Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Czy zmiany już obowiązują? |
Konto zapomniane | 03-06-2002 10:03:40 [#01] |
---|
Czy zmiany w rozpoorządzeniu odnośnie awansu już obowiązują? Na stronie MENiS-a jest tylko, że skierowano gdzieś, ale nauczyciele w mojej szkole są zdezorientowani, bo czas nagli. |
Ewa z Rz | 03-06-2002 15:36:08 [#02] |
---|
Nie Nie obowiązują. Nie wiadomo od kiedy będą obowiązywać. |
hania | 03-06-2002 16:21:39 [#03] |
---|
...i gdzieś czytałam że obowiązywać będą tych co zaczną staż. Dla tych co w trakcie - po staremu. Ale zabijcie - nie pamiętam gdzie to wyczytałam |
bena | 03-06-2002 16:26:54 [#04] |
---|
zmiany Wyczytałaś w końcowych paragrafach tego projektu rozporządzenia. |
Gosia T | 03-06-2002 18:09:01 [#05] |
---|
NO NIE WIEM... § 2.
p r o j e k t u rozporządzenia brzmi:
"Do postępowań w sprawie uzyskiwania stopni awansu zawodowego przez nauczycieli wszczętych i nie zakończonych przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, stosuje się przepisy rozporządzenia, o którym mowa w § 1, w brzmieniu obowiązującym przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia."
Wniosek o postępowanie kwalifikacyjne/ egzaminacyjne składa nauczyciel wraz z dokumentacją po zakończeniu stażu. (art. 9b ust.2 Karty Nauczyciela : Komisje kwalifikacyjne lub egzaminacyjne, o których mowa w ust. 1, podejmują odpowiednio postępowanie kwalifikacyjne lub egzaminacyjne na wniosek nauczyciela skierowany odpowiednio do dyrektora szkoły lub właściwego organu, o którym mowa w ust. 4 pkt 2-4.)
To oznaczałoby, że wszyscy piszący wniosek w chwili wejścia w zycie rozporządze4nia będą już nim objęci niezależnie od tego, kiedy skończyli staż.
CZY SIE MYLĘ??? |
violka | 03-06-2002 20:28:09 [#06] |
---|
GosiuT chyba masz rację i do mnie doszło ze strony związkowej, że zmienione roporządzenie zacznie obowiązywać w dniu opublikowania, co ponoć ma nastąpić ko. 15 czerwca kto zdąży złożyć przed datą opublikowania, będzie rozpatrywany po staremu, a kto później ten już wg nowego ile w tym prawdy dowiemy się gdy opublikują |
HenrykB | 04-06-2002 00:33:12 [#07] |
---|
Nie straszcie Może zacznie obowiązywać po 30 dniach. Moi stażyści nie wytrzymają takiego tempa! Już ledwo zipią (nie mylić z zipem). |
Ewa z Rz | 04-06-2002 00:51:24 [#08] |
---|
A tak wogóle... Czy Menis nie mógłby przestać być tak bez sensu upiornie pracowity?... Może zgosimy go do księgi rekordów? |
BożenaB | 04-06-2002 17:10:19 [#09] |
---|
do rekordu... A to przykład, że od ilości do jakości daleko.
Fragment z nowel. rozp. o ramowych statutach.
W zasadzie dodano tylko tryb odwołań w przypadku naruszania praw. Ale kolejność chyba nielogiczna.
h) § 18 otrzymuje brzmienie:
"§ 18. Statut gimnazjum określa:
1) rodzaje nagród i kar stosowanych wobec uczniów oraz tryb odwoływania się od kary,
2) przypadki, w których dyrektor gimnazjum może wystąpić do kuratora oświaty z wnioskiem o przeniesienie ucznia do innego gimnazjum,
3) warunki pobytu w gimnazjum zapewniające uczniom bezpieczeństwo.",
i) po § 18 dodaje się § 18a i 18b w brzmieniu:
"§ 18a. Statut gimnazjum określa szczegółowe zasady rekrutacji uczniów do gimnazjum, z uwzględnieniem odrębnych przepisów.
§ 18b. 1. Statut gimnazjum określa prawa ucznia, z uwzględnieniem w szczególności praw zawartych w Konwencji o Prawach Dziecka, oraz tryb składania skarg w przypadku naruszenia praw ucznia.
2. Statut gimnazjum określa obowiązki ucznia.",
Ja tam bym najpierw ogłaszala zasady rekrutacji, potem prawa i obowiązki i na końcu kary i nagrody.
BozenaB | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|