Opis sytuacji : uczennica szkoły średniej z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego. Funkcjonowała przez rok zgodnie z zapisami, korzystając z pomocy psych.-ped. Pojawił się problem z jednym przedmiotem na koniec roku i właśnie otrzymałem od rodzica zaświadczenie lekarskie w którym „zaleca się indywidualną formę nauczania” z właśnie tego przedmiotu. Kontaktowałem się w tej sprawie z poradnią, która wystawiła wcześniej orzeczenie. Poradnia uważa, że jeden z zapisów tam zawartych, a dokładnie „ Aktualnie nie ma wskazań do realizacji wybranych zajęć indywidualnie. W przypadku nasilenia się nieprawidłowości (…) o organizacji zajęć indywidualnych zdecyduje zespół nauczycieli i specjalistów w szkole, opracowując indywidualny program edukacyjno-terapeutyczny” ściąga z poradni obowiązek ustosunkowania się do zaświadczenia lekarskiego, które wpłynęło i nakłada go na szkołę. Dla mnie sytuacja jest jasna, pojawiła się ocena niedostateczna, rodzic poszedł do lekarza i dostał to, za co zapłacił. Wiem, ze w innych miastach w takiej sytuacji następuje zmiana orzeczenia przez poradnię i to ma dla mnie sens, bo zmienił się stan zdrowia uczennicy. Szkoła nie ma przecież możliwości weryfikacji zaświadczeń lekarskich.
Jak postąpić w tej sytuacji? |