Forum OSKKO - wątek

TEMAT: konkurs na stanowisko dyrektora
strony: [ 1 ]
rombob15-04-2026 08:13:49   [#01]

II. Stanowisko dyrektora/dyrektorki, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać osoba zajmująca stanowisko dyrektora oraz inne stanowisko kierownicze w publicznym przedszkolu, publicznej szkole podstawowej, publicznej szkole ponadpodstawowej oraz publicznej placówce (Dz. U. z 2023 r. poz. 2578) zwane dalej „rozporządzeniem”, może zajmować:

Nauczyciel mianowany lub dyplomowany, który spełnia łącznie następujące wymagania:

1. a) posiada wykształcenie wyższe i tytuł zawodowy magister, magister inżynier lub równorzędny, oraz przygotowanie pedagogiczne i kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w danej szkole;
    A co jeżeli kandydat ma ukończone studia dzienne w  Wyższej Szkole Pedagogicznej, tytuł magistra pedagogiki i pracuje w szkole 40 lat i od 10 jest dyrektorem? Nie zostałem dopuszczony do konkursu z uwagi na brak: "dokumentu o przygotowaniu pedagogicznym?!
tusia115-04-2026 09:05:17   [#02]

Myślę, że komisja przesadziła, bo informacja o posiadani przygotowania pedagogicznego wynika z aktu nadania stopnia awansu, zapewne w tym wypadku - nauczyciela dyplomowanego (KO sprawdza to zwykle bardzo dokładnie).

rombob15-04-2026 10:23:27   [#03]

TAK

rzewa17-04-2026 12:15:14   [#04]

no i... mgr pedagogiki ma z definicji pp :-) 

zatem tym dokumentem jest dyplom

AnJa17-04-2026 12:51:51   [#05]

No więc, zgodnie z powszechną praktyka weryfikacyjną- z definicji nie ma. Z dyplomu- miewa, zależnie , co na nim napisano.

Jakoś miałem kłopot ze zrozumieniem tego, ale mi przeszło.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]