Forum OSKKO - wątek
| TEMAT: |
nauczyciel współorganizujący kształ. a nauczenie indywidualne |
| ktosik | 20-10-2025 10:49:36 [#01] |
|---|
Czy jest przepis mówiący lub zakazujący dyrektorowi przydzielenie nauczyciela współorganizującego kształcenie dla ucznia posiadającego orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, a który to uczeń otrzymał również na określony okres orzeczenie o potrzebie nauczania indywidualnego? |
| AnJa | 20-10-2025 21:38:28 [#02] |
|---|
Moim zdaniem- tylko rozum. I to w obie strony: u Młynarskiego na 1 mieszkańca przypadał 1 szeryf, tu byłoby 2. Jeśłi zaś ten współorganizujący miałby to w etacie - a zajęcia dla niego nie byłoby - to taki eksperyment byłby ciekawy. |
| ktosik | 21-10-2025 07:32:58 [#03] |
|---|
No właśnie.. nauczyciel ma 20/20 czyli etat jako współorganizujący... i tu się zaczynają kłopoty... a prawo nie zabrania więc ... |
| tusia1 | 21-10-2025 08:52:59 [#04] |
|---|
Nauczyciel współorganizujący to nie współobecny na lekcji czy zajęciach, może wspierać nauczyciela w przygotowywaniu np. ćwiczeń lub zadań dla tego ucznia. Tak mi się wydaje, bo chyba współorganizującego zatrudnia się w szkole, w której taki uczeń jest, a nie dla tego ucznia, zwłaszcza że nie wskazuje się wymiaru zatrudnienia. Ale mogę się mylić. Jeśli ten konkretny uczeń ma wsparcie w wymiarze 20 godz. to znaczy, że jest "słabo" funkcjonujący i dlatego należy się zastanowić na ile jego sposób funkcjonowania utrudnia naukę indywidualną. |
| emes | 21-10-2025 22:07:13 [#05] |
|---|
Przepisu zakazującego wprost nie ma.
Jednak według mnie, nauczanie indywidualne ma inny cel niż kształcenie specjalne w klasie:
-
nauczanie indywidualne to forma nauki w domu lub w szkole, gdy stan zdrowia uniemożliwia uczęszczanie do szkoły;
-
kształcenie specjalne z nauczycielem współorganizującym dotyczy ucznia uczestniczącego w zajęciach w grupie/klasie.
Nie można więc jednocześnie prowadzić dla ucznia pełnego nauczania indywidualnego i przydzielić mu nauczyciela współorganizującego — jak dla mnie te formy się wykluczają. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|