Bardzo proszę o pomoc.. Od września 2000 roku mam w gimnazjum uczennicę z porażeniem muzgowym (upośledzenie w stopniu znacznym). Na podstawie opinii z PPP ma przyznane nauczanie indywidualne. W 2001 roku przedłużyłam jej okres nauki w klasie pierwszej o jeden rok, to samo zrobiłam w czerwcu tego roku przedłużając jej okres nauki w klasie trzeciej. A teraz mam problem... Monika w maju skończyła 18 lat i OP (gmina) uważa, że za edukacje dziewczynki odpowiada starostwo na podstawie Uoso art. 15. 1. Nauka jest obowiązkowa do ukończenia 18 roku życia. 2. Obowiązek szkolny dziecka rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w tym roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 7 lat, oraz trwa do ukończenia gimnazjum, nie dłużej jednak niż do ukończenia 18 roku życia.
art. 71b.
5. Starosta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dziecka posiadającego orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, na wniosek rodziców, zapewnia mu odpowiednią formę kształcenia, uwzględniając rodzaj niepełnosprawności, w tym stopień upośledzenia umysłowego, z zastrzeżeniem ust. 5a. Czy istnieje podstawa prawna, która pozwala na kontynuowanie nauki Moniki w mojej szkole? |