Forum OSKKO - wątek

TEMAT: pytanie odnośnie nauczania bez kwalifikacji
strony: [ 1 ]
Agata L25-09-2004 22:42:53   [#01]

Czy nauczyciel kontraktowy odbywający staż nauczyciela mianowanego może uczyć jednego przedmiotu zgodnie z kwalifikacjami a dodatkowo innego przedmiotu bez kwalifikacji?

Dziekuje bardzo za ew. odp.

pozdrawiam

Agata S();

jolka l25-09-2004 23:07:32   [#02]

może

Taki wątek był niedawno i wynikało z niego, że może. Ja jestem o tym przekonana. Tak praują nauczyciele również u mnie
Magosia25-09-2004 23:46:46   [#03]

Zdecydowanie tak

- nie mam siły rozwijać, wróciłam z konferencji. Ale śpij spkojnie.
Anka L26-09-2004 08:31:33   [#04]

mam zbliżony problem

Czy za pracę niezgodną z kwalifikacjami jest takie samo wynagrodzenie jak za wynikajacą z awansu?

Czy nauczyciel dyplomowany - matematyk, przyrodnik zatrudniony na kilka godzin w świetlicy dla uzupełnienia etatu, będzie miał zapłacone jak dyplomowany czy jak stażysta?

Podobnie, jak potraktowany powinien zostać dyplomowany polonista zatrudniony na połówkę w czytelni?

AnJa26-09-2004 08:39:50   [#05]
Jak dyplomowany.

Chociaż ostatnio pewien fragment mego KO cosik z dwiema umowami wymyślił - szczegołów nie znam na szczęście.
Anka L26-09-2004 08:47:34   [#06]

AnJa

na szczęście dla kogo?

wolałabym żebyś znał ;)

właśnie o te dwie umowy mi chodzi

muszę się zdecydować, czy wolę 5 godzin zajęć wyrównawczych czy 15 w czytelni? bez wiedzy o wynagrodzeniu nie mam właściwie wyboru

:(

AnJa26-09-2004 13:14:35   [#07]
Na szczęście - bo nie u mnie.I nie mój fragment.

Nie ma 2 umów . Jest łączony etat. A płaciłbym jak dyplomowanemu. Niestety;-)  (Niestety, bo sknerzeję w oczach)
Anka L26-09-2004 13:31:35   [#08]

AnJa

jednak na szczęście dla nas obojga ;)

dla ciebie, bo nie musisz sięgać do kasy :)

dla mnie, bo mogę więcej zarobić :)

AnJa26-09-2004 13:43:01   [#09]
Ja płaciłbym -  bo nie muszę. Nie wiem jak Twój dyrektor.
Anka L26-09-2004 14:11:58   [#10]

mój  na razie nie wie jak płacić

a chce nas jakoś poupychać po vacatach

jolka l26-09-2004 14:41:54   [#11]
Ja płacę dyplomowanemu historykowi, który ma kilka godzin techniki jak dyplomowanemu na całym etacie. Do głowy by mi nie przyszło, że może być inaczej.
Konto zapomniane26-09-2004 15:07:31   [#12]

- popieram stanowisko ,,Jolki I'', bo ja płacę tak samo, tzn.tak jak wynika

z awansu zaw.

- o ile wiem to w jednym zakładzie nie moze być dwóch umów, a w zwiazku z tym płacimy ze stawki zaszeregowania danej osoby

Agata L26-09-2004 19:44:20   [#13]

A co w przypadku, gdy osoba kontraktowa ma kwalifikacje do nauczania matematyki, a ma kilka godzin j. niemieckiego bez kwalifikacji? Czy ma znaczenie czy to są godziny uzupełniające etat czy nie?

pozdr.

Agata

Chowański Krzysztof26-09-2004 22:04:13   [#14]
Zatrudniasz ją przecież na stanowisku nauczyciela. Nie możesz dać drugiej umowy na pracę o takim samym charakterze. Druga umowa o pracę w tej samej szkole może być gdy np. dasz nauczycielowi stróżowanie. lub sprzatanie itp.  Wówczas gdy jest to praca o innym charakterze.
Max3627-09-2004 11:58:06   [#15]

Wróciłem ostatnio ze szkolenia w zwiazku z nową k.n. Zadałem tam takie pytanie: czy nauczyciel, który pracuje na 9 godz j. polski i 9 godz biblioteka, posiada pełny etat. (odpowiadał prawnik KO małopolskie - konsultan MENiS)

Odpowiedź, niestety nie: Etat liczy się w ten sposób: 18/9=0,5etatu. 30/9=0,33 razem 0,5+0,33=0,83 etatu.

Chociaż na razie płacę po staremu.

OlaM27-09-2004 12:10:24   [#16]
Max36
Twój nauczyciel jest polonistą, ale pytanie brzmi czy posiada uprawnienia do prowadzenia biblioteki? Wcześniej ktoś pisał o uzupełnianiu przez nauczyciela etatu w świetlicy.
Nasze KO określiło, że w świetlicy może pracować tylko osoba po pedagogice opiekuńczo - wychowawczej, a nie może pracować osoba np. po pedagogice opiekuńczo - artystycznej. Nigdzie w żadnym rozporządzeniu nie mogę znależć o kwalifikacjach do pracy w świetlicy.
Botka27-09-2004 18:33:29   [#17]
Zainteresowały mnie te kwalifikacje do pracy w świetlicy szkolnej. Moze ktoś wie, jakie powinny być, bo w mojej szkole trwa cały czas o to spór.
Ganges01-10-2004 22:06:50   [#18]

U mnie   na świetlicy pedagogika opiekuńcza +oligopedagogika  lub samo oligo (szkoła specjalna)

Nie jestem na 100% pewna, ale takie łączenia typu polski + parę godzin czegoś na co nie masz papieru miały uchodzić najwyżej do 2006 r. Dlatego w moim mieście , nauczyciele (zwłaszcza ci uczący w gimnazjach) rzucili się na podyplomówki, żeby zdobyć papier. I tak na języku polskim spotkałam zarówno historyka jak i nauczycielkę religii i bibliotekarkę.

józefinaw02-10-2004 00:05:08   [#19]

A jeśli nauczyciel został ztrudniony jako matematyk na cały etat, a po pewnym czasie w wyniku zmian(jest 6klas było 8 klas), z 18 godz. matematyki zrobiło się 12 matematyki i 4 etyki i 2 świetlice to czy powinno mu się zmienić umowę i zaproponować zmianę jak wyżej?

Czy ktoś z was to robił?

Ewa z Rz02-10-2004 07:54:05   [#20]

po co dzielić włos na czworo?

Są dwa różne pojęcia: 1. nauczyciel zatrudniony zgodnie z kwalifikacjami i 2. przedmiot (zajęcia) jest prowadzony przez n-la mającego do niego kwalifikacje.

Nauczyciel jest zatrudniony zgodnie z kwalifikacjami jeśli ma przydzielona chociaż jedną godzinę zajęć (a dlaczego? - bo nigdzie nie jest określone ile to ma być, zatem wystarczy jedna), do których ma kwalifikacje zgodnie z rozporządzeniem o kwalifikacjach.

I tak w danej szkole mogą być zatrudnieni wyłącznie nauczyciele zgodnie z kwalifikacjami, a niektóre przedmioty (zajęcia) mogą być prowadzone przez n-li nie mających do nich kwalifikacji. Wówczas KO opiniując arkusz zrobi zastrzeżenie - bo są przedmioty nie mające kwalifikowanej obsady, ale jeśli ten fakt wynika z konieczności uzupełnienia etatu już zatrudnionym n-lom nie będzie się sprzeciwiać zatwierdzeniu takiego arkusza.

Zwykle wystarczy tu zobowiązanie n-la do uzupełnienia kwalifikacji zagrożone ograniczeniem etatu lub zwolnieniem. Bo przydzielenie godzin niezgodnie z kwalifikacjami (zwracam tutaj uwagę na §20 rozporządzenia o kwalifikacjach) to decyzja dyrka - alternatywa to ograniczenie z art. 22 lub zwolnienie - zatem dyrek powinien mieć jakieś uzasadnienie takiej decyzji. Dobrym uzasadnieniem jest również konieczność utrzymania w szkole rzadkiego, a potrzebnego specjalisty.

Reasumując można n-lowi już zatrudnionemu przydzielić zajęcia niezgodnie z kwalifikacjami (za jego zgodą) ale trzeba umieć uzasadnić takie postępowanie.

Natomiast nieprawdą jest, że taki nauczyciel (np. polonista uzupełniający biblioteką) będzie musiał w 2006 rozstać się z pracą, jeśli nie zrobi do tego czasu kwalifikacji do biblioteki. Taka sytuacja może mieć jak najbardziej miejsce i po 2006 roku.

31 sierpnia 2006 roku wygasają umowy z nauczycielami zawarte przed 6 kwietnia 2000, jeśli ci nauczyciele nie zdobędą do tego czasu wymaganego przez KN poziomu wykształcenia - patrz ust. 1 art. 9 KN

józefinaw02-10-2004 19:28:45   [#21]

Ewo z Rz Zatrudniłam informatyka na 8 godzin (jest mgr geografii po uczelni pedagogicznej , ukończył trzy semestry podyplomówki z informatyki , i ma FC z  angielskiego) , dałam mu jeszcze 4 godz angielskiego i wedle opinii pomorskiego kuratora powinnam napisać prośbę o  zgodę na jego zatrudnienie w charakterze anglisty. Podobnie z germanistą. Nauczyciel mgr socjoterapii z egzaminem z niemieckiego , przydzieliłam mu 1 godz. zajęc z socjoterapii i 8 godz. niemieckiego. Moja delegatura kazała pisać o zgodę .

Jesteś pewna , że jedna godz . zgodnie z kwalifikacjami wystarczy?

Ewa z Rz02-10-2004 22:37:04   [#22]

a nie lepiej...

spytać kuratora (wizytatora) o podstawę takiego żądania?

Chyba, że podał tę podstawę opiniując - jeśli tak, to bardzo jestem jej ciekawa...

Ale Twoje przykłady są trochę obok sprawy przeze mnie poruszanej - ja mówię o n-lu już zatrudnionym. Ale i Twoje decyzje da się obronić, gdyż kierowałas się w każdym z przypadków dobrem szkoły, ponadto podstawy do przydzielenia godzin języka w obu przypadkach są.

A delegatura nie może kazać - może co najwyżej sugerować, uzasadniając sugestię podaniem podstawy prawnej.

Magosia02-10-2004 23:16:40   [#23]

Kwalifikacje pedagoga w świetlicy

- odpowiedź do # 18: informacja z narady z KO w kwietniu: na pewno do światlicy wystarczy kierunek , który ma w nazwie "pedagogika' , na przykład: kulturalna, specjalna, wczesnoszkolna. Wiem, że były z tym klopoty, ale w w tym roku się zmieniło - na lepsze.  O ile mi wiadomo, łączy się to z wątkiem zabrania możliwości kuratorowi uznawania kierunku przedmiotu za zbliżony.
Nie mam w domu podstaw prawnych, piszę z głowy, ale jestem pewna... (Hmmm - czy to nie nadmiar pewności w naszym "państwie nie-stałego prawa"?
Ewa z Rz02-10-2004 23:19:27   [#24]

niestety

żadnych w tej materii podstaw prawnych jeszcze nie ma - nie bylo, jak dotąd, zmiany rozporządzenia o kwalifikacjach. Więc te informacje to takie misie osób prowadzących naradę czy pracujących w KO.
wojjan02-10-2004 23:33:32   [#25]
Jak się więc wybronić, a w zasadzie młodą dziewczynę, której organ nadzorujacy nakazał płacić za francuski (3 godziny - kwalifikacje pełne) jako kontraktowemu, a za resztę etatu, tj. angielski - jest na trzecim roku w trakcie nauki w kolegium - jako stażyście... W czasie wakacji zdała egzamin na kontraktowego... ???
Ewa z Rz02-10-2004 23:40:17   [#26]

organ nadzoru

Nie ma NIC do płacenia! A płacić trzeba tak jak to wynika z umowy o pracę i przepisów (KN, rozporządzenia MENiS i regulaminu organu). I o tym jak płacić decyduje dyrektor i tylko dyrektor.

Ma kwalifikacje do francuskiego, zatem możesz zatrudnić na francuski, angielski dać dodatkowo (bo jest podstawa ku temu), a płacic musisz za wszystko tak samo, bo jest jedna umowa o pracę i jedna podstawa prawna zatrudnienia - ust 4 art 10 KN.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]