Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
speyficzne trudności w nauce a sprawdzian |
|
Grażyna | 11-09-2004 11:14:12 [#01] |
---|
Dowiedziałam się ostatnio, że poradnie psychologiczno-pedagogiczne nie będą pisały w opiniach o wydłużeniu czasu dla dzieci mających specyficzne trudności w nauce. Ponoć wynika to z nowych przepisów. Podpowiedzcie jak to bywało u Was i czy rzeczywiście są co do tego nowe regulacje, bo ja nic nowego nie znalazłam (z rozp. o ocenianiu, ale może źle szukam?) § 34. 1. Uczniowie (słuchacze) ze specyficznymi trudnościami w uczeniu się mają prawo przystąpić do sprawdzianu lub egzaminu gimnazjalnego w warunkach i formie dostosowanych do indywidualnych potrzeb psychofizycznych i edukacyjnych ucznia (słuchacza), na podstawie opinii publicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym publicznej poradni specjalistycznej, albo niepublicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym niepublicznej poradni specjalistycznej, spełniającej warunki, o których mowa w art. 71b ust. 3b ustawy, z zastrzeżeniem ust. 2. 2. W przypadku uczniów posiadających orzeczenie o potrzebie indywidualnego nauczania dostosowanie warunków i formy przeprowadzania sprawdzianu lub egzaminu gimnazjalnego do indywidualnych potrzeb psychofizycznych i edukacyjnych ucznia może nastąpić na podstawie tego orzeczenia. 3. Opinia, o której mowa w ust. 1, powinna być wydana przez poradnię psychologiczno – pedagogiczną, w tym poradnię specjalistyczną, nie później niż do końca września roku szkolnego, w którym jest przeprowadzany sprawdzian lub egzamin gimnazjalny, z tym że: 1) w przypadku uczniów (słuchaczy) przystępujących do sprawdzianu - nie wcześniej niż po ukończeniu klasy III szkoły podstawowej; 2) w przypadku uczniów (słuchaczy) przystępujących do egzaminu gimnazjalnego - nie wcześniej niż po ukończeniu szkoły podstawowej. 4. Opinię, o której mowa w ust. 1, rodzice (prawni opiekunowie) ucznia albo słuchacz przedkładają dyrektorowi szkoły, w terminie do dnia 15 października roku szkolnego, w którym jest przeprowadzany sprawdzian lub egzamin gimnazjalny. 5. Uczniowie (słuchacze) chorzy lub niesprawni czasowo, na podstawie zaświadczenia o stanie zdrowia, wydanego przez lekarza, mogą przystąpić do sprawdzianu lub egzaminu gimnazjalnego w warunkach i formie odpowiednich ze względu na ich stan zdrowia. 6. Za dostosowanie warunków i formy przeprowadzania sprawdzianu lub egzaminu gimnazjalnego do potrzeb uczniów (słuchaczy), o których mowa w ust. 1 i 5, odpowiada przewodniczący szkolnego zespołu egzaminacyjnego, o którym mowa w § 37 ust. 1. Czy to znaczy, żę jest to sprawa wewnątrzszkolna w jaki sposób nastąpi to dostosowanie, bo dotąd opieraliśmy się na opinii poradni, która zalecała np. wydłużenie czasu pracy? |
Gaba | 11-09-2004 11:18:56 [#02] |
---|
jak to nie będą, one są od tego, by ścisle zalecić nam, przewodniczcym - nie strasz... - już odkręcałam jedno szkolenie pracownika CKE dla PPP i pedagogów, ktory powiedział wprost, że nkiedy rodzic zlozy "papiery" to dyr musi rozpatrzyć... a baza, a przygotowanie hermesa, a uzgadnianie... teraz to chociaz jest 15. X, wczesniej pojawiła się nadwyrężana data 30.IX. Nie będę niczego uwględniać, co nie jest zalecone! |
Grażyna | 11-09-2004 11:49:32 [#03] |
---|
To jest świeże doświadczenie. Poprosiłam moją pedagog, żeby do kwietniowej opinii PPP dopisała wydłużenie czasu pracy na sprawdzianie, bo dziecko tego potrzebuje. Wróciła z kwitkiem i powiedziała, że poradnia już nie będzie tego robić, bo zabraniają jej przepisy. Dlatego pytam, kurna jakie przepisy? Bo ja ich nie znam, a starm się byż na bieżąco? |
Grażyna | 11-09-2004 11:50:19 [#04] |
---|
sorki, poniosło mnie |
zgredek | 11-09-2004 13:03:42 [#05] |
---|
nie jestem pewna, ale to chyba chodzi o to, że nie wszystkie poradnie będą mogły takie pisać
dostałam teraz jakiś wykaz poradni uprawnionych do wydawania takich opinii |
Grażyna | 11-09-2004 15:47:03 [#06] |
---|
wydzwaniam po psychologach. Twierdzą, że to jakieś przepisy spowodowały, że tylko dyslektycy dostaną wydłużenie czasu, pozostali nie. O co tu chodzi? |
Grażyna | 11-09-2004 16:07:39 [#07] |
---|
tylko dyslektycy Znalazłam. Centralna Komisja Egzaminacyjna opublikowała aneks do informatora o sprawdzianie dla dzieci ze specyficznymi trudnościai. Od tego roku,tylko dyslektycy mogą dostaż wydłużenie czasu, osobną salę, lektora. Sprawdzian dla uczniów kończących szkołę podstawową jest powszechny i obowiązkowy. Oznacza to, że muszą do niego przystąpić uczniowie kończący szkołę podstawową. (poza wymienionymi w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z 21 marca 2001 r.). Realizacja tego obowiązku wymaga odpowiedniego dostosowania organizacji sprawdzianu dla uczniów o specjalnych potrzebach edukacyjnych, w tym dzieci z dysleksją rozwojową. To właśnie dla nich, ich nauczycieli i rodziców przygotowano tę publikację. Powołany przy Centralnej Komisji Egzaminacyjnej w Warszawie Zespół ds. Uczniów o Specjalnych Potrzebach Edukacyjnych, w skład którego wchodzą wysokiej klasy specjaliści, brał udział w pracach nad odpowiednim przystosowaniem standardów wymagań, opracował zalecenia do konstruowania arkuszy egzaminacyjnych oraz przeprowadzania sprawdzianu dla tych uczniów. Prezentowane opracowanie stanowi aneks do informatora o sprawdzianie dla uczniów kończących szkołę podstawową w 2003 roku. Zainteresowani znajdą w nim: · informacje o specyficznych trudnościach w uczeniu się czytania i pisania, · wykaz aktów prawnych dotyczących organizacji egzaminów zewnętrznych oraz zasad organizacji pomocy psychologiczno- -pedagogicznej dla uczniów ze specyficznymi trudnościami w nauce, · zasady organizowania egzaminu dla uczniów ze specyficznymi trudnościami w nauce, · kryteria oceny prac pisemnych dostosowane do możliwości uczniów mających problemy z uczeniem się, · przykłady uczniowskich rozwiązań ocenionych na podstawie tych kryteriów. Autorzy publikacji pragną, aby pomogła ona dzieciom z dysleksją rozwojową przygotować się do sprawdzianu, a organizatorom stworzyć uczniom odpowiednie warunki - zgodnie z zaleceniami wspomnianego zespołu specjalistów.
"Specyficzne trudności w czytaniu i pisaniu najczęściej określane są terminem dysleksja rozwojowa. Określenie specyficzne wskazuje na wąski zakres trudności w uczeniu się i ich szczególny charakter. To odróżnia je od powszechnie znanych trudności w uczeniu się, pojawiających się u dzieci o obniżonej sprawności intelektualnej lub w wyniku zaniedbań pedagogicznych i środowiskowych oraz braku motywacji do nauki. Uczniowie ze specyficznymi trudnościami w czytaniu i pisaniu, nazywani uczniami dyslektycznymi lub dziećmi z dysleksją rozwojową, mają problemy z uczeniem się czytania i pisania. Trudności te występują pomimo dobrej sprawności intelektualnej (często powyżej przeciętnej lub wysokiej), posiadanej wiedzy i umiejętności rozwiązywania problemów oraz motywacji do nauki i ćwiczeń." /prof. M. Bogdanowicz/ |
Grażyna | 11-09-2004 16:09:02 [#08] |
---|
a co z dziećmi z o niższych niż przecietne możliwościach intelektualnych, tzw. z "POGRANICZA NORMY"? Im się nic nie należy? Ludzie, kto wie więcej, podpowiedzcie! |
Gaba | 11-09-2004 16:19:43 [#09] |
---|
a z dziećmi, które pracują wolniej, ale normę wypełniają... to może trzeba pogonic nieprawdziwych dyslektyków? Nazwisko p. prof. Bogdaniowicz gwarantuje rzetelność tego stanowiska - to fakt, ale znowu spadnie na nas odkręcanie... PS. - jak ja nie lubię smerfów... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|