Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Kwalifikacje psychologa
strony: [ 1 ]
malchow17-05-2026 11:42:31   [#01]

Mam pytanie dotyczące kwalifikacji psychologa. 

Nauczyciel ukończył studia

z pedagogiki specjalnej. Jest nauczycielem 

dyplomowanym. Po drodze jeszcze kilka studiów 

podyplomowych. Ukończył 5-letnie studia mgr z psychologi.

Czy w świetle obowiazujach przepisów  musi ukończyć studia 

podyplomowe z przygotowania pedagogicznego.

noe1917-05-2026 17:12:08   [#02]

Jest nauczycielem dyplomowanym i nie ma przygotowania pedagogicznego? nie bardzo rozumiem!

malchow17-05-2026 21:54:29   [#03]

Ja też nie rozumiem. Arkusz organizacyjny został odrzucony, bo nauczyciel nie ma uprawnień do pracy na stanowisku psychologa i ma zrobić studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego. 

rzewa18-05-2026 13:49:27   [#04]

arkusz nie został odrzucony bo KO nie ma takich uprawnień - kurator wydał negatywną opinię o arkuszu ale to nie przeszkadza by arkusz zatwierdzić, zwłaszcza jeśli uważasz, że nie miał racji i przekonasz o tym OP

malchow19-05-2026 06:20:15   [#05]

Możecie wskazać przepisy, które potwierdzają, że ten nauczyciel ma przygotowanie pedagogiczne do pracy na stanowisku psychologa? Bądź nie ma i musi zrobić studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego.

rzewa19-05-2026 11:29:36   [#06]

ten n-l powinien mieć jakieś świadectwo czy zaświadczenie dotyczące przygotowania pedagogicznego - w tym poście jest za mało informacji by odpowiedzieć na pytanie

malchow19-05-2026 20:35:57   [#07]

No cóż. To był przykład. Dotyczy to wszystkich nauczycieli w naszym powiecie, którzy są nauczycielami dyplomowanymi, z różnymi stażami pracy, po wielu studiach podyplomowych. Koleżanka wyliczyła, że ma 1000 godzin które wliczają się do studiów podyplomowych z przygotowania pedagogicznego, które nie wliczają się niestety do jej przygotowania pedagogicznego, by mimo  ukończenia studiów i tytułu mgr psychologii mieć przygotowanie pedagogiczne do wykonywania zawodu psychologa w szkole. Przedstawiła dokumenty z tegoż przygotowania z zapytaniem do wybranej Uczelni o możliwości ewentualnego  skrócenia, bądź uznania zaliczonych wcześniej kursów. I Władze Uczelni rozpatrują prośbę, bo nie rozumieją po co to robi. 

malchow19-05-2026 20:40:02   [#08]

rzewa, 

zgadzam się z Tobą. Podobno zaświadczenie, jeżeli nie było wydane po 2019 roku - nie działa.

Dla mnie to tak, jakby lekarz mając dodatkową specjalizację musiał ponownie udowodnić, że wciąż jest lekarzem. Stąd moje pytanie. 

rzewa19-05-2026 21:25:52   [#09]

to się komuś coś pomyliło -> jeśli już jakieś świadectwo lub zaświadczenie miałoby być nie ok, to prędzej to wydane PO 2019 roku niż to wydane wcześniej...

w każdym rozporządzeniu kwalifikacyjnym jest zapis mówiący o zachowaniu nabytych kwalifikacji

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]