Forum OSKKO - wątek

TEMAT: wso a statut
strony: [ 1 ]
nowinka02-11-2004 11:18:26   [#01]
związku  z dostosowaniem wso do nowego rozporządzenia zastanawiam się czy statut może mieć załączniki Czy w rozdziale dotyczącym oceniania mozna jedynie napisać: Zasady systemu oceniania w szkole są załącznikiem do statutu, stanowiącym jego integralną część
Jolanta Szuchta02-11-2004 12:55:39   [#02]

nowinko

już o tym rozmawialiśmy.Poszukaj dobrze.
Jacek02-11-2004 13:01:58   [#03]

Było juz o tym w innych wątkach.

Do Statutu nie ma żadnych załączników, więc zasady systemu oceniania nie mogą stanowić jego integralnej części.

nowinka02-11-2004 14:41:07   [#04]
wiem że było.obecnie zastaję sytuację nowelizacja nowelizacji. Czy można więc podjąć uchwałę że traci moc rozdział zasady oceniania w szkole i uregulowania w nim zawarte w dotychczasowym brzmieniu.Z dniem.... przyjmuje brzmienie wso i obowiązują zawarte w nim uregulowania prawne zgodne z nowym rozporządzeniem>
Tadek03-11-2004 15:17:40   [#05]

U mnie Uchwała rp z ........

postanawia co następuje

parg. Wprowadzić so statutu SP zmiany, których treść stanowi załącznik

a w załączniku:

1. Dotychczasowy par. 46 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

Szkoła posiada własne Szczegółowe warunki i sposoby oceniania wewnątrzszkolnego , które są częścią składową statutu.

Antoni Jeżowski03-11-2004 15:35:26   [#06]

kochani

Wielokrotnie już na tym forum pisała EwaRz i ja także, że statut uchwala rada szkoły (w wyjątkowych sytuacjach rada pedagogiczna, które w polskiej szkole są nagminne, co wszak nie zmienia stanu rzeczy) a WSO rada pedagogiczna. Jak RP może zmieniać cokolwiek w akcie  (statut), który nie leży w jej kompetencjach władczych? Toż to pomieszanie z poplątaniem wprowadzone rozporządzeniami ministra (o statucie ramowym i o ocenianiu)!!!! Widać tu totalny brak kontroli nad systemem prawnym oświaty i zwykłej urzędniczej refleksji...

Jak to zrobić dobrze napisałem w "DS". Tu tylko powiem: w statucie winien być paragraf o zasadach oceniania w szkole i o tym, że szczegóły uchwala rp. Na podstawie tego przepisu uchwała rp o przyjęciu WSO, który może być (i chyba powinien) załącznikiem do tejże uchwały. I tyle :)

Uśka03-11-2004 19:19:38   [#07]

Antoni..

ok.. ale my żyjemy i działamy w określonej rzeczywistości i mamy zalecenia, polecenia :( takie i nikt nie chce słuchać naszych argumentów.

Ps.

a jeżeli w szkole nie dziala Rada Szkoły to przecież jej kompetencje przechodzą na RP ( wyjątkowa sytuacja)

Antoni Jeżowski03-11-2004 19:37:19   [#08]

uśka

Wiem to, a w prywatnej korespondencji zwrócono mi inną uwagę. Pozwolę sobie zacytować fragment:

W tytułowej materii uso jest akurat ok, mianowicie:
"Art. 42. 1. Rada pedagogiczna przygotowuje projekt statutu szkoły lub
placówki albo jego zmian i przedstawia do uchwalenia radzie szkoły lub
placówki."
Czyli RP jest jedynym podmiotem właściwym do przygotowania projektu
zmian statutu, w tym związanych z oceniaqniem wewnątrzszkolnym.
Uchwalenie tych zmian (wprowadzenie do statutu) to już uprawnienie RS albo RP, gdy wystepuje jako substytut tej pierwszej na podstawie art. 52 ust. 2 uso:
"2. W szkołach lub placówkach, w których rada nie została powołana,
zadania rady wykonuje rada pedagogiczna."
I w czym tu sprzecznosc?

I moja odpowiedź: prawie w niczym, prawie... Projekt przygotowuje rp, zgodnie z oczekiwaniami ministra i wizytatora. Oczekiwaniami, że tak jak oni chcą będzie to uchwalone. A co będzie, jeśli rs uchwali inaczej? Wszak rozpatruje ino projekt. A w swoich decyzjach jest suwerenna. Komu wizytator wyda wówczas zalecenia? Dyrektorowi szkoły?

Zaś powoływanie się na wyjątkowe sytuacje, które w Polsce stały się regułą, jest chwytem poniżej pasa. Jeśli tak jest dobrze to albo wykreślmy z ustawy rady szkół jako fikcję, albo wszelkie kompetencje w sprawie statutu dajmy rp - nie będzie wątpliwości, uników, udawania głupa, powoływania się na wyjątek (prawny) jako na regułę itp.

Po raz kolejny powtórzę: prawo oświatowe jest zbudowane bardzo niechlujnie. Świadomość prawna wielu wizytatorów jest zerowa (przepraszam wszystkich moich przyjaciół-wizytatorów, których szanuję za wiedzę, samodoskonalenie i kompetencje) i w efekcie obrywa Bogu ducha winien dyrektor. I w tym - zgoda - jest problem.

Ślę uśmiechy :)

Uśka03-11-2004 20:10:33   [#09]

Jest problem.

I z problemem zostajemy sami. Zastanawiam się, dlaczego NIKT tam na górze nie chce ( nie może) go rozwiązać. Od naszego szefa ( Marka) wiemy, że czytają nasze Forum. Sygnały są od specjalistow (czytaj Antoni :) ) i nic :((.

Problem jest.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]