Forum OSKKO - wątek

TEMAT: urlop nauczyciela w czasie wakacji
strony: [ 1 ]
ktosik06-05-2026 14:56:58   [#01]

Ile nauczyciel szkoły podstawowej w które są ferie musi mieć nieprzerwanego urlopu w czasie wakacji? Chodzi mi o to jak długo dyrektor może "trzymać" nauczycieli po zakończeniu zajęć szkolnych i wezwać do pracy przez 1 września.

Dziękuję za odpowiedzi. 

Iweta6206-05-2026 21:28:42   [#02]

Dyrektor może z urlopu zająć w sumie 7 dni na zakończenie i przed rozpoczęciem roku szkolnego

post został zmieniony: 06-05-2026 21:29:45
AnJa06-05-2026 21:50:31   [#03]

Oraz w ferie zimowe- wszystko się sumuje do limitu 7.

I trzymanie z powodów wymienionych w KN.

ktosik07-05-2026 09:09:33   [#04]

a Czy mogłabym prosić o podstawę prawną?

Roman Langhammer07-05-2026 09:52:27   [#05]

Karta Nauczyciela

Art. 64.

1. Nauczycielowi zatrudnionemu w szkole, w której w organizacji pracy przewidziano ferie szkolne, przysługuje urlop wypoczynkowy w wymiarze odpowiadającym okresowi ferii i w czasie ich trwania.

2. Nauczyciel, o którym mowa w ust. 1, może być zobowiązany przez dyrektora do wykonywania w czasie tych ferii następujących czynności:

1) przeprowadzania egzaminów;
2) prac związanych z zakończeniem roku szkolnego i przygotowaniem nowego roku szkolnego;
3) opracowywania szkolnego zestawu programów oraz uczestniczenia w doskonaleniu zawodowym w określonej formie.
Czynności, o których mowa w pkt 1-3, nie mogą łącznie zająć nauczycielowi więcej niż 7 dni.

tarek07-05-2026 10:25:06   [#06]

I te 7 dni nie może "pociąć" wakacji dowolnie, bo nauczyciel ma zagwarantowanie 4 tygodnie nieprzerwanego urlopu.

AnJa07-05-2026 12:37:56   [#07]

W Art.64.4 KN te 4 tygodnie.

Ciekaw jestem z wykorzystaniem którego z zapisów  ar.64.2 pracują nauczyciele szkół ponadpodstawowych w komisjach rekrutacyjnych? I jak to dyrektorzy mieszczą w 7 dniach - pamietając także o ewentualnych radach pedagogicznych?

A także interesuje mnie, jak w warunkach bojowych wyglądają w szkole prace nad opracowywaniem szkolnego zestawu programów - bo to chyba o programy nauczania chodzi?

Bardzo u mnie ciekawość poznawcza albowiem z wiekiem się ujawnia.

tarek07-05-2026 13:22:44   [#08]

Z praktyki - możliwa jest np. rotacja nauczycieli w komisjach rekrutacyjnych.

Zebranie rady pedagogicznej jeden maks dwa dni (u nas radę końcową i tę przed rozpoczęciem zajęć robiliśmy jako jedną w ostatnim tygodniu sierpnia). Więcej zebrań rady w wakacje raczej zbędne, chyba że sytuacja nadzwyczajna.

Szkolny zestaw programów można przecież zacząć opracowywać (właściwie zmieniać, jak trzeba, bo większość pozostaje aktualna) jeszcze w trakcie roku, a pod koniec sierpnia ewentualnie dopracować.

Szanujmy prawo do urlopu, a nas będą szanować nauczyciele :) 7 dni, to 7 dni, reszta to niezbywalne prawo do urlopu.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]