Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Zmiana orzeczenia
strony: [ 1 ]
Novice15-07-2026 20:23:39   [#01]

Opis sytuacji : uczennica szkoły średniej z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego.
Funkcjonowała przez rok zgodnie z zapisami, korzystając z pomocy psych.-ped.
Pojawił się problem z jednym przedmiotem na koniec roku i właśnie otrzymałem od rodzica zaświadczenie lekarskie w którym „zaleca się indywidualną formę nauczania” z właśnie tego przedmiotu.
Kontaktowałem się w tej sprawie z poradnią, która wystawiła wcześniej orzeczenie.
Poradnia uważa, że jeden z zapisów tam zawartych, a dokładnie „ Aktualnie nie ma wskazań do realizacji wybranych zajęć indywidualnie. W przypadku nasilenia się nieprawidłowości (…) o organizacji zajęć indywidualnych zdecyduje zespół nauczycieli i specjalistów w szkole, opracowując indywidualny program edukacyjno-terapeutyczny” ściąga z poradni obowiązek ustosunkowania się do zaświadczenia lekarskiego, które wpłynęło i nakłada go na szkołę.
Dla mnie sytuacja jest jasna, pojawiła się ocena niedostateczna, rodzic poszedł do lekarza i dostał to, za co zapłacił. Wiem, ze w innych miastach w takiej sytuacji następuje zmiana orzeczenia przez poradnię i to ma dla mnie sens, bo zmienił się stan zdrowia uczennicy. Szkoła nie ma przecież możliwości weryfikacji zaświadczeń lekarskich.

Jak postąpić w tej sytuacji?

AnJa15-07-2026 21:31:18   [#02]

Jeśli sięnasiliły- a zaświadczenie lekarskie jest przesłanką do takiej refleksji- opracować IPET, raczej z tą forma indywidualną (niejednemu psu tak na imię- więc to zespól ustali)  i realizować od nowego roku.

Bo w tym, to chyba będzie ciężko? ;-)

iw16-07-2026 22:22:17   [#03]

Dokładnie jak napisała w orzeczeniu poradnia. Zespol nauczycieli i specjalistów pracujących z uczennicą dokonuje wielospecjalistycznej oceny funkcjonowania, uwzględnia stan zdrowia i stwierdza konieczność lub jej brak realizowania konkretnych zajęć indywidualnie. Nie ma podstaw do zmiany orzeczenia. 

matyldaa20-07-2026 14:33:54   [#04]

#3 Czyli zespół nauczycieli w wopfu wpisuje konieczność indywidualnych zajęć i robi aneks do Ipetu? I taki aneksowany Ipet funkcjonuje, dopóki sytuacja się nie zmieni?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]