Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
do samorządowców i Antoniego Jeżowskiego - KN a nagrody... |
|
emeryt | 21-09-2004 15:57:29 [#01] |
---|
Może już ( a powinniście) robicie projekty uchwały rady dotyczące nagród dla nauczycieli po zmianach w KN. Organy prowadzące w terminie 2-ch miesięcy, czyli do 30.10.2004 mają dostosować do przepisów kryteria i tryb przyznawania nagród określonych w art. 49 ust. 1 pkt 1 ustawy (art. 13 ustawy zmieniającej z sierpnia 2004 D.U 179 poz. 1845). Moje pytanie jest takie: Czy uchwała w tej sprawie winna być uzgodniona z ZZetami? Z art. 30 ust. 1 pkt 4 wynika, że jest to składnik wynagrodzenia nauczycieli, który winien być określony przez organ prowadzący w formie regulaminu (uzgodnionego- ust. 6a z ZZetami). Ale ustęp 6 tegoż artykułu w ppkt 3 mówi, że wysokość i warunki wypłacania składników wynagrodzenia, o których mowa w ust. 1 pkt.4 ustala organ prowadzący w regulaminie, o ile nie zostały one określone w ustawie (KN) lub w odrębnych przepisach. A moim zdaniem zostały określone w ustawie w art. 49 ust. 1 pkt 1 oraz art.49 ust.2. W tymże artykule 49 ust. 2 jest delegacja do ustalenia przez radę wyłącznie kryteriów i trybu przyznawania nagród oraz sposób podziału środków na nagrody. W tymże artykule nie mówi się nic, że ma to być w formie regulaminu. Widzi mi się, że może być to uchwała rady w sprawie ustalenia kryteriów i trybu przyznawania nagród dla nauczycieli a nie regulamin i wątpliwa jest w tym biznesie rola ZetZetów. |
fredi | 21-09-2004 19:41:02 [#02] |
---|
Widzi mi się, że może być to uchwała rady w sprawie ustalenia kryteriów i trybu przyznawania nagród dla nauczycieli a nie regulamin i wątpliwa jest w tym biznesie rola ZetZetów. |
|
|
i masz rację
colorTableClick(); |
AnJa | 21-09-2004 19:58:37 [#03] |
---|
Też tak sądzę. |
Antoni Jeżowski | 21-09-2004 22:25:59 [#04] |
---|
i co ja mam Wam napisać? Przecież moje stanowisko w tej sprawie jest raczej znane nawet bez publicznej wypowiedzi. Czytam zatem w tej... pannie o wdzięcznych inicjałach KN (po kolejnym liftingu):
Art. 49. 1. Tworzy się specjalny fundusz na nagrody dla nauczycieli za ich osiągnięcia dydaktyczno-wychowawcze [...]
2. Organy prowadzące szkoły ustalają kryteria i tryb przyznawania nagród dla nauczycieli ze środków, o których mowa w ust. 1 pkt 1, uwzględniając w szczególności osiągnięcia w zakresie pracy dydaktyczno-wychowawczej, pracy opiekuńczo-wychowawczej oraz realizacji innych zadań statutowych szkoły, sposób podziału środków na nagrody organów prowadzących szkoły i dyrektorów szkół, tryb zgłaszania kandydatów do nagród oraz zasadę, że nagroda może być przyznana nauczycielowi po przepracowaniu w szkole co najmniej roku. [...]
Kto "tworzy się"? Fakt, że jest to lepsze od poprzedniego "zachowuje się" bo brzmiało to jak zachowek, ale i to sformułowanie jest... dziwne (poprzestanę na wyrażeniach cywilizowanych, bo gdybym powiedział parlamentarnych... to sami wicie, rozumicie...). To, tak na marginesie. I pytanie zasadnicze: tak, zgadzam się z cała trójką przedmówców. Art. 30 ust. 6a jest ewidentnym dopowiedzeniem ust. 6 i mowa w nim o tym konkretnym regulaminie. Art. 49 ust. 2 ani art. 13 ustawy wprowadzającej nie używają względem tego, o czym tam mowa, nawet pojęcia "regulamin". Może więc, dla świętego spokoju, żeby działacze zz nie zawłaszczali sobie kolejnej nagrody, uchwała winna mieć tytuł: w sprawie ustalenia kryteriów i trybu przyznawania nagród... Pozdrawiam :) |
emeryt | 22-09-2004 07:38:53 [#05] |
---|
Fredi,AnJa i Antoni .. cd nagród Dziękuję frediemu,AnJi i Antoniemu. Jeszcze jedno - regulaminy podlegały ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym województwa. Czy ta uchwała także? |
AnJa | 22-09-2004 08:21:41 [#06] |
---|
Jest aktem prawa miejscowego (tak na oko) - więc raczej tak.
Z drugiej strony nie ma charakteru powszechnego - dotyczy rozdysponowania pewnej kwoty(narzuconej ustawą) wśród ograniczonej liczby beneficjentów (tylko pracownicy oświaty) - więc nie wiem.
U nas pare lat temu taką interpretację (czegoś innego tyczyła, chodziło zreszta o terminy konsultacji ze związkami, argument był jak w 2 akapicie ) wojewoda przyjął |
Marek Pleśniar | 22-09-2004 08:30:47 [#07] |
---|
warto to poruszyć na konferecnji - że tak pozwolę sobie monotematycznie;-) |
Antoni Jeżowski | 22-09-2004 10:19:41 [#08] |
---|
no cóż Pytanie jest zasadne. Powiem tak, w dziennikach urzędowych województw aż roi się od takich uchwał. Widać taka jest "linia orzecznicza wojewodów". Choć osobiście mam wątpliwości, czy jest to akt prawa miejscowego... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|