Forum OSKKO - wątek

TEMAT: żądanie rodziców o informacje (potrzebna pp odpowiedzi szkoły)
strony: [ 1 ]
Afraniuk10-10-2025 15:03:52   [#01]

W związku z przeniesieniem ucznia do innej klasy dostałem pismo od rodziców z żądaniami informacji:

- czy przeniesienie jest karą w myśl Statutu szkoły a jeżeli tak to chcą wniosku wychowawcy o przeniesienie, opinii RP z uzasadnieniem i czy rodzice ucznia wyrazili na to zgodę,

- jeżeli to nie jest kara to jaka jest podstawa prawna przeniesienia, jaki jest przepis kompetencyjny (!) umożliwiający takie działanie, w przypadku zasięgnięcia opinii pedagoga i psychologa udostępnienie tych opinii,

- wskazanie jakie działania pomocowe zostały dotychczas zastosowane względem ucznia   (w szczególności z katalogu Rozporządzenia w sprawie zasad udzielania i organizacji pomocy pp)

- informację czy Szkoła rozważała wystąpienie do Sądu Rodzinnego w kwestii ucznia.

Oczywiście jak nie udzielimy odpowiedzi w terminie to sprawa trafi do KO :)

Czy rodzice mają prawo uzyskać takie informacje? Chcę się spotkać i porozmawiać ale chce mieć konkretne podstawy prawne -  czy dobrze myślę, iż nie mają prawa do uzyskania takich informacji ? Proszę o pomoc 

rzewa11-10-2025 14:11:09   [#02]

nie bardzo rozumiem... o te informacje zwrócili się rodzice tego ucznia czy rr (lub rodzice innych uczniów)?

jeśli rodzice tego ucznia, to mają prawo do wszystkich informacji

a jeśli nie to raczej nie, chyba że to była kara a statut szkoły przewiduje informowanie o tym pozostałych uczniów - wtedy mają prawo do takiej informacji jaka w statucie jest

no i mają prawo do poinformowania o procedurach obowiązujących w szkole w takim przypadku

Afraniuk12-10-2025 18:01:42   [#03]

pytania są od rodziców pozostałych uczniów, statut nie przewiduje informowania rodziców - kwestia ich głównego pytania: na jakiej podstawie przenoszę ucznia ? Jaki mam przepis kompetencyjny do umieszczania ucznia w klasie ? I tu brakuje mi wątku ...

post został zmieniony: 12-10-2025 18:02:16
Skimir12-10-2025 21:37:14   [#04]

Skleja się w całość… Wygląda na to, że to rodzice oddziału do którego uczeń ma być przenoszony, nie bardzo go chcą no i szukają „haka”. Ech… byle daleko od nas…

Tak myślę.

koala18-03-2026 10:27:35   [#05]

Ja w innej sprawie, ale też w związana z rodzicami. Mają swoją grupę na MSG i roztrząsają sprawy klasowe. Oceniają uczniów. Ostatnio doszło do sytuacji, podczas której dziewczynki się pokłóciły. Mamy znalazły winowajczynię. Nie lubią tego dziecka, dobrze się uczy i to jest powód. Będę rozmawiać z rodzicami. Uważam, że to jest hejtowanie dziecka. Omawianie spraw wychowawczych nie leży w ich kompetencjach. Chcę zwrócić im uwagę, że od rozwiązywania spraw wychowawczych jest wychowawca i oni nie mają prawa nastawiać swoich dzieci. A tak jest. To trwa już drugi rok. Może jeszcze jakieś podpowiedzi? 

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]