Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Trudny rodzic
strony: [ 1 ]
Wiolin23-06-2026 12:45:27   [#01]

Może ktoś miał podobne doświadczenia i coś podpowie... Mam bardzo trudnego i roszczeniowego rodzica, który podważa kompetencje nauczyciela, obraża słownie i doszukuje się problemów tam, gdzie ich nie ma. Rodzic został poinformowany przeze mnie, że kontakt z nauczycielem ma być osobisty lub przez dziennik elektroniczny. Dzięki temu mamy na papierze konwersację obu stron. Wcześniej był również kontakt telefoniczny. Mama wybrała dziennik. No i pisze... Często z użyciem obraźliwych formuł, bez okazania jakiegokolwiek szacunku. Była kilkakrotnie upominana przez nauczyciela oraz dyrektora. Efekt jest krótkotrwały. Po tygodniu znowu zaczyna przeprowadzać atak. Mam kopie konwersacji, która wyraźnie wskazuje na to, że rodzic bezpodstawnie atakuje nauczycielkę. 

Nie działają prośby, groźby czy próby rozmowy z tą kobietą. Co jeszcze mogę zrobić? Nauczycielka jest na granicy załamania nerwowego. Rodzic czuje się bezkarny. Mamy tę mamę na stanie szkoły od tego roku szkolnego. Przed nami jeszcze pięć lat współpracy. 

mimka23-06-2026 14:27:36   [#02]

cytat: "obraża słownie", "No i pisze... Często z użyciem obraźliwych formuł...", "bezpodstawnie atakuje nauczycielkę" - przypomnieć rodzicowi, że n-l w trakcie obowiązków służbowych ma ochronę, jak funkcjonariusz publiczny ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Wiolin24-06-2026 13:00:46   [#03]

To już zrobiłam. Efektu nie ma. Zostaje mi chyba zacząć wyciągać te konsekwencje. 

Dziękuję. 

mika24-06-2026 16:54:42   [#04]

Działaj

Art. 63.  1. Nauczyciel, podczas lub w związku z pełnieniem obowiązków służbowych, korzysta z ochrony przewidzianej dla funkcjonariuszy publicznych na zasadach określonych w ustawie z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. z 2025 r. poz. 383, 1818 i 1872).

2. Organ prowadzący szkołę i dyrektor szkoły są obowiązani z urzędu występować w obronie nauczyciela, gdy ustalone dla nauczyciela uprawnienia zostaną naruszone.

https://www.kuratorium.waw.pl/pl/informacje/aktualnosci/18970,Wyrok-Sadu-Rejonowego-dla-Warszawy-Woli-w-Warszawie-IV-Wydzial-Karny-sygnatura-a.html

Marek Pleśniar24-06-2026 19:24:45   [#05]

Dyrektor powinien złożyć na komisariacie „zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa”. Ponieważ sprawa dotyczy funkcjonariusza publicznego, policja i prokuratura będą działać z urzędu.

== 

Sąd w Warszawie ukarał dotkliwie rodzica ucznia za znieważenie nauczycielki. Mężczyzna wysłał jej obelżywą wiadomość przez dziennik elektroniczny.

Sprawa dotyczy zdarzenia z listopada 2023 r. - Pani, która jest nauczycielką naszej szkoły, poinformowała mnie, że została znieważona przez jednego z rodziców - opowiada Jerzy Soliński, dyrektor Zespołu Szkół nr 7 przy ul. Chłodnej na warszawskiej Woli. Tworzą go liceum i technikum. - Jako dyrektor placówki, zgodnie z przepisami ustawy Karta Nauczyciela, jestem zobowiązany występować w obronie nauczyciela i powiadomić organy ścigana. Zrobiłem to i na tym moja rola się skończyła. Sprawa zakończyła się wyrokiem.

post został zmieniony: 24-06-2026 19:28:26
Wiolin25-06-2026 09:59:13   [#06]

Dziękuję, zaczynam działać.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]