Forum OSKKO - wątek
| TEMAT: |
Kwalifikacje psychologa |
| malchow | 17-05-2026 11:42:31 [#01] |
|---|
Mam pytanie dotyczące kwalifikacji psychologa.
Nauczyciel ukończył studia
z pedagogiki specjalnej. Jest nauczycielem
dyplomowanym. Po drodze jeszcze kilka studiów
podyplomowych. Ukończył 5-letnie studia mgr z psychologi.
Czy w świetle obowiazujach przepisów musi ukończyć studia
podyplomowe z przygotowania pedagogicznego. |
| noe19 | 17-05-2026 17:12:08 [#02] |
|---|
Jest nauczycielem dyplomowanym i nie ma przygotowania pedagogicznego? nie bardzo rozumiem! |
| malchow | 17-05-2026 21:54:29 [#03] |
|---|
Ja też nie rozumiem. Arkusz organizacyjny został odrzucony, bo nauczyciel nie ma uprawnień do pracy na stanowisku psychologa i ma zrobić studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego. |
| rzewa | 18-05-2026 13:49:27 [#04] |
|---|
arkusz nie został odrzucony bo KO nie ma takich uprawnień - kurator wydał negatywną opinię o arkuszu ale to nie przeszkadza by arkusz zatwierdzić, zwłaszcza jeśli uważasz, że nie miał racji i przekonasz o tym OP |
| malchow | 19-05-2026 06:20:15 [#05] |
|---|
Możecie wskazać przepisy, które potwierdzają, że ten nauczyciel ma przygotowanie pedagogiczne do pracy na stanowisku psychologa? Bądź nie ma i musi zrobić studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego. |
| rzewa | 19-05-2026 11:29:36 [#06] |
|---|
ten n-l powinien mieć jakieś świadectwo czy zaświadczenie dotyczące przygotowania pedagogicznego - w tym poście jest za mało informacji by odpowiedzieć na pytanie |
| malchow | 19-05-2026 20:35:57 [#07] |
|---|
No cóż. To był przykład. Dotyczy to wszystkich nauczycieli w naszym powiecie, którzy są nauczycielami dyplomowanymi, z różnymi stażami pracy, po wielu studiach podyplomowych. Koleżanka wyliczyła, że ma 1000 godzin które wliczają się do studiów podyplomowych z przygotowania pedagogicznego, które nie wliczają się niestety do jej przygotowania pedagogicznego, by mimo ukończenia studiów i tytułu mgr psychologii mieć przygotowanie pedagogiczne do wykonywania zawodu psychologa w szkole. Przedstawiła dokumenty z tegoż przygotowania z zapytaniem do wybranej Uczelni o możliwości ewentualnego skrócenia, bądź uznania zaliczonych wcześniej kursów. I Władze Uczelni rozpatrują prośbę, bo nie rozumieją po co to robi. |
| malchow | 19-05-2026 20:40:02 [#08] |
|---|
rzewa,
zgadzam się z Tobą. Podobno zaświadczenie, jeżeli nie było wydane po 2019 roku - nie działa.
Dla mnie to tak, jakby lekarz mając dodatkową specjalizację musiał ponownie udowodnić, że wciąż jest lekarzem. Stąd moje pytanie. |
| rzewa | 19-05-2026 21:25:52 [#09] |
|---|
to się komuś coś pomyliło -> jeśli już jakieś świadectwo lub zaświadczenie miałoby być nie ok, to prędzej to wydane PO 2019 roku niż to wydane wcześniej...
w każdym rozporządzeniu kwalifikacyjnym jest zapis mówiący o zachowaniu nabytych kwalifikacji | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|