Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Ocena w trakcie stażu
strony: [ 1 ]
joszka02-11-2004 10:02:37   [#01]

Mój były nauczyciel,który w ostatnim roku odbywał  staż na nauczyciela dyplomowanego zażądał wydania "oceny za okres stazu" w naszej szkole. Poprosiłem ,celem uwzględnienia wszystkich aspektów pracy nauczyciela ,dla dobra sprawy, o przedstawienie sprawozdania za okres odbywania stazu w mojej szkole-.ODMÓWIŁ - twierdząc,że moim obowiązkiem jest zbieranie informacji o jego pracy-powinienem sam poradzic sobie z tym problemem.

Podpowiedzcie:

1/ czy postawione żądanie ma podstawę prawną ( staż trwa jeszcze dwa lata)?

2/ czy moge prosić w świetle konieczności gromadzenia danych o pisemne sprawozdania z realizacji stażu w danym roku  (pozostali nauczyciele czynią to bez problemu)?

3/czy moge odmówić wydania "oceny" w tej chwili-staż wszak jeszcze trwa?

4/ czy nie powinno dotrzeć najpierw sprawozdanie z odbytego stazu ( za trzy lata) na podstawie którego ja również ustosunkuję się do jego realizacji?

Maria Anna02-11-2004 10:33:34   [#02]

1/ Ma podstawę prawną - Karta Nauczyciela Art. 9f pkt2:

" Nauczycielowi kontraktowemu i nauczycielowi mianowanemu, którzy w okresie trwania stażu zmienili miejsce zatrudnienia, do stażu, o którym mowa w art. 9c ust. 1 pkt 2, zalicza się okres dotychczas odbytego stażu, jeżeli podjęli zatrudnienie w szkole nie później niż 3 miesiące po ustaniu poprzedniego stosunku pracy i za okres dotychczas odbytego stażu otrzymali pozytywną ocenę dorobku zawodowego".

2/ Oczywiście, nie prosić, a żądać - musi złożyć sprawozdanie z dotychczas odbytego stażu. A Ty porównasz z jego planem rozwoju i ocenisz w jakim stopniu zreealizował - jeżeli uznasz za stosowne - wystawisz mu ocenę pozytywną.

3/ Jeżeli złozy sprawozdanie - powinieneś wydać mu ocenę, bo staż u Ciebie - zakończył. Chociaż - powinien złożyć to sprawozdanie z chwila zakonczenia, a nie po kilku miesiącach.

4/ nie

Pozdrawiam :)

Jolanta Szuchta02-11-2004 12:05:53   [#03]

Dyskutowaliśmy

juz o tym ,powinno być w Szukaju.
Ewa z Rz02-11-2004 18:17:07   [#04]

ale jeśli...

Na twoje żądanie, by sprawozdanie złozył on tego nie wykona lub wręcz odmówi, to wolno Ci wystawić mu ocenę negatywną i... po sprawie! :-)
Leszek02-11-2004 19:29:21   [#05]

bez sprawozdania za okres stażu odbytego w Twojej szkole nie możesz wystawić oceny (jeden z warunków bezwzględnych przed wystawieniem oceny to złożenie sprawozdania)...

prowadź całą sprawę pisemnie:

- wniosek (pisemny) nauczyciela o ocenę - Twoje pisemne wezwanie o złożenie sprawozdania;

- odmowa złożenia sprawozdania (pisemna) - Twoja pisemna informacja o zakończeniu sprawy z uwagi na brak pełnej dokumentacji ze strony nauczyciela...

w ten sposób unikniesz zasadności ewentualnej skargi nauczyciela na Twoje postępowanie.

KN - Art. 9f. 2. Nauczycielowi kontraktowemu i nauczycielowi mianowanemu, którzy w okresie trwania stażu zmienili miejsce zatrudnienia, do stażu, o którym mowa w art. 9c ust. 1 pkt 2, zalicza się okres dotychczas odbytego stażu, jeżeli podjęli zatrudnienie w szkole nie później niż 3 miesiące po ustaniu poprzedniego stosunku pracy i za okres dotychczas odbytego stażu otrzymali pozytywną ocenę dorobku zawodowego.

KN - Art. 9c. 6. Ocenę dorobku zawodowego nauczyciela za okres stażu ustala, w terminie nie dłuższym niż 21 dni od dnia złożenia sprawozdania, o którym mowa w ust. 3, z uwzględnieniem stopnia realizacji planu rozwoju zawodowego nauczyciela, dyrektor szkoły:

1) w przypadku nauczyciela stażysty i nauczyciela kontraktowego - po zapoznaniu się z projektem oceny opracowanym przez opiekuna stażu i po zasięgnięciu opinii rady rodziców;

2) w przypadku nauczyciela mianowanego - po zasięgnięciu opinii rady rodziców.

7. Rada rodziców powinna przedstawić swoją opinię w terminie 14 dni od dnia otrzymania zawiadomienia o dokonywanej ocenie dorobku zawodowego nauczyciela. Nieprzedstawienie opinii rady rodziców nie wstrzymuje postępowania, o którym mowa w ust. 6.

8. Ocena dorobku zawodowego nauczyciela może być pozytywna lub negatywna. Ocena sporządzana jest na piśmie i zawiera uzasadnienie oraz pouczenie o możliwości wniesienia odwołania.

pozdrawiam

violka02-11-2004 19:42:15   [#06]

miałam już taką sytuację

gdzieś na początku grudnia poinformowałam pisemnie n-la, o obowiązku złożenia sprawozdania za okres odbytego staży, brak którego uniemozliwa mi dokonanie oceny za ten okres, a dla n-la jest warunkiem kontynuacji stażu w kolejnej szkole i podałam nieprzekraczalny termin do dnia .... (zażyczyłam też sobie dokumentacji do wglądu ... . a czemu nie? w końcu ocena to nie ble, ble,  ma być porządna - w końcu to ja się pod nią podpisuję)

ponieważ była to osoba mocno roszczeniowa - wolałam nie czekać jak jej się sprawa sama rypnie, gdy okaże się że staż musi powtarzać ze względów formalnych - nie chciałam się narażać na późniejsze ataki i brudy

wiecie jak to jest - "lepiej z mądrym zgubić, niż z głupim znaleźć"

aga230709-11-2004 21:36:46   [#07]
Violu - co to znaczy ocena porządna? Wielu dyrektorów zaznacza tylko "oceniam pozytywnie" a w uzasadnieniu dodaje dwa zdania i koniec. Czy harował czy leniuchował - dostają taki sam komentarz. Ot życie.
Kucu09-11-2004 21:41:43   [#08]
Violu a dlaczego zażyczyłaś sobie dokumentacji? To Ty nie prowadzisz dokumentacji dotyczącej przebiegu stażu i dokonań zawodowych swoich nauczycieli? A przecież w dobie obecnych zmian ocena dyrektora to jeden z głównych czynników decydujących o awansie zawodowym nauczyciela.
aga230709-11-2004 22:01:27   [#09]
Aby uzyskać ocenę za staż, dyrektorowi oddałam całą dokumentację. A ponieważ robiłam staż jako pierwsza w szkole, dyrektor wszystko skopiował i rozdawał swoim kumplom, chwaląc się, ż potrafi porządnie dokumentować moje poczynania. Zyskał uznanie. A potem sam postanowił złożyć wniosek o postępowanie kwalifikacyjne. Fajnie co?
Kucu09-11-2004 22:07:17   [#10]
Dlatego należy wypracować procedury związane z dokumentowaniem przebiegu i dorobku stażowego nauczycieli. Daje to święty spokój.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]