Forum OSKKO - wątek

TEMAT: rekrutacja 2005 - szkoły ponadgimnazjalne
strony: [ 1 ]
maeljas26-10-2004 17:07:08   [#01]

wczoraj odbyła się konferencja na ten temat

Najważniejsza wiadomość to decyzja Kuratora o wprowadzeniu elektronicznej rekrutacji w całym województwie lubelskim ( w ubiegłym roku tylko w Lublinie)

Argumenty za:

- nie było biegania od szkoły do szkoły (rodzice)

- nie trzeba było robić kopii świadectw

- wszystko było świetnie

1)

A to, że niektórzy uczniowie z 160 punktami wypadli poza rekrutację - tzn. nie zakwalifikowali się do żadnej z wybranych szkół to ich wina - nie systemu - "mogli przecież zaznaczyć wszystkie klasy w danej szkole - wtedy by do jakiejś się zakwalifikowali" - wypowiedź  wicekuratora

(w takiej sytuacji znalazł się mój kuzyn - wybierał szkoły i klasy zgodne z jego predyspozycjami i wylądował na bruku )

2)

system jest dobry-  "ale za mało jest kryteriów różnicujących - dlatego w tym roku szkolnym będą też brane pod uwagę oceny śródroczne" - wypowiedź przedstawiciela firmy, która opracowała program do elektronicznej rekrutacji ( sponsor Forum)

Magosia26-10-2004 23:19:14   [#02]

Jestem bardzo, bardzo za

centralną elektroniczna rekrutacją.

Mówię to jako dyrektor dość dużego gimnazjum, którego uczniowie w tym roku bez problemów dostali się do wybranych szkół : bez stresującego i upokarzającego biegania od szkoły do szkoły, bo czołówka zablokowala skutecznie połowę miejsc,

jako matka gimnzajalisty, który 5 minut po godz.10 w dniu ogłoszenia wyników rekrutacji siedząc przy komputerze w domu sprawdził,że został przyjęty, moją ambicję mamuśki mile połechtała informację , ktorą mogłam wyczytać analizując sytuacje w innych szkołach, że nie dostałby się tylko do 6 klas w L.(miał 161 pkt.)

Cóż myślę,że sytuacja twojego kuzyna to przykład braku refleksji przy wyborze szkół - jeśli wybrało się tylko ścisłą czołówkę, to należało się spodziewać,że potrzeba 180, może więcej.

Zdziwiła mnie Twoja wypowiedź, bo ja widzę ogromnie dużo plusów, jestem bardzo zadowolaona,że Lubelszczyzna jest tu w czołówce jeśli chodzi o problem rekrutacji.

Problem tego czy innego programu komputerowego- na Boga, w końcu któryś trzeba i tak wybrać?

Czy potrafisz wskazać minusy tego rozwiązania- pytam z ciekawości, bo myślalam,że ten system ma tylko zwolenników.

Doris26-10-2004 23:22:43   [#03]
W Krakowie system się zatkal
Magosia26-10-2004 23:25:50   [#04]

U nas zadziałał

bez usterek, tak jak pisałam kilka minut po dziesiątej było wiadomo o wynikach, można było sprawdzić bez problemu w domach, na szkołach wisiały listy.
Konto zapomniane27-10-2004 09:29:14   [#05]

rekrutacja

W Białymstoku tez mieliśmy rekrutację elektoniczną, ale biegania uczniów troche było. jeśli nie dostał sie do wybranej szkoły musiał coś z dokumentami zrobić. Szkoły też nie od razu wiedziały ilu mieli uczniów, bo musza kandydacji złożyć wolę nauki w danej szkole, zostawić orginał swiadectwa i wtedy uczen jest nasz.
slorek27-10-2004 09:38:18   [#06]

w Koninie też

W Koninie system rekrutacji elektronicznej też się sprawdził.
fredi27-10-2004 19:41:30   [#07]
a gdzie była ta konferencja ?
maeljas27-10-2004 19:54:23   [#08]

w Zespole

szkół przy Elsnera ( Czechów)
fredi27-10-2004 20:00:26   [#09]
głupio się pytam, bo nic nie wiedziałem. Zadnego pisma, ogłoszenia na stronie KO.
maeljas27-10-2004 20:10:48   [#10]

bumagę KO przysłało

to było takie sygnalne spotkanie, żadnych konkretów (dla tych, którzy jeszcze tego nie przerabiali) - to było spotkanie dla dyrektorów gimnazjów - bo na nas spoczywa główna część naboru

- pewnie spotkamy się na konferencji dla dyr. szkół ponadgimnazjalnych

fredi27-10-2004 20:12:08   [#11]
dziękuję.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]