nauczyciela wyłączając jednocześnie zasadę uznaniowości przyznawania tych świadczeń.

Przepis ów wyraźnie stanowi, iż z odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych, wypłacane jest nauczycielowi do końca sierpnia każdego roku świadczenie urlopowe w wysokości odpisu podstawowego, ustalanego proporcjonalnie do wymiaru czasu pracy i okresu zatrudnienia nauczyciela w danym roku szkolnym.

Pracodawca ani komisja socjalna nie ma zatem wpływu na wysokość świadczenia urlopowego dla nauczycieli, gdyż zasady jego przyznawania normuje przepis prawny.

5.04.2005

Fundusz socjalny dla nauczycieli

W związku z trwającym obecnie ustalaniem wysokości odpisów na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych otrzymujemy wiele pytań. Dziś odpowiadamy na te z nich, które dotyczą tworzenia i funkcjonowania funduszu socjalnego w oświacie.

W szkole jeden fundusz

W naszej szkole zakładowy fundusz świadczeń socjalnych tworzony jest dla nauczycieli, pracowników administracyjnych oraz dla emerytów i rencistów, pracujących wcześniej w różnym charakterze. Czy odpisy na ten fundusz, dokonywane na odrębnych zasadach, można połączyć? Nie tylko można, ale trzeba. Z art. 53 ust. 3 Karty nauczyciela wynika bowiem, że odpisy na fundusz dla nauczycieli, zarówno aktualnie pracujących, jak i korzystających obecnie z emerytur i rent, a także odpisy dla pozostałych pracowników oraz emerytów i rencistów - byłych pracowników, stanowią w szkole jeden fundusz.

Dla nauczycieli 8 czy 110 procent

"Rzeczpospolita" z 15 marca podaje, że kwotę zakładowego funduszu świadczeń socjalnych dla nauczycieli stanowi iloczyn liczby zatrudnionych nauczycieli i 110 proc. kwoty bazowej określonej dla nich w ustawie budżetowej na dany rok. Tymczasem na stronach internetowych Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu czytałam, że odpisu na ten fundusz dokonuje się w wysokości 8 proc. planowanych rocznych środków przeznaczonych na wynagrodzenia osobowe. Kto ma rację? Informacje podane w "Rz" z 15 i 23 marca są zgodne z aktualnym stanem prawnym, wprowadzonym ustawą z 15 lipca 2004 r. nowelizującą m.in. art. 53 Karty nauczyciela (Dz. U. nr 179, poz. 1845). W wyniku tej zmiany odpisu na fundusz świadczeń socjalnych dla nauczycieli dokonuje się obecnie przez przemnożenie planowanej, przeciętnej w danym roku kalendarzowym, liczby zatrudnionych nauczycieli (w pełnym i częściowym wymiarze) po przeliczeniu na pełny wymiar zajęć przez 110 proc. kwoty bazowej, określonej dla pracowników państwowej sfery budżetowej na podstawie art. 5 i 6 ustawy z 23 grudnia 1999 r. o kształtowaniu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej. Zgodnie z art. 17 ust. 1 pkt 2b ustawy budżetowej na 2005 r. z 22 grudnia 2004 r. (Dz. U. nr 278, poz. 2755) kwota bazowa dla nauczycieli wynosi w tym roku 1769,26 zł, co powoduje, że na etat nauczycielski przypada 1946,19 zł funduszu socjalnego. Jest to kwota znacznie wyższa od powszechnie obowiązującego odpisu na zfśs. Wypada też zauważyć, że obecnie strony internetowe MENiS uwzględniają wspomnianą korektę przepisów Karty nauczyciela o funduszu świadczeń socjalnych.

Urlopowa pomoc dla nauczycieli

Czy wypłaty świadczeń urlopowych dla nauczycieli są obowiązkowe i z jakich środków są one wypłacane? Tak, dla nauczycieli spełniających wymagane warunki są one obligatoryjne. Wspomniany już art. 53 Karty nauczyciela w ust. 1a mówi, że z odpisu na zfśs wypłacane jest nauczycielom do końca sierpnia każdego roku świadczenie urlopowe w wysokości odpowiadającej odpisowi podstawowemu na fundusz, przewidzianemu w art. 5 ust. 1 i 2 ustawy z 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych. W bieżącym roku wysokość tego odpisu na jednego zatrudnionego wynosi 733,25 zł (37,5 proc. podstawy wynoszącej 1955,32 zł) lub 977,66 zł dla zatrudnionego w szczególnie uciążliwych warunkach pracy (50 proc. tej podstawy). Wysokość świadczenia urlopowego nauczyciela musi uwzględniać wymiar jego czasu pracy i okres zatrudnienia w danym roku szkolnym.

Świadczenia socjalne dla emerytów

Jak są ustalane odpisy na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych dla byłych nauczycieli? Dla byłych nauczycieli, będących obecnie emerytami i rencistami, odpis na zfśs wynosi 5 proc. pobieranych przez nich emerytur i rent (art. 53 ust. 2 Karty nauczyciela). Zgodnie z przepisem § 2 rozporządzenia ministra edukacji narodowej i sportu z 28 grudnia 2004 r. w sprawie sposobu podziału części oświatowej subwencji ogólnej dla jednostek samorządu terytorialnego w roku 2005 (Dz. U. nr 286, poz. 2878) środki na te cele są zapewniane podczas podziału tej subwencji. Natomiast, aby można było dokładnie obliczyć wysokość tego odpisu, nauczyciele, będący emerytami i rencistami, muszą, na żądanie swoich byłych pracodawców, przekazać informacje o wysokości pobieranych świadczeń emerytalnych i rentowych.

Podwyżki płac bez znaczenia

W trakcie roku otrzymujemy podwyżki płac. Czy zwiększą one wysokość ustalonego dla szkoły zakładowego funduszu świadczeń socjalnych? Nie, wynika to z przyjętych i wyżej omówionych zasad ustalania odpisów na ten fundusz. O wysokości funduszu w szkole decyduje tylko liczba zatrudnionych w niej nauczycieli oraz obowiązująca w danym roku kwota bazowa, ustalona w ustawie budżetowej. Ta kwota uwzględnia już tzw. wskaźnik waloryzacji, czyli w swoisty sposób konsumuje zaplanowane podwyżki płac.

Kompetencje pracodawcy

Co powinno być w regulaminie gospodarowania środkami funduszu świadczeń socjalnych w szkole?

Artykuł 8 ust. 2 wcześniej wymienianej ustawy z 4 marca 1994 r. stwierdza, że do kompetencji pracodawcy, w tym wypadku dyrektora szkoły, należy ustalenie w regulaminie zasad wydatkowania środków funduszu na poszczególne cele i rodzaje działalności socjalnej oraz zasad i warunków korzystania z usług i świadczeń finansowanych z funduszu. Zasady przyznawania tych świadczeń powinny uwzględniać sytuację życiową, rodzinną i materialną osoby uprawnionej do korzystania z funduszu. Do obowiązków dyrektora należy również uzgodnienie treści wymienionego regulaminu z organizacją związkową lub przedstawicielem pracowników. Jednak zawsze decyzja w kwestii podziału środków, zgodnie z przyjętym regulaminem, należy do pracodawcy zobowiązanego każdorazowo do uzgodnień z działającymi w szkole związkami zawodowymi lub wyłonionym przedstawicielem załogi.

Składki od świadczenia

Czy od świadczenia urlopowego zapłacę składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne? Nie. Świadczenia urlopowe wypłacane na podstawie art. 53 Karty nauczyciela, podobnie jak świadczenia urlopowe przewidziane w ustawie o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych, nie wchodzą do podstawy wymiaru wymienionych w pytaniu składek ubezpieczeniowych. Wynika to z przepisu § 2 pkt 21 rozporządzenia ministra pracy i polityki socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz. U. nr 161, poz. 1106 z późn. zm.).

Tekst źródłowy:
www.rzeczpospolita.pl

słonko09-05-2005 20:40:53   [#47]
Marku, jeden promyk dla Ciebie :))))
malinka16-05-2005 14:57:59   [#48]
na forumowiczów zawsze można liczyć i to jest cudowne. Słoneczne pozdrowienia dla wszystkich.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]