Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Dostosowanie - wydłużenie czasu Matura 2026
strony: [ 1 ]
Paweł Włoczewski22-10-2025 07:04:40   [#01]

Dzień dobry

po analizie Komunikatu dyrektora CKE z 20 sierpnia 2025 r. (aktualizacja z 10 października 2025 r.) w sprawie dostosowania warunków i form przeprowadzania egzaminu maturalnego w roku szkolnym 2025/2026, mam prośbę o doprecyzowanie kwestii dotyczącej wydłużenia czasu egzaminu.

Zgodnie z dokumentem wydłużenie może być przyznane m.in. uczniom posiadającym:

• orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego,

• opinię poradni psychologiczno-pedagogicznej o specyficznych trudnościach w uczeniu się,

• zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia,

• pozytywną opinię rady pedagogicznej (np. w oparciu o trudności  komunikacji językowej).

Czy dobrze rozumiem, że wydłużenie czasu może być przyznane również w przypadku uczniów z pozytywną opinią rady pedagogicznej(zgodnie z wytycznymi z tabel) Oczywiście wiem, że każdorazowo Dyrektor musi taki fakt  zgłasić do Dyrektora OKE i to OKE podejmuje taką decyzję? Czy dobrze rozumiem ten komunikat? Będę wdzięczny za interpretację i doświadczenia praktyczne jak zamierzają Państwo rozwiązązać przyznawanie tego dostosowania?

laostic22-10-2025 12:16:50   [#02]

Z którego unktu to wynika, że wydłużenie czasu na maturze miałoby być przyznane na podstawie zaświadczenia lekarskiego?

OJ22-10-2025 13:02:01   [#03]

#loastic

tabela na str.9 komunikatu i zawarte w niej odnośniki tj. numery table gdzie są szczegółowo podane podstawy do wydłużenia czasu.

Miałam taki przypadek - zaświadczenie było od lekarza psychiatry, a inne od lekarza rodzinnego/specjalisty, że choroba przewlekła. 

#paweł

jak wyżej, a  tego co jest wskazane w tabelach = dostosowań nie pytamy każdorazowo OKE to dyrektor szkoły=przewodniczący zespołu odpowiada za wszystko - po prostu stosujemy jak w tabelach. Zaznaczamy dostosowanie przy składaniu deklaracji bo wtedy zdający powinien załączyć stosowny dokument uprawniający (dostosowanie może dotyczyć warunków lub formy) i na radzie pedagogicznej wskazujemy co komu się należny. Często zdarza się, że uczniowie przynoszą później dokumenty to zaznaczam wtedy kiedy mam informację/dokument. 

Miałam przypadek, gdzie składałam wniosek do OKE ale dotyczył on innego (nazwę to nietypowego dostosowania), które nie było ujęte w komunikacie - wtedy jak najbardziej tryb wniosku do dyr.OKE 

Co istotne wszystkie ww. zabiegi są wskazywane przy deklaracjach bo niektóre z nich mogą mieć wpływ na zamówienie przez OKE odpowiednich arkuszy dla zdających. Tyle wg. mnie.

laostic22-10-2025 15:11:20   [#04]

Na stronie 9 nie ma słowa o wydłużeniu, tak samo jak na stronie 27, poświęconej właśnie zdającym, którzy są chorzy.

OJ23-10-2025 13:19:31   [#05]

fakt, no to zawsze można zapytać w OKE

no a np. taki uczeń co ma problemy urologiczne (musi do toalety co 15 min:) albo ze stanami lękowymi (zaświadczenie od psychiatry) i obydwaj nie mają nic oprócz zaświadczenia od lekarza o ww. chorobach

grzem31-10-2025 09:15:25   [#06]

to od tego roku wydłużenia czasu nie mają

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]