Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
6-latki co z nimi? |
Monika Koch | 14-09-2004 13:15:16 [#01] |
---|
powiedzcie kochani! Kto powinien się zająć ewidencją 6-latków z obwodu? Przedszkole czy szkoła - kto powinien prowadzić księgę ewidencji dzieci - dyr. przedszkola, czy też szkoły??? Jeśli dziecko jest w obwodzie a spełnia obowiązek gdzie indziej, kto powinien udzielić informacji o tym i gdzie ją skierować - do przedszkola, czy szkoły...? |
JacekK | 14-09-2004 13:47:05 [#02] |
---|
Ewidencje 6-latków prowadzi szkoła (w księdze ewidencji). Dyrektor placówki do której uczęszcza dziecko powinien informować dyrektora do którego obwodu należy uczeń. Tak podano nam wczoraj na naradzie z wizytatorem KO |
Monika Koch | 14-09-2004 14:33:20 [#03] |
---|
jeszcze czy to ma byc osobna księga? czy wpisywać rocznikiem dalej w ksiedze ewidencji uczniów |
beera | 14-09-2004 14:42:14 [#04] |
---|
nikt nie powie dokladnie, bo nie ma rozporządzenia. Nie zmieniono rozporządzenia o dokumentacji- i tam dalej jest napisane, ze w księdze ewidencji TYLKo dzieci szkolne, obwodowe. Więc w zasadzie w świetle przepisów NIE MA gdzie ewidencjonować dzieci. Więc ewidencjonujemy "na czuja"- zrób jak uważasz. ja ewidencjonuję w tej samej księdze, w ktorej są dzieci szkolne. |
Renatka | 14-09-2004 18:49:33 [#05] |
---|
ja wysłałam na pismie zawiadomienia do szkól o tym ,że dzieci takie a takie realizują u mnie w przedszkolu obowiazek |
panda | 14-09-2004 20:01:01 [#06] |
---|
Z ustawy o systemie oświaty: "Art. 14b. 2. Kontrolowanie spełniania obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3 (przyp. dotyczy 6-latków), należy do zadań dyrektora szkoły podstawowej, w obwodzie której dziecko mieszka" |
Renatka | 14-09-2004 20:09:13 [#07] |
---|
ale ja zrobiłam tak bo wydaje mi sie to szybciej, u nas jeszcze rada nie ustanowiła obwodów w myśl nowej ustawy ,a ponadtto jak dyrektor ma wysyłać pisma do przedszkoli czy innych szkół łatwiej mnie wysłać do właściwej szkoły (wg starych rejonów). |
beera | 14-09-2004 20:09:48 [#08] |
---|
panda? nie ma gdzieś tam dalej dopisku, że dyrektorzy przedszkoli mają obowiązek powiadamiać dyrektorów szkół obwodowych? nie mam UoSO przed sobą |
beera | 14-09-2004 20:12:04 [#09] |
---|
no właśnie tak chyba też jest w OSO? |
Renatka | 14-09-2004 20:38:51 [#10] |
---|
mają
art. 14a. /od 1.09.2004 r./
/do 31.08.2004 r./ Sieć publicznych przedszkoli, prowadzonych przez gminę, ustala rada gminy .
1. Rada gminy ustala sieć prowadzonych przez gminę publicznych przedszkoli i oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych.
2. Sieć publicznych przedszkoli i oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych powinna być ustalona tak, aby wszystkie dzieci sześcioletnie zamieszkałe na obszarze gminy miały możliwość spełniania obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, a droga dziecka sześcioletniego z domu do najbliższego publicznego przedszkola lub oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej nie przekraczała 3 km.
3. Jeżeli droga dziecka sześcioletniego z domu do najbliższego publicznego przedszkola lub oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej przekracza 3 km, obowiązkiem gminy jest zapewnienie bezpłatnego transportu i opieki w czasie przewozu dziecka lub zwrot kosztów przejazdu dziecka i opiekuna środkami komunikacji publicznej, jeżeli dowożenie zapewniają rodzice.
4. Obowiązkiem gminy jest zapewnienie niepełnosprawnym dzieciom sześcioletnim bezpłatnego transportu i opieki w czasie przewozu do najbliższego przedszkola, oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej lub ośrodka umożliwiającego dzieciom, o których mowa w art. 16 ust. 7, a także dzieciom upośledzonym umysłowo ze sprzężonymi niepełnosprawnościami realizację obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, albo zwrot kosztów przejazdu ucznia i opiekuna środkami komunikacji publicznej, jeżeli dowożenie zapewniają rodzice.
Art. 14b. /od 1.09.2004 r./
1. Rodzice dziecka podlegającego obowiązkowi, o którym mowa w art. 14 ust. 3, są obowiązani dopełnić czynności związanych ze zgłoszeniem dziecka do przedszkola lub oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej, a także zapewnić regularne uczęszczanie dziecka na zajęcia.
2. Kontrolowanie spełniania obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, należy do zadań dyrektora szkoły podstawowej, w obwodzie której dziecko mieszka.
3. Dyrektorzy publicznych i niepublicznych przedszkoli i szkół podstawowych, w których zorganizowano oddziały przedszkolne, są obowiązani powiadomić dyrektora szkoły, w obwodzie której dziecko mieszka, o spełnianiu przez dziecko obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, w tym przedszkolu lub oddziale przedszkolnym oraz o zmianach w tym zakresie.
art. 15. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|