Forum OSKKO - wątek

TEMAT: do samorządowców i Antoniego Jeżowskiego - KN a nagrody...
strony: [ 1 ]
emeryt21-09-2004 15:57:29   [#01]

Może już ( a powinniście) robicie projekty uchwały rady dotyczące nagród dla nauczycieli po zmianach w KN.

Organy prowadzące w terminie 2-ch miesięcy, czyli do 30.10.2004 mają dostosować do przepisów kryteria i tryb przyznawania nagród określonych w art. 49 ust. 1 pkt 1 ustawy (art. 13 ustawy zmieniającej z sierpnia 2004 D.U 179 poz. 1845).

Moje pytanie jest takie: Czy uchwała w tej sprawie winna być uzgodniona z ZZetami? Z art. 30 ust. 1 pkt 4 wynika, że jest to składnik wynagrodzenia nauczycieli, który winien być określony przez organ prowadzący w formie regulaminu (uzgodnionego- ust. 6a z ZZetami). Ale ustęp 6 tegoż artykułu w ppkt 3 mówi, że wysokość i warunki wypłacania składników wynagrodzenia, o których mowa w ust. 1 pkt.4 ustala organ prowadzący w regulaminie, o ile nie zostały one określone w ustawie (KN) lub w odrębnych przepisach.

A moim zdaniem zostały określone w ustawie w art. 49 ust. 1 pkt 1 oraz art.49 ust.2. W tymże artykule 49 ust. 2 jest delegacja do ustalenia przez radę wyłącznie kryteriów i trybu przyznawania nagród oraz sposób podziału środków na nagrody. W tymże artykule nie mówi się nic, że ma to być w formie regulaminu. Widzi mi się, że może być to uchwała rady w sprawie ustalenia kryteriów i trybu przyznawania nagród dla nauczycieli a nie regulamin i wątpliwa jest w tym biznesie rola ZetZetów.

fredi21-09-2004 19:41:02   [#02]

Widzi mi się, że może być to uchwała rady w sprawie ustalenia kryteriów i trybu przyznawania nagród dla nauczycieli a nie regulamin i wątpliwa jest w tym biznesie rola ZetZetów.

i masz rację colorTableClick();
AnJa21-09-2004 19:58:37   [#03]
Też tak sądzę.
Antoni Jeżowski21-09-2004 22:25:59   [#04]

i co ja mam Wam napisać?

Przecież moje stanowisko w tej sprawie jest raczej znane nawet bez publicznej wypowiedzi. Czytam zatem w tej... pannie o wdzięcznych inicjałach KN (po kolejnym liftingu):

Art. 49. 1.

Tworzy się specjalny fundusz na nagrody dla nauczycieli za ich osiągnięcia dydaktyczno-wychowawcze [...]

2. Organy prowadzące szkoły ustalają kryteria i tryb przyznawania nagród dla nauczycieli ze środków, o których mowa w ust. 1 pkt 1, uwzględniając w szczególności osiągnięcia w zakresie pracy dydaktyczno-wychowawczej, pracy opiekuńczo-wychowawczej oraz realizacji innych zadań statutowych szkoły, sposób podziału środków na nagrody organów prowadzących szkoły i dyrektorów szkół, tryb zgłaszania kandydatów do nagród oraz zasadę, że nagroda może być przyznana nauczycielowi po przepracowaniu w szkole co najmniej roku. [...]

Kto "tworzy się"? Fakt, że jest to lepsze od poprzedniego "zachowuje się" bo brzmiało to jak zachowek, ale i to sformułowanie jest... dziwne (poprzestanę na wyrażeniach cywilizowanych, bo gdybym powiedział parlamentarnych... to sami wicie, rozumicie...). To, tak na marginesie.

I pytanie zasadnicze: tak, zgadzam się z cała trójką przedmówców. Art. 30 ust. 6a jest ewidentnym dopowiedzeniem ust. 6 i mowa w nim o tym konkretnym regulaminie. Art. 49 ust. 2 ani art. 13 ustawy wprowadzającej nie używają względem tego, o czym tam mowa, nawet pojęcia "regulamin". Może więc, dla świętego spokoju, żeby działacze zz nie zawłaszczali sobie kolejnej nagrody, uchwała winna mieć tytuł: w sprawie ustalenia kryteriów i trybu przyznawania nagród...

Pozdrawiam :)

emeryt22-09-2004 07:38:53   [#05]

Fredi,AnJa i Antoni .. cd nagród

Dziękuję frediemu,AnJi i Antoniemu.

Jeszcze jedno - regulaminy podlegały ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym województwa. Czy ta uchwała także?

AnJa22-09-2004 08:21:41   [#06]
Jest  aktem prawa miejscowego (tak na oko) - więc raczej tak.

Z drugiej strony nie ma charakteru powszechnego - dotyczy rozdysponowania pewnej kwoty(narzuconej ustawą) wśród ograniczonej liczby beneficjentów (tylko pracownicy oświaty) - więc nie wiem.

U nas pare lat temu taką interpretację (czegoś innego tyczyła, chodziło zreszta o terminy konsultacji ze związkami, argument był  jak w 2 akapicie ) wojewoda przyjął
Marek Pleśniar22-09-2004 08:30:47   [#07]
warto to poruszyć na konferecnji - że tak pozwolę sobie monotematycznie;-)
Antoni Jeżowski22-09-2004 10:19:41   [#08]

no cóż

Pytanie jest zasadne. Powiem tak, w dziennikach urzędowych województw aż roi się od takich uchwał. Widać taka jest "linia orzecznicza wojewodów". Choć osobiście mam wątpliwości, czy jest to akt prawa miejscowego...

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]