Forum OSKKO - wątek
zofijka | 10-09-2004 15:55:27 [#01] |
---|
czy zaświadczenie lekarza chorób wewn. jest podstawą zwolnienia z wf, czy musi być to lekarz specjalista? |
Gaba | 10-09-2004 16:33:17 [#02] |
---|
niestety nie musi, może to byc każdy lekarz, nawet dentysta. |
AnJa | 10-09-2004 16:35:57 [#03] |
---|
Brrrr
Jak dentysta to zwłaszcza:-( |
gera | 10-09-2004 18:46:11 [#04] |
---|
U mnie na potęgę "załatwiają" sobie zwolnienia. Najgorsze jest to, że trzeba z tego powodu grupy łączyć. |
balukas | 10-09-2004 19:48:24 [#05] |
---|
ja po kilku latach "walki" ( o zgrozo! z czym lub kim? ) postanowiłam się narazić panom lekarzom i na początek zażyczyłam sobie, że jeśli już tak ochoczo robią z dzieci sprawnych inaczej, uniemożliwiają dostęp do prawidłwego rozwoju, to niech te zwolnienia wypisują chociaż wyraźnie (nie po aptekarsku!) i z wyraźnym określeniem: od ... do ... i jakich konkretnie ćwiczeń uczeń nie może (nie powinien) wykonywać (innych nie przyjmuję) - niech się trochę zastanowią! I jeszcze jedno: zwolnienia z w-f wystawione później niż na m-c przed klasyfikacją będą zwalniały tylko z wykonywania ćwiczeń, obecność na zajęciach i strój są obowiązkowe, natomiast samo zwolnienie nie będzie podstawą do niesklasyfikowania - czyli ocena będzie wystawiona (na podstawie uzyskanych ocen). Zobaczymy, co dalej będzie, na razie odsyłam z "papierkami" wypisanymi "na odwal się" (przepraszam) |
Dżoana | 10-09-2004 21:01:18 [#06] |
---|
U nas RP postanowiła, że uczeń zwolniony ma siedzieć na WF, bo nauczyciel za niego odpowiada. Nawet jeśli jest to jego ostatnia lekcja. może odechce im się załatwiania zwolnień, jeśli i tak będą musieli siedzieć na lekcji. |
Mati | 10-09-2004 21:14:08 [#07] |
---|
w naszej szkole do zwolnienia lekarskiego rodzic musi napisać podanie z prośbą o zwolnienie dziecka z wf do dyrekcji szkoły jeśli na cały rok i wtedy bierze odpowiedzialność gdy lekcja 1 lub ostatnia , te podania trochę odstraszają i zwolnienia są bardzo rzadko |
Majka | 10-09-2004 21:41:27 [#08] |
---|
Mati:) Rodzice szybko oswajają się z nową sytuacją ;) U nas podań (pięknie udokumentowanych) caaaałaaa teka :( |
Grażyna | 11-09-2004 11:57:46 [#09] |
---|
Ja stosuję podanie oraz wymagam obecności ucznia na zajęciach, bo on jest zwolniony z ćwiczeń a nie z lekcji. Mam 1-2 rocznie. Czego i Wam życzę. |
Gaba | 11-09-2004 12:15:13 [#10] |
---|
mam 70 rocznie, w marcu na konferencji Medicina sportiva na AWF prezentowałam studium przypadku (Zwolnienia z wf w Gimdwa w Krakowie). Senator Smorawiński siedział, lekarze (oburzeni!) siedzieli - i co ? i nico? - w środę dawałam jakiś wywiad do tv. Ja protestuję, protestuję przeciwko hucpie, która się odbywa z udziałem lekarzy i rodziców. aaa... mam nawet pismo popierające z MENiSa, bo do tej pory mimo dwóch monitów Izba lekarska nie odpowiedziała na skargę na lekarkę, która dała zwolnienie wstecz. |
panda | 11-09-2004 13:31:41 [#11] |
---|
po co? dlaczego? Nie wnikam, czy zwolnienie z w-f jest zasadne czy nie. Nie mam takiego problemu (na ok.800 uczniów 12 ze zwolnieniem). Zasatnawia mnie jednak, dlaczego podejmujecie decyzje o tym, że uczeń ten ma siedzieć na zajęciach. Przecież to dodatkowy kłopot dla nauczyciela, który odpowiada za bezpieczeństwo ćwiczących i jeszcze ma pilnować niećwiczącego? |
Dżoana | 11-09-2004 14:07:55 [#12] |
---|
W mojej klasie - 26 uczniów - 11 miało zwolnienie w zeszłym roku!!! To zgroza! Rodzice nie widzą problemu, a muszę dodać, że większość uczniów nie ma żadnych kłopotów ze zdrowiem! Niedługo nauczyciele WF mogą nie mieć kogo uczyć! |
Maryna | 11-09-2004 18:27:22 [#13] |
---|
chyba sie narażę... A dlaczego uczniowie NIE CHCĄ uczestniczyć w lekcjach wf i wymuszają na rodzicach zwolnienie. Może te zajęcia są nieciekawe, nudne, a może stresujące, może nauczyciel krzyczy, może ośmiesza ..., może bardziej sprawni dokuczają "niegramotnym"? Jakaś przyczyna nagminnych zwolnien musi być, warto to zbadać. Może jakas anonimowa ankieta dla uczniow i rodziców (mierzenie jakości) udzieli odpowiedzi na to pytanie. Nadmiar zwolnień (zakładamy, że "załatwionych") jest skutkiem, przyczynę należy znaleźć. Przecież może leżeć po stronie szkoły - zła jakość. Ja tak to widzę - problem do zbadania, może niewiele trzeba zmienić. |
Marek Pleśniar | 11-09-2004 18:43:55 [#15] |
---|
(wstukałem w google: "dlaczego nie chcą ćwiczyć";-) no i mam |
Zola | 11-09-2004 20:58:12 [#16] |
---|
ja wiem dlaczego część panienek nie chce u mnie ćwiczyć bo lekcje są w środku dnia ( nie wszystkie dadzą się ustawic na ostatniej lekcyjnej) i potem się śmierdzi bo trzeba zamiast delikatnej, różowej torebki z dwoma zeszytami, długopisem i komórką, nieść torbe ze strojem gimnastycznym i obuwiem sportowym bo nauczyciel woli, zeby wszystkie miały podobne do sie stroje ( same zreszta ustalają kolorystykę) i nie może jedna ćwiczyc w błękitnym a druga w różowym i pewnie takich powodów jest więcej |
Gaba | 11-09-2004 21:04:16 [#17] |
---|
Marku, czy pozwolisz wkleić nasze studium przypadku? |
Marek Pleśniar | 11-09-2004 21:54:20 [#18] |
---|
no jasne:-) znaczy - chętnie:-) a duże? Bo może warto pomyśleć o innej formie wklejenia nam |
Gaba | 11-09-2004 21:59:26 [#19] |
---|
zamieszczę je w wymianie plików, szukam u siebie na kompie, ale chyba mam tylko w pracy |
Marek Pleśniar | 11-09-2004 22:02:11 [#20] |
---|
aha, no bo jak duże to tu by było nieczytelne | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|