Forum OSKKO - wątek

TEMAT: nauczanie indywidualne dla dziecka z porażeniem muzgowym
strony: [ 1 ]
Ewa S20-09-2004 08:58:07   [#01]

Bardzo proszę o pomoc..

Od września 2000 roku mam w gimnazjum uczennicę z porażeniem muzgowym (upośledzenie w stopniu znacznym). Na podstawie opinii z PPP ma przyznane nauczanie indywidualne. W 2001 roku przedłużyłam jej okres nauki w klasie pierwszej o jeden rok, to samo zrobiłam w czerwcu tego roku przedłużając jej okres nauki w klasie trzeciej. A teraz mam problem... Monika w maju skończyła 18 lat i OP (gmina) uważa, że za edukacje dziewczynki odpowiada starostwo na podstawie Uoso

art. 15.

1. Nauka jest obowiązkowa do ukończenia 18 roku życia.

2. Obowiązek szkolny dziecka rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 7 lat, oraz trwa do ukończenia gimnazjum, nie dłużej jednak niż do ukończenia 18 roku życia.

art. 71b.

5. Starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dziecka posiadającego orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, na wniosek rodziców, zapewnia mu odpowiednią formę kształcenia, uwzględniając rodzaj niepełnosprawności, w tym stopień upośledzenia umysłowego, z zastrzeżeniem ust. 5a.

Czy istnieje podstawa prawna, która pozwala na kontynuowanie nauki Moniki w mojej szkole?
Ewa S20-09-2004 09:04:12   [#02]

:-(

oczywiście "porażeniem mózgowym"
Barla20-09-2004 12:15:07   [#03]

istnieje - Art 71b uoso

Uczennica ma prawo kontynuować naukę w Twojej szkole dopóki RP nie zdecyduje, że może ją ukończyć.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]