Forum OSKKO - wątek
| TEMAT: |
Likwidacja księgozbioru/biblioteki |
|
Nassssy | 05-08-2026 08:52:50 [#01] |
|---|
Jestem dyrektorem placówki oświatowo-wychowawczej i chciałbym zlikwidować bibliotekę (a przynajmniej całość księgozbioru). Obie bibliotekarki przechodzą od września na emeryturę, a liczba wypożyczeń książek to kilka sztuk tygodniowo. W pomieszczeniu biblioteki chciałbym zorganizować świetlicę z kącikiem czytelniczym (od roku szkolnego 2027/2028 - potrzebuję czasu na remont).
Zarządziłem skontrum, które wskazuje, że księgozbiór jest w kiepskim stanie technicznym, nieaktualny; wiele książek przez kilkadziesiąt lat było raptem u kilku czytelników itp. Z ok. 12'000 wolumenów wartość posiada ok. 1'200 książek - część chcę zachować, część przekazać do bibliotek szkolnych i biblioteki miejskiej; olbrzymia większość niestety nadaje się na makulaturę.
Najchętniej skasowałbym księgozbiór w całości, a następnie dysponował książkami już bez ich widnienia w inwentarzu. Czy mogę taką decyzję podjąć samodzielnie, w oparciu o protokół skontrum?
(nie dla siebie pytam, to dla kolegi, a kolega czeka na przyjęcie w szeregi ;) |
| renusia | 05-08-2026 23:25:32 [#02] |
|---|
komisja skontrowa po zakończeniu prac sporządza protokół i w nim wnioskuje o wycofanie z inwentarza biblioteki danych pozycji. Potem sporządza protokół ksiąźek do wycofania, dyrektor i księgowa podpisują i juź. Tak samo protokołem przekazuje się książki innym bibliotekom. Dyrektor tak o! nie moźe zlikwidować księgozbioru. Bibliotekarz zna przepisy i na pewno podpowie jak to powinno być zrobione zgodnie z przepisami. |
| halinah | 06-08-2026 23:23:04 [#03] |
|---|
Komisja skontrowa może wnioskować o wykreślenie ze stanu inwentarza książek "zaczytanych" (zniszczonych), nieaktualnych, zbędnych w zbiorach. Nie byłabym taka pewna czy można zlikwidować bibliotekę.
Stan księgozbioru (ten techniczny, ale i przestarzały) zależy od dyrektora szkoły, który powinien na bieżąco przeznaczać środki na aktualizację księgozbioru. Poza tym w szkołach podstawowych to biblioteka prowadzi dystrybucję bezpłatnych dla uczniów podręczników (nie wiem, jaką placówką kieruje kolega Nassssy'ego).
A tu - kilka przepisów:
Ustawa o bibliotekach, art. 22: Biblioteki szkolne oraz biblioteki innych placówek systemu oświaty służą realizacji programów nauczania i wychowania, edukacji kulturalnej i informacyjnej dzieci i młodzieży oraz kształceniu i doskonaleniu nauczycieli. W tym celu w każdej szkole publicznej jest prowadzona biblioteka szkolna.
Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe.
Art. 103 ust. 1 pkt 2 mówi o tym, że szkoła w zakresie zadań statutowych zapewnia uczniom możliwość korzystania z biblioteki.
Art. 104 określa zadania biblioteki.
|
Nassssy | 10-08-2026 12:55:19 [#04] |
|---|
"Nie jestem dyrektorem szkoły (placówka oświatowo-wychowawcza), więc ustawa nie nakłada na mnie obowiązku prowadzenia biblioteki.
Pozycji do wycofania jest na tyle dużo, że wolałbym raczej wyłowić to, co chcę zostawić, a resztę skasować. Może powołanie komisji (przekrojowej, złożonej z różnych nauczycieli), która wskaże pozycje posiadające wartość, a potem skasowanie księgozbioru jako całości?" |
| halinah | 15-08-2026 00:00:33 [#05] |
|---|
Ustawa o bibliotekach, art. 22: Biblioteki szkolne oraz biblioteki innych placówek systemu oświaty służą realizacji programów nauczania i wychowania, edukacji kulturalnej i informacyjnej dzieci i młodzieży oraz kształceniu i doskonaleniu nauczycieli. W tym celu w każdej szkole publicznej jest prowadzona biblioteka szkolna.
Placówka systemu oświaty i oświatowo-wychowawcza też tu chyba się mieszczą. Chyba, że to nie placówka o uprawnieniach publicznej.
post został zmieniony: 15-08-2026 00:02:10 |
Nassssy | 18-08-2026 13:42:54 [#06] |
|---|
Dziękuję za pomoc, chociaż kolega zadowolony raczej nie będzie. Jako była bibliotekarka, też mam taką wiedzę, że nie da się wyrzucić książek bez szczegółowego protokołu.
Z drugiej strony, ciekawy problem, co by się stało, gdyby komisja wykreśliła wszystkie książki i w księgach zostało by zero księgozbioru. Jakie kroki powinien wtedy podjąć dyrektor? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|