Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
kradną nam komputery w szkołach na potęgę |
beera | 30-10-2004 00:03:17 [#01] |
---|
okradli nam w gmine kolejną szkołę. Wyniśli wszystkie kompki. TnĄ kable i uciekają. trwa to 6-8 minut. gdy się pojawia ochrona oni juz są daleko. Alarm- jest ok ale potrzeba mi mniej cywilizowanych środków by wydłuzyć czas ewentualnego dzialania zlodziei. Jakis łańcuch;-) czy cos w tym rodzaju. takie prozaiczne, niecywilizowane, ale za to skuteczne metody ochrony komkow przed latwym wyniesieniem. Co stosujecie komputerowcy? |
Marek Pleśniar | 30-10-2004 00:11:15 [#02] |
---|
zalecam to od czego policja padła ze śmiechu;-) kupiłem najgrubszą linkę rowerową na kluczyk i przypiąłem kompa do stołu i mój komputer był jedyną nieukradzioną rzeczą podczas włamania do gabinetu;-) Nikt nie był przygotowany na cięcie centymetrowej linki stalowej. Polecam:-) |
zgredek | 30-10-2004 01:07:19 [#03] |
---|
a tą linką to na kokardkę?
to znaczy - dziurę w obudowie, czy jak? |
Marek Pleśniar | 30-10-2004 01:17:47 [#04] |
---|
no owszem musiałem zdjąć jeden z boków:-) I za ramę. Ale pod biurkiem nie widać było linki za nic nie dało się niczym odciąć;-) |
zgredek | 30-10-2004 01:53:20 [#05] |
---|
a tak, jeśli mogę zacytować Adaę, a właściwie, wyrwany z kontekstu kawałek;-):
niektórym sie Lombard przypomniał, niektórym zz...a mi tytuł jednego z felietonów i opowieść o św. Franciszku przywolały z pamieci słowa św. Augustyna:
"Kup sobie psa.To jedyny sposób..." |
Fred | 30-10-2004 09:43:30 [#06] |
---|
Przede wszystkim archiwizować dane i ubezpieczyć sprzęt. Po kradzieży kupić nowe kompki i te dopiero na łańcuchy, kagańce, obroże i do kojca. Po roku popuścić smyczy i.. kupić nowe kompki;-)) Wiecie, jaki problem ze złomem komputerowym? Ekspertyzy, utylizacja, za które należy zapłacić... |
GregWeb | 30-10-2004 09:59:18 [#07] |
---|
U mnie w szkole, w drugiej dekadzie września też sobie złodziejaszek poużywał :( Ukradł troszkę pieniędzy z sejfu (!!! - specjalista), oraz "wnętrzności" komputera z mojego gabinetu. A taki był nowoczesny, wypieszczony przeze mnie (piękna płyta Asusa wer.8 PIV 3.GHz, nagrywarka LG szybki dysk 80 GB i mnóstwo oryginalnych programów itp. itd.). Została tylko obudowa z zasilaczem Ech ty.... |
Mada45 | 30-10-2004 11:00:06 [#08] |
---|
mnie okradli dwa razy: 1. Nie miałąm alarmu ale dostałam cynk, że zaćżęły się kradzieże. Ponieważ była kiedyś już kradzież, ustawiłyśmy co wieczór zasadzki typu "Kewin sam w domu" - zadziałało, obudzili mieszkańców, straty niewielkie 2. założyłam alarm, to wyrwali kraty linami samochodem( mieszkańcy bali się wyjść) i zanim akcja się zorganizowała ok 8 min wynieśli wszystkie komputery z ubezpieczenia kupiłam niewiele, kraty zmieniłam na takie, że wyrwą razem z murem(oby Nie) drugiej szajki nie złapano a teraz kradną nam siatkę z ogrodzenia np. 30 m jedynie o mojego kompa jestem spokojna bo wożę go ze sobą |
Uśka | 30-10-2004 21:41:12 [#09] |
---|
Szefie kupuje temat :) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|