Forum OSKKO - wątek

TEMAT: ocena dyrektora
strony: [ 1 ]
nowinka18-11-2004 19:19:19   [#01]
koleżanki i koledzy dyrektorzy, chciałabym wystąpić o ocenę pracy do organ nadzorującego.Ostatnią cenę miałam jako nauczyciel, mija 5 lat, chciałabym ją uaktualnić już jako dyrektor. Proszę poradźcie i podzielcie się dobrymi radami czego mam się spodziewać ,jak taka ocena wygląda, co sprawdzają co ja będe musiała robić?
beera18-11-2004 19:22:16   [#02]

a nie mozesz tego połaczyć

z zewnętrznym mierzeniem?

mnie oceniał OP- wygladalo to tak:

Zewnętrzne mierzenie- wynik bardzo dobry
trzepanie przez samorząd, jw

i ocena dokonana przez wojta

i tyle w zasadzie

nowinka18-11-2004 19:25:48   [#03]
zewnetrzne mierzenie jest raz na 5 lat, w szkole było 2 lata temu nie za mnie. czekac 3lata?! to ja ocenę będę miała dawno nieaktualną
beera18-11-2004 19:39:15   [#04]

nie ma czegoś takiego

jak "nieaktualna ocena"

Ocena jest sobie

"aktualnośc" oceny wymuszają tylko pewne sytuacje, regulaminy, gdzie jest określony czas daty oceny dla podjęcia określonych dzialań, czy spełnienia jakis wymagań.

Taka sytuacja  pojawia się podczas - np. konkursów na dyrektora. I wówczas być może taka ' starsza" ocena eliminowalaby mozliwośc Twojego uczestnictwa

Ty do konkursu przystapisz dopiero za 4 lata- to zdążyłabyś.

A od kiedy jesteś dyrektorem?

( ale genearlanie rzeczywiście dobrze jest mieć świeższą ocenę)

Leszek18-11-2004 19:47:32   [#05]

jeśli chcesz to pisz wniosek do KO (już OP nie ocenia)... KO wszczyna procedurę, wizytator uzgodni z Tobą co będzie potrzebne...

poza tym KO wystąpi do OP o dokonanie oceny cząstkowej... (też Ci wyartykułują swoje potrzeby)...

zresztą , wklejam cytaty z ROZPORZĄDZENIA MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 2 listopada 2000 r. w sprawie kryteriów i trybu dokonywania oceny pracy nauczyciela, trybu postępowania odwoławczego oraz składu i sposobu powoływania zespołu oceniającego. (Dz. U. Nr 98, poz. 1066 ze zmianą w 2001 r. Nr 131, poz. 1459)

§ 8. 1.Oceny pracy dyrektora szkoły dokonuje organ sprawujący nadzór pedagogiczny nad szkołą w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę, jeżeli organ prowadzący szkołę nie sprawuje nadzoru pedagogicznego, albo organ prowadzący szkołę, jeżeli równocześnie sprawuje nadzór pedagogiczny nad szkołą.

2. Kryterium oceny pracy dyrektora szkoły stanowi stopień realizacji zadań określonych w art. 6, 7 i 42 ust. 2 Karty Nauczyciela oraz art. 4 i 39 ustawy oSO - ustalony w wyniku sprawowanego nadzoru pedagogicznego oraz nadzoru w zakresie spraw finansowych i administracyjnych.

3. Oceny cząstkowej w zakresie:

1)  realizacji zadań wymienionych w art. 39 ust. 1 pkt 5 i ust. 3 ustawy oSO oraz w art. 7 ust. 2 pkt 5 Karty Nauczyciela dokonuje organ prowadzący szkołę,

2)  realizacji zadań wymienionych w art. 4 i 39 ust. 1 pkt 2 i 7 ustawy oSO oraz w art. 7 ust. 2 pkt 1 i art. 42 ust. 2 Karty Nauczyciela dokonuje organ sprawujący nadzór pedagogiczny nad szkołą,

3) realizacji zadań wymienionych w art. 39 ust. 1 pkt 1, 3, 4 i 6 ustawy  oSO i w art. 6 oraz w art. 7 ust 2 pkt 2-4 Karty Nauczyciela dokonuje organ sprawujący nadzór pedagogiczny nad szkołą w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę, jeżeli organ prowadzący szkołę nie sprawuje nadzoru pedagogicznego.

4. Organ sprawujący nadzór pedagogiczny nad szkołą dokonuje oceny pracy dyrektora szkoły po zasięgnięciu opinii rady szkoły (rady programowej) [przy braku RS to RP]  i zakładowych organizacji związkowych działających w szkole. Opinie powinny być wyrażone na piśmie.

5. Przy dokonywaniu ocenypracy dyrektora szkoły przepisy § 2-5 stosuje się odpowiednio.

pozdrawiam

nowinka18-11-2004 20:03:21   [#06]
dzięki Leszku,  rozporządzenie mam bardziej interesuje mnie praktyczna strona takiej oceny, .... asiu masz rację lepiej mięć święższą ocenę ale pies pogrzebany jest w regulaminach
Nionka19-11-2004 13:30:32   [#07]
Jestem w trakcie oceny i mam jakieś materiały, ale nie moje, tylko pościągane z Netu i takie tam rózne. Mogę wysłać. Odezwij się.
aga230719-11-2004 16:37:19   [#08]
U nas dodatkowo dyrektor prowadzi lekcję w obecności wizytatora KO.
aga230719-11-2004 16:38:42   [#09]
U nas dodatkowo dyrek prowadzi lekcję w obecności wizytatora KO.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]