Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
system informacji oświatowej |
sylwia111 | 22-11-2004 09:44:03 [#01] |
---|
Czy ktoś pracował już nad systemem inforamacji oświatowej?????? Jeżeli tak to poproszę o wskzówki!!!! CZEKAM |
Adaa | 22-11-2004 10:26:48 [#02] |
---|
a czemu się tak sylwio spieszysz? jest dopiero projekt rozporzadzenia...nie ma nawet programu..wszystko w powijakach.. chcesz gromadzic dane?..a skąd wiesz jak to bedzie wygladało w efekcie? podobno mają sie na stronie ministerstwa(pilotazowo) ukazac jakies rekordy dotyczace baz danych..ale to plany. gdzie chcesz gromadzic dane?...na papierze?..w wordzie, excelu? masz gwarancje,że Ci to potem sie przeniesie? |
sylwia111 | 22-11-2004 10:48:28 [#03] |
---|
system informacji oświatowej bo poganiają mnie w księgowości, szukałam programu ale rzeczywiście nic nie znalazłam dziękuję |
Marek Pleśniar | 22-11-2004 10:59:59 [#04] |
---|
asia ma rację sylwio111, nie wykonujcie pracy nadaremnej - po to by ją potem powtarzać w systemie danym "z góry" CZEKAJ:-) |
beera | 22-11-2004 11:12:09 [#05] |
---|
ja mam rację nawet jak rację ma adaa :-))))) dzięki , marku :-))) a swoją drogą- wiecie, ze już są szkolenia z SIO- mialam ofertę za 380 zlotych |
sylwia111 | 22-11-2004 11:48:33 [#06] |
---|
ok dziękuję tak sobie uzmysłowiłam, że będzie wtedy podwójna praca, skoro sami nie wiedza dokładnie w jaki to sposób to po co pchać się przed szereg. I TAK JEST MNÓSTWO INNEJ PRACY |
OlaM | 22-11-2004 12:32:10 [#07] |
---|
u nas szkolenie zrobiła firma QNT z ustawy SIO, (90,- ) z której nasz OP ma program płacowy. Program się dopiero pisze w ministerstwie. Założeniem programu jest aby wiele danych było wprowadzane automatycznie z arkusza organizacyjnego szkoły dot. to szkół, które robią je komputerowo. |
Marek Pleśniar | 22-11-2004 12:38:56 [#08] |
---|
Boże to adaa była ok;-)asia NIE ma racji:-)) adaa ma!!! no, wybrnąłem i już nikt się nie pogniewa;-) |
Max36 | 22-11-2004 13:06:00 [#09] |
---|
minister właściwy ma obowiązek dostarczyć darmowy program, do tego czasu bym się nie rwał do żadnego zbierania danych, bo nie wiadomo co wymyślą. Oferty szkoleń też mi przychodzą, ale na razie nie korzystam. Poczekam na program. Będzie podobnie jak z BIP-em. |
AnJa | 22-11-2004 17:02:28 [#10] |
---|
Jak mnie to kiedyś zainteresowało (zamiast mierzenia jakości) to trochę podzwoniłem i dowiedziałem się, że to cudo co MENiS nam zafunduje na pewno bedzie miało 1 zaletę: bedzie importowało dane ze wszystkich dostępnych na rynku oświatowym programów z bazami danych mających funkcje eksportu w jakimś tam formacie (a wszystkie w miare nowe programy to mają).
Znaczy - ja tyle zrozumiałem, pytałem o konkretne, znane mi z widzenia czy słyszenia programy - miały.
A spieszyć się nie ma do czego za bardzo. |
Basia D | 22-11-2004 19:27:50 [#11] |
---|
a mnie się wydaje , że jeśli ktoś wprowadza SIO to powinien przeszkolić a nie wyciągać pieniądze np. 380 zł. to więcej niż mój dodatek funkcyjny , który według OP powinien pokrywać kilometrówkę??? |
Janusz Pawłowski | 22-11-2004 19:43:12 [#12] |
---|
AnJa taki duży chłop, a tak daje się ogłupić. ;-))) Nie ma takiego programu, i nigdy nie będzie, który potrafiłby importować ze wszystkich dostępnych na rynku innych programów komputerowych. Są natomiast programy, do których każdy dostępny na rynku program chce swoje dane eksportować. "Chce" oznacza - jak nie będzie eksportował, to nikt go nie kupi. Takim programem, do którego każdy program płacowy chce eksportować jest program "Płatnik" (ten od ZUS). Podobnym prawdopodobnie stanie się owo SIO-wskie ustrojstwo. Program "Płatnik" określił format danych, w których wszystkie "chętne" programy płacowe mają mu dostarczać swoje gromadzone informacje. Zanim "Płatnik" określił ten format - żaden program płacowy nie eksportował danych w tym formacie. Kolejność była taka: 1. "Płatnik" zdefiniował format danych, 2. Dostępne na rynku programy musiały się dopiero do niego dostosować. Te, które się nie dostosowały, albo miały z owym dostosowaniem kłopoty przestały się sprzedawać. O ile wiem - ustrojstwo SIO-wskie nie określiło jeszcze formatu, w którym należy mu dostarczać dane. A to znaczy tylko jedno - nie ma jeszcze ani jednego programu dostępnego na rynku, który potrafiłby dostarczyć temu ustrojstwu swoje dane w oczekiwanym formacie - bo go nie ma. Kolejność będzie taka: 1. Ustrojstwo SIO-wskie upubliczni format danych, 2. Dostepne na rynku programy będą musiały się do niego dostosować. Te, któe się nie dostosują, albo będą miały z owym dostosowaniem kłopoty przestaną się sprzedawać. |
AnJa | 22-11-2004 20:06:20 [#13] |
---|
Rozważania filozoficzne jakby... Wielce Szanowny Januszu!
Jestem taki duży, a może bardziej ... hmmm okazały?, dorodny?, bo myslę o tym jakby tu zjeść i wypić a nie zajmuję duperelami.
Czy coś importuje, czy pozwala do się innym rzeczy potrzebne importować, to mnie akurat zupełnie nie interesuje.
Zrozumiałem, ze z tym z SIO będą inne programy gadać - i to mnie uspokoiło na tyle, ze na golonkę z piwem się udałem.
A jak Ty chcesz, zamiast golonką, "Płatnikiem " i subtelnościami logicznymi typu "dostać w mordę" czy "dać sobie przylać w mordę" się zajmować - to masz prawo - po to, żebyśmy wybierać prawo mieli, Pan W. przez płot skakał!
Golonka ma formaty podstawowe dwa: pieczona i z wody(kapusty). Dalej: z kością, bez kości.Dalej: peklowana i z piwa.
Więcej nigdy na raz nie zjadłem :-) |
Janusz Pawłowski | 22-11-2004 20:40:57 [#14] |
---|
No właśnie cały mój tekst dotyczył tego co zrozumiałeś - czyli "Zrozumiałem, ze z tym z SIO będą inne programy gadać". Jedne będą inne nie. Ale istotnie - nieco rozminęliśmy się w zainteresowaniach - mnie raczej nie zajmuje myślenie o takich duperelach jak jedzenie i picie. Ale po to Pan W. przez płot skakał, abym nie czynił Ci z tego powodu wyrzutów. |
Adaa | 22-11-2004 21:28:07 [#15] |
---|
ee tam...strach pisac po Januszu ale taki mi przyszło do głowy;- minsterstwo: nieodpłatnie udostępnia oprogramowanie umożliwiające zakładanie, aktualizowanie zbiorów danych, budowę baz danych oświatowych i ich scalanie, w wersjach działających w systemach operacyjnych powszechnie użytkowanych na obszarze kraju.
widzicie cudownośc tego rodzącego się programu? bo o ile wiem powszechnie uzytkowanych systemów operacyjnych na obszarze kraju jest chyba z 15:-) hm..a w cuda wierzycie?
aha...jakbys Janusz uznał,że jednak powinnam bardziej skupić się na golonce..to przemilcz:-))) |
Adaa | 22-11-2004 21:39:55 [#17] |
---|
widzisz AnJa...przemilczał;-) Nie tylko Ty masz momentami cięzkie zycie:-))) |
AnJa | 22-11-2004 23:50:36 [#18] |
---|
Co, co tam będe gadał;-)
Ja tu egzystencjalnie (a dla siebie zrozumiale) o tym czy"brać" czy "dostawać", a ten mi myslenie o golonce imputuje. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|