Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Ubrania dla nauczycieli WF |
dan | 14-11-2004 18:54:04 [#01] |
---|
Czy ktoś może podać podstawę prawną na podstawie której wydawane są (lub wypłacany jest ekwiwalent) ubrania dla nauczycieli WF( buty, dresy itp.) Czy jedyną podstawą jest Art. 237 Kodeksu Pracy? Wiem że nauczyciele WF otrzymują te ubrania ale raczej dlatego że tak się utarło. Przy 7 nauczycielach WF w szkole są to bardzo pokaźne pieniądze. W myśl interpretacji w Gazecie Prawnej od 1 stycznia 2004r pracodawca sam ustala stanowiska na których przysługuje odzież robocza. Oczywiście poza dyskusją jest kuchnia, sprzątaczki itp. |
Janusz z W | 14-11-2004 20:47:25 [#02] |
---|
Wystarczy Praca nauczyciela W-F jest takową, przy której jego ubranie może ulec zniszczeniu lub znacznemu zabrudzeniu. W związku z tym należą mu się odpowiedni strój. No chyba, że np. panie od wuefu uczestniczą w lekcjach w butach na wysokim obcasie. wtedy to już tylko postępowanie dyscyplinarne. Oczywiście należy ustalić REALNE normy zużycia tych ubrań i obuwia sportowego. Bo to nie jest tak, że rok od września do sierpnia to jest 12 miesięcy zużycia ubrań. ;-) |
Gaba | 14-11-2004 22:00:05 [#03] |
---|
nie pisz do komisji na panie w butach na obcasie, bo... nie ma to nic wspólnego z etyką, która i tak nie wiadomo czym jest... - obcas w takiej robocie to czysta głupota i daje się upomnienie lub naganę, bo potem ci powie, że ona nie wiedziała, nie myślała, nie pomyślała, a w ogóle to sądziła, że ona... - e! szkoda gadać. - Uważam również, że ładny ubiór sekretarki w szkole jest ważny dla ogólnego wizerunku szkoły... oraz moje garsonki i eleganckie garniturki. Powaga mojej instytucji wymaga eleganckiego ubierania. Także moje ubiory służą ochronie mego ciała przed... ;-k - nauczyciele powinni w ogóle dostawać 14 pensję na ubiór. Parę razy miałam poważne sprawy z młodzieżą związane z ich stosunkiem do nauczycieli ze względu na nauczycielski zbyt skromny ubiór... Smutne! |
aga2307 | 14-11-2004 22:12:37 [#04] |
---|
Nauczyciel w-fu ma niestosowny strój.A dlaczego ma dostać naganę skoro nie dostał złotówki na ubranko. A dyr uważa, że coś takiego się nie należy. OP dał odpowiedź odmowną. |
józefinaw | 14-11-2004 22:34:41 [#05] |
---|
Czy na ubranko mają dostać również panie z kl.0-III? Muszą realizować zajęcia ruchowe zgodnie z podstawą programową min. 3 godz. w tygodniu! |
Gaba | 15-11-2004 04:48:11 [#06] |
---|
Daleka jestem od karania nauczyciela wf za to, że nie dostał tego, co mu się należy. To zupełnie nie w tę stronę. Może by nawet i czasem trzeba by było otentegować, że dostał, a nie chodzi. ;-) Ale za to, że taki na obcasach total jest totalnie nierozważny - co innego stać/skakać, pokazywać, demonstrować/asekurować w ubraniu codziennym, a co innego w wizytowym. Nauczyciela każdego w ogóle na jakiś odjechanych obcasach - w symaptycznych słowach oddaliłabym od wykonywania pracy. Stwarza dla siebie i dla innych niebepieczeństwo. Raczej widzę u nas, że mamy na tyle rozsądku, że przychodzimy w butach wizytowych (jakie kto tam ma), ale królują obcasy rozsądne. Moje dziewczyny i p. Rysiu w najgorszym razie, są w dżinsach. Ale na ocasach to chodzą tylko Wigilię, uroczystości, po nagrody ode mnie... ;-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|