Forum OSKKO - wątek

TEMAT: informacja publiczna
strony: [ 1 ]
KaPi03-02-2026 13:01:22   [#01]

Rodzic żąda informacj o posiadanych przez nauczyciela kwalifikacjach - tytuł, kierunek - są informacją publiczną?

inspektor rodo stoi na stanowisku, że nie, że wystarczy odpowiedzieć, że posiada odpowiednie kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela (oczywiście posiada)

KO tak jak inspektor

radca prawny op - że są to dane z arkusza organizacyjnego i należy udostępnić...

i każdy ma swoją rację?

a co odpowiedzieć?

tusia103-02-2026 13:47:35   [#02]

Dzisiaj przeczytałam taki tekst, może się przyda: 

https://wartowiedziec.pl/edukacja-kultura-i-sport/79445-z-wokandy-wiele-szkolnych-spraw-w-tym-oceny-uczniow-to-informacje-publiczne

rzewa03-02-2026 16:25:49   [#03]

Rodzic ma rację - tytuł i kierunek studiów nauczyciela to informacja publiczna, ale nazwa uczelni czy rok ukończenia już nie

KaPi03-02-2026 16:31:27   [#04]

ok

zinka19-03-2026 16:24:12   [#05]

Czy ktoś dostał? Poniżej fragmenty maila

adres e-mail: bezp.inf@mazowieckie.int.pl

Adresat wniosku: 

Dyrektor placówki 

Dotyczy:  

Udzielenia odpowiedzi na przesłane pytania oraz udostępnienia formularza audytu bezpieczeństwa informacji (audytu KRI) za rok 2024 oraz 2025.

1. udzielenie odpowiedzi na następujące pytania: 

a. Czy w placówce w roku 2024 oraz 2025 prowadzony był audyt bezpieczeństwa informacji? (zgodnie z art.19.ust.2. pkt 14 Rozporządzenia o KRI) 

b. Czy pracownicy zaangażowani w proces przetwarzania informacji zostali przeszkoleni zgodnie z art.19.ust.2. pkt 6 Rozporządzenia o KRI? 

c. Czy w placówce obowiązują zasady gwarantujące bezpieczną pracę przy przetwarzaniu mobilnym? (zgodnie z art.19.ust.2. pkt 8 Rozporządzenia o KRI) 

d. Kiedy prowadzono ostatnią analizę ryzyka? (zgodnie z art.19.ust.2. pkt 3 Rozporządzenia o KRI) 

e. Jakie regulacje wewnętrzne obowiązują w placówce w ramach zarządzania bezpieczeństwem informacji (np. Polityka Bezpieczeństwa Informacji)? – uwaga, nie chodzi o regulacje dotyczące przetwarzania danych osobowych (RODO), a zarządzania bezpieczeństwem informacji. 

2. udostępnienie formularza audytu bezpieczeństwa informacji/KRI (Krajowe Ramy Interoperacyjności) przeprowadzonego za rok 2024 oraz 2025, który zastosowany był w Państwa jednostce podczas audytu bezpieczeństwa informacji.

Uzasadnienie: 

Udzielenie odpowiedzi na przesłane pytania stanowi informację o poziomie realizacji zadań przez kierownika jednostki, co w sposób oczywisty stanowi informację publiczną oraz podstawę do wnoszenia ewentualnych skarg w tym zakresie, zgodnie z art. 227 Kodeksu Postępowania Administracyjnego „Przedmiotem skargi może być w szczególności zaniedbanie lub nienależyte wykonywanie zadań przez właściwe organy albo przez ich pracowników (...)."

Formularz audytu KRI ma charakter dokumentu publicznego i dotyczy funkcjonowania instytucji publicznej w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa informacji – a więc stanowi informację publiczną w rozumieniu ustawy. Nie zawiera on również żadnych informacji godzących w bezpieczeństwo placówki lub Państwa np. informacji wrażliwych, technicznych, a ocenę poziomu spełniania przez placówkę wymagań w zakresie bezpieczeństwa informacji. Jak wskazano we wstępie placówki oświatowe, w myśl obowiązujących przepisów obowiązane są do przeprowadzenia i udokumentowania corocznego audytu Krajowych Ram Interoperacyjności. Brak przeprowadzenia tej czynności lub jej udokumentowania stanowi rażące naruszenia prawa. 

Zgodnie z zasadą jawności działania administracji publicznej oraz prawem dostępu obywateli do informacji o działalności organów władzy publicznej, proszę o przekazanie żądanych informacji bez zbędnej zwłoki, nie później niż w terminie 14 dni od otrzymania niniejszego wniosku (art. 13 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej).

Informuję, że w przypadku braku odpowiedzi na wniosek o informację publiczną w ciągu 14 dni organ dopuszcza się bezczynności. W efekcie czego zostanie złożona skarga do NSA.

Z wyrazami szacunku, 

Jan Banaś 

bezp.inf@mazowieckie.int.pl

Jak odpowiedzieć?

malmar1519-03-2026 17:33:28   [#06]

Tak. Rozesłali chyba po całej Polsce. Ta sama osoba (najprawdopodobniej firma/kancelaria z Krakowa specjalizująca się w doradztwie w zakresie mediów i technologii)

Skimir19-03-2026 22:39:10   [#07]

Ciekawe jak długo firmy w celu pozyskiwania klientów będą sięgać po takie żenujące metody. Rozumiem, że wykonywanie telefonów, przesyłanie maili już nie bardzo działa więc trzeba zacząć grozić…

izael22-03-2026 20:36:30   [#08]

ma ktoś przykładową odpowiedź na to zapytanie?

aniwr23-03-2026 12:00:09   [#09]

Próba wysłania odpowiedzi nie powiodła się, twarde odbicie.

Jot24-03-2026 14:52:30   [#10]

Czy inni też mieliście tak jak pisze aniwr?

malmar1524-03-2026 21:02:01   [#11]

w przypadku innej tak miałam,

ale prawnik potwierdził, że wydruk z poczty o wysłaniu jest wystarczający z połączeniu z wydrukiem o braku przyjęcia informacji przez pocztę pytającego

dopełniłam obowiązku odpowiedzi na udostępnienie informacji, a to, że ktoś ma załadowaną skrzynkę nie jest moją winą

zinka25-03-2026 10:14:15   [#12]

U mnie to samo jak u aniwr

wysłałam i wróciło

Edit25-03-2026 12:41:51   [#13]

Czy można prosić o przykładową odpowiedz na ten wniosek? 

mychase16-04-2026 11:07:30   [#14]

otrzymałam zapytanie czy osoba tu imię i nazwisko jest zatrudniona w placówce i na jaki okres i na jakiej podstawie, czy w związku z tym że w zapytaniu podano imię i nazwisko osoby mogę udzielić takiej informacji, osoba ta pełni tez funkcję radnego w gminie 

Gozel16-04-2026 21:23:55   [#15]

Nie wiem czy dobrze myślę, ale w pytaniach dotyczących KRI jest wadliwa podstawa prawna. Niby Rozporządzenie jest ok ale w rozporządzeniach nie ma artykułów. Uważam, że pytający powinien dokładnie wskazać podstawę prawną a tutaj jest błąd. Otwieram rozporządzenie i nie odnajduje artykułu 19. To otrzymujący wniosek ma się domyślać o co chodzi? Nie uważam tego za zwykłą omyłkę pisarską bo w każdym pytaniu jest ta sama podstawa prawna. 
Ja odpiszę: Odmowa udzielenia odpowiedzi - wadliwa podstawa prawna.

rzewa17-04-2026 16:23:09   [#16]

my

mychase08-05-2026 08:27:25   [#17]

Czy ktoś z państwa  otrzymał wniosek dotyczący danych szkół ponadpodstawowych pochodzących z  systemu Vulcan z zakresu danych dostępnych  w systemie naborowym, z raportu można pobrać tylko dane placówki ale już opisu klas , kierunków nie, może ktoś sobie z tym poradził i potrafi mi pomóc

BogdanK12-05-2026 14:23:41   [#18]

Ja dostałem. Ale systemu naborowego Vulcana nie mam, więc załatwiłem sprawę ręcznie - spisałem dane z arkusza organizacyjnego uzupełnionego informacjami telefonicznymi ze szkoły.

Edit20-05-2026 09:48:06   [#19]

Otrzymaliśmy poniższy wniosek...

proszę o informację czy zasadnym jest uznanie, że przygotowanie odpowiedzi wymaga przetworzenia zasobu posiadanych danych, a wnioskodawca nie wykazał szczególnie istotnego interesu publicznego uzasadniającego to przetwarzanie?:

Wniosek o udostępnienie informacji publicznej

Na podstawie ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej wnoszę o udostępnienie informacji publicznej dotyczącej szkoleń, kursów, warsztatów, konferencji, webinarów oraz innych form doskonalenia zawodowego, w których uczestniczyli nauczyciele oraz specjaliści pracujący z uczniami, tacy jak psychologowie czy pedagogowie zatrudnieni w Państwa szkole w okresie od 01.09.2023 r. do 18.05.2026 r.

Proszę o przekazanie dla każdego szkolenia / wydarzenia następujących

informacji:

1. tytuł szkolenia;

2. data lub daty realizacji;

3. liczba godzin;

4. organizator szkolenia;

5. prowadzący / wykonawca usługi;

6. szczegółowa tematyka szkolenia;

7. program, agenda albo harmonogram szkolenia;

8. cel szkolenia;

9. informacja, jakich obszarów dotyczyło szkolenie, w szczególności czy obejmowało np. dydaktykę, ocenianie, pracę z uczniem ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, bezpieczeństwo, prawo oświatowe, zdrowie psychiczne uczniów, technologię informacyjną, AI, współpracę z rodzicami albo inne zagadnienia;

10. liczba uczestniczących nauczycieli/specjalistów zatrudnionych w szkole wobec liczby wszystkich zatrudnionych w szkole nauczycieli i specjalistów, np. 10 z 50;

11. informacja, czy szkolenie miało charakter szkolenia rady pedagogicznej, czy szkolenia indywidualnego;

12. koszt szkolenia, w tym koszt całkowity oraz — jeśli to możliwe — koszt przypadający na jednego uczestnika;

13. źródło finansowania szkolenia;

14. informacja, czy szkolenie zostało sfinansowane ze środków publicznych pozostających w dyspozycji szkoły lub organu prowadzącego; 

Jot20-05-2026 11:20:26   [#20]

Coś mi się zdaje, że może to być komuś potrzebne do pisania wniosku o realizację szkoleń. Nie dostałam/narazie takiego emaila/ ale właśnie miałam telefon od firmy, że organizują bezpłatne szkolenia  grupowe, które będą finansowane z Wojewódzkiego Urzędu Pracy, że oni przygotowują wnioski i szkolenia, które mają być zrealizowane do końca 2026... 

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]