Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Monitorowanie czasu pracy pracownika sekretariatu
strony: [ 1 ]
Krzanna07-05-2026 19:45:49   [#01]

Dzień dobry,czy dyrektor szkoły ma prawo wprowadzić aneksem do zakresu czynności pracownika sekretariatu obowiązek prowadzenia kalendarza Outlook służącego do planowania i monitorowania realizacji zadań służbowych?
Zasady miałyby polegać na:

• planowaniu pracy w piątek na kolejny tydzień,
  • codziennym uszczegółowieniu planu pracy poprzez wpisanie zadań i czasu ich realizacji,
  • bieżącym uzupełnianiu kalendarza o nowe zadania.

Pracownik planowałby ok. 6 godzin z 8-godzinnego dnia pracy, a dyrektor miałby wgląd do kalendarza.

Czy takie rozwiązanie mieści się w uprawnieniach organizacyjnych pracodawcy i może zostać wprowadzone w formie aneksu do zakresu obowiązków?

Roman Langhammer07-05-2026 19:49:08   [#02]

Naprawdę ktoś ma taki pomysł?

Krzanna07-05-2026 20:03:13   [#03]

Naprawdę.

W sekretariacie pracują dwie osoby, a zakres realizowanych zadań jest bardzo szeroki i obejmuje również zadania terminowe wynikające z przepisów prawa.

Wprowadzenie kalendarza ma na celu uporządkowanie organizacji pracy, lepsze planowanie zadań oraz możliwość bieżącej weryfikacji obciążenia pracą i realizacji obowiązków. 

Zależy mi przede wszystkim na przejrzystości organizacji pracy sekretariatu oraz równomiernym podziale zadań.

izael07-05-2026 20:17:35   [#04]

Oczywiście jako pracodawca możesz to zrobić.

Za Romanem okażę zdziwienie z podniesieniem wysoko brwi, ale...

Każde miejsce jest inne. Każdy z nas jest inny. Ty odpowiadasz, Ty podejmuj decyzje.

Dla mnie takie coś to zbiurokratyzowanie tego, co i tak łatwe nie jest, bo sekretariat to młyn. Jestem za umieszczeniem w kalendarzu istotnym zadań, które mają przypisane terminy - jako przypominajkę. Reszta dla mnie to obserwacja, współpraca i relacje z pracownikami. 

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]