Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Uprawnienia pedagogiczne/ staż nauczyciela początkującego
strony: [ 1 ]
Ewa Wysocka27-09-2025 18:44:06   [#01]

Pojawił mi się problem. Nauczyciel współorganizujący kształcenie został zatrudniony 01.09. 2024 (rok temu). Posiada ukończone jako podstawowe wykształcenie: licencjat z pedagogiki resocjalizacyjnej oraz dwuletnie studnia magisterskie z pedagogiki opiekuńczo- wychowawczej. We wrześniu tego roku przeanalizowałam studia tego nauczyciela i okazało się, że w suplemencie nie ma zapisu, iż posiada uprawnienia pedagogiczne. Zatem zatrudnienie go w ubiegłym roku szkolnym jako nauczyciela posiadającego uprawnienia pedagogiczne nie powinno mieć miejsca. Postanowiłam zatem zrobić aneks do umowy i zatrudnić go w tym roku zgodnie z art 10 ust.3 KN (już nauczyciel zapisał się na studia podyplomowe celem uzyskania uprawnień pedagogicznych). Wychodzi nadpłata wynagrodzenia- nauczyciel wyraża zgodę na potrącenie nadpłaty. Ale co ze stażem? Czy zaczyna ponownie w tym roku, a poprzedniego  roku nie zaliczamy, czy też poprzedni zaliczamy?  Czy wszystkie kroki które opisałam wcześniej zostały podjęte przeze mnie właściwie?

rzewa29-09-2025 08:39:56   [#02]

okres pracy jak najbardziej liczy się do przygotowania do zawodu

tylko jednego nie rozumiem: dlaczego uważasz, że była nadpłata wynagrodzenia? A nawet jeśli była, to i tak nie masz prawa żadnego wynagrodzenia n-lowi potrącać, z jego zgodą czy bez

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]