Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Szkoła bez dzwonka.
strony: [ 1 ]
Skimir12-03-2026 21:23:20   [#01]

Dzień dobry.

Pytanie do tu piszących: Kto z was ma szkołę bez dzwonków? Zgłaszajcie się :-)

Kilka pytań przy okazji:

- co było powodem odejścia od dzwonków;

- jak to było przyjęte przez uczniów, nauczycieli, rodziców; wady/zalety;

- jak długo funkcjonujecie bez dzwonków;

- czy ktoś z Was, po jakimś okresie powrócił do tradycyjnych dzwonków? Jeśli tak to dla czego?

Funkcjonujemy już tak kilka lat, mam spostrzeżenia, chciałbym poznać doświadczenia innych.

Roman Langhammer13-03-2026 05:05:46   [#02]

Ja mam szkołę całkowicie bez dzwonka od 8-9 lat.

Powód? Dźwięk dzwonka przyprawiał mnie o dreszcze. ;) A tak na serio? Ze względu na fakt, że mamy dzieci nadwrażliwe na dźwięk (szkoła z oddz. int.). Decyzja została przyjęta z lekkimi obawami ze strony nauczycieli. Ale po kilku tygodniach wszyscy się do tego przyzwyczaili. ;) Jedyne co na początku zrobiłem, to na każdy korytarz zakupiłem duże zegary analogowe i zmuszam konserwatora do ich regularnego synchronizowania. ;) Uczniowie (szczególnie młodsi) całkiem szybko i nieźle opanowali umiejętność odczytywania godziny. ;) Ogólnie uczniowie sami się pilnują jeśli chodzi o koniec przerwy, ale oczywiście nauczyciele dyżurujący informują, że zaczyna się lekcja. I jakoś całkiem fajnie to wszystko funkcjoniuje, uczniowie nie mają z tym problemu. :)

Jot13-03-2026 07:38:33   [#03]

U nas eksperymentalnie kilka lat temu mamy jeden dzień bez dzwonka /niewielka szkoła/ i marzę, aby to był cały tydzień, tylko muszę nauczycieli przekonać:-) i oczywiście trzeba zainwestować w zegary, których jeszcze nie mam- tak jak pisze wyżej Roman:-)

Iwona K13-03-2026 10:22:04   [#04]

Mam szkołę bez dzwonka od czasów pandemii. Wtedy wydawało się praktyczne, że na korytarz będziemy wychodzić z jakimś opóźnieniem czy za wcześnie,żeby nie wszyscy trafiali na dość wąskie korytarze. Po pewnym czasie okazało się, że dzwonek nie jest potrzebny- jest ciszej, mniej nerwowo, mamy zegary i uczniowie też się pilnują. 

Jot13-03-2026 11:53:51   [#05]

No właśnie :-)

edithael01-04-2026 10:13:02   [#06]

Bez dzwonków od chyba 10 lat :) Zaczęło się od eksperymentu SU, aby dzwonków nie było przez tydzień, potem była ankieta wśród uczniów i nauczycieli (największa wskazana wtedy bolączka - nauczyciele wydłużają lekcje...) Większość była za brakiem dzwonków, trzeba było ogarnąć:
- zegary na korytarzach, w klasach
- nawyki ;)

Efekty - jest spokojniej :) Nie ma tego okropnego dźwięku dzwonka i zaraz po nim (jeśli to dzwonek na przerwę) ryku dzieci wybiegających z klas. Wychodzą po lekcji w ciszy, z rozbieżnością do pół minuty. Nie spóźniają się na lekcje, choć takie były obawy nauczycieli. 

Nie chciałabym powrotu do dzwonków...

Paweł Włoczewski05-04-2026 10:31:56   [#07]

To ja zadam pytanie techniczne.Jak Państwo rozwiązali kwestię alarmu pożarowego, przy braku dzwonka

post został zmieniony: 05-04-2026 10:37:06
Skimir05-04-2026 20:07:12   [#08]

Fizycznie dzwonki pozostały tak więc w tej kwestii nic się nie zmieniło.

Moltena16-04-2026 09:44:00   [#09]

Nie mamy dzwonków od 10 lat. Zegary na korytarzach, tak jak u poprzedników jest spokojniej. 

Dzwonki całkowicie zlikwidowane w czasie remontu. Mamy ręczne dzwony, którymi ogłaszamy alarm. Straż nie miała obiekcji do takiego rozwiązania. 

edithael12-05-2026 14:03:40   [#10]

Odnośnie alarmu - fizycznie dzwonki są nadal zamontowane, alarm uruchamiany ręcznym przyciskiem. 

Poppy13-05-2026 07:28:34   [#11]

U mnie w 1-3 od 12 lat, w 4-8 od 5. 1000 uczniów. Bez problemów. Na korytarzach wiszą zegary. W szkole jest zdecydowanie ciszej, nie ma „wypadania” z krzykiem na korytarz po dzwonku. Nauczyciele pilnują czasu rozpoczęcia lekcji, uczniowie końca:). Dzwonek do alarmu jest nadal zamontowany.

Lucy B13-05-2026 11:48:08   [#12]

U nas jest dzwonek - melodyjka, którą od czasu do casu zmieniamy.

Dzwonek na alarm jest oddzielny. 

post został zmieniony: 13-05-2026 11:48:27
Marek Pleśniar14-05-2026 10:17:23   [#13]

dzwonki wyłączaliśmy w mojej szkole ponad ćwierć wieku temu - to było wtedy powszechnie testowane, zazwyczaj z początkiem na piętrze nauczania początkowego. Pierwszym pilnym zakupem okazały się zegary do klas:-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]