Forum OSKKO - wątek

TEMAT: żądanie rodziców o informacje (potrzebna pp odpowiedzi szkoły)
strony: [ 1 ]
Afraniuk10-10-2025 15:03:52   [#01]

W związku z przeniesieniem ucznia do innej klasy dostałem pismo od rodziców z żądaniami informacji:

- czy przeniesienie jest karą w myśl Statutu szkoły a jeżeli tak to chcą wniosku wychowawcy o przeniesienie, opinii RP z uzasadnieniem i czy rodzice ucznia wyrazili na to zgodę,

- jeżeli to nie jest kara to jaka jest podstawa prawna przeniesienia, jaki jest przepis kompetencyjny (!) umożliwiający takie działanie, w przypadku zasięgnięcia opinii pedagoga i psychologa udostępnienie tych opinii,

- wskazanie jakie działania pomocowe zostały dotychczas zastosowane względem ucznia   (w szczególności z katalogu Rozporządzenia w sprawie zasad udzielania i organizacji pomocy pp)

- informację czy Szkoła rozważała wystąpienie do Sądu Rodzinnego w kwestii ucznia.

Oczywiście jak nie udzielimy odpowiedzi w terminie to sprawa trafi do KO :)

Czy rodzice mają prawo uzyskać takie informacje? Chcę się spotkać i porozmawiać ale chce mieć konkretne podstawy prawne -  czy dobrze myślę, iż nie mają prawa do uzyskania takich informacji ? Proszę o pomoc 

rzewa11-10-2025 14:11:09   [#02]

nie bardzo rozumiem... o te informacje zwrócili się rodzice tego ucznia czy rr (lub rodzice innych uczniów)?

jeśli rodzice tego ucznia, to mają prawo do wszystkich informacji

a jeśli nie to raczej nie, chyba że to była kara a statut szkoły przewiduje informowanie o tym pozostałych uczniów - wtedy mają prawo do takiej informacji jaka w statucie jest

no i mają prawo do poinformowania o procedurach obowiązujących w szkole w takim przypadku

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]