Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Rewalidacja – brak ucznia a wpis w dzienniku
strony: [ 1 ]
Aglaja25-09-2025 10:58:24   [#01]

Mam pytanie do osób, które prowadzą zajęcia rewalidacyjne.
Jeżeli uczeń nie pojawia się na zajęciach, to jak to odnotowujecie w dzienniku?
Czy odwołujecie zajęcia  z adnotacją  "nieobecności ucznia", czy raczej w temacie lekcji wpisujecie po prostu „nieobecność ucznia”?

Chciałbym poznać Waszą praktykę i interpretację.

noe1925-09-2025 11:30:41   [#02]

Ja rozumiem to tak:

- szkoła ma obowiązek organizować zajęcia rewalidacyjne

- nauczyciel stawia się na zajęcia i wpisuje temat

- brak ucznia - odnotowuje "nieobecność"

Roman Langhammer25-09-2025 15:29:57   [#03]

Baaa, i najważniejsze, to pamiętać, żeby nauczycielowi nie płacić! 

Skimir25-09-2025 15:41:52   [#04]

To jest jednak majstersztyk - przydziela się nauczycielowi godziny, rezerwuje jego czas a następnie nie płaci się za ten czas bo to nie jest nauczanie indywidualne...

Roman Langhammer25-09-2025 15:59:59   [#05]

Zasadnicze pytanie brzmi - co z tym zrobił ZNP? ;-) Bo nie słyszałem za bardzo o jakiś protestach i uwagach...

noe1926-09-2025 12:23:39   [#06]

Wydaje mi się, że jedyne słuszne rozwiązanie to pójście droga sądową.

To jest raport przygotowany przez mojego agenta:

"Najważniejsze znaczenie w omawianym zakresie mają dwie historyczne uchwały Sądu Najwyższego.
Pierwsza z nich, uchwała z dnia 6 sierpnia 1987 r. (sygn. akt III PZP 29/87), dotyczyła nauczyciela
szkoły muzycznej prowadzącego indywidualne lekcje w ramach godzin ponadwymiarowych. Sąd Najwyższy orzekł, że nauczyciel ten zachowuje prawo do wynagrodzenia za nieodbyte godziny z powodu
choroby ucznia, nawet jeśli został o tej nieobecności wcześniej poinformowany. Sąd uznał, że nauczyciel pozostawał w gotowości do pracy, a przyczyna jej niewykonania nie leżała po jego stronie. Ta uchwała, choć wydana w innym stanie prawnym, ustanowiła fundamentalną zasadę, która jest analogicznie stosowana do dzisiejszych realiów, w tym do zajęć rewalidacyjnych.

Druga kluczowa uchwała Sądu Najwyższego, podjęta w składzie siedmiu sędziów w dniu 29 marca
1989 r. (sygn. akt III PZP 53/88), doprecyzowała tę zasadę. Sąd stwierdził, że nauczyciel nie nabywa
prawa do wynagrodzenia za godziny ponadwymiarowe, które przypadały w dniach ustawowo wolnych
od pracy lub w okresach przerw w pracy szkoły (np. ferie, przerwy świąteczne), w których zajęcia dydaktyczne się nie odbywają. To orzeczenie wyraźnie rozgraniczyło sytuacje, w których niezrealizowanie
zajęć wynika z ogólnej organizacji roku szkolnego (ryzyko, którego nauczyciel jest świadomy), od tych,
w których zajęcia są zaplanowane, a nie odbywają się z przyczyn incydentalnych, takich jak
nieobecność ucznia.

Stanowisko to jest konsekwentnie podtrzymywane przez Regionalne Izby Obrachunkowe (RIO).
Przykładowo, RIO w Opolu w swoim wyjaśnieniu z 2023 roku stwierdziła, że nauczycielowi, który nie
zrealizował przydzielonych mu godzin ponadwymiarowych z przyczyn leżących po stronie szkoły, przy
jednoczesnym wykazaniu gotowości do pracy, przysługuje wynagrodzenie. RIO wprost odwołało się do
orzecznictwa Sądu Najwyższego oraz do art. 81 Kodeksu pracy, potwierdzając, że ryzyko organizacyjne
pracodawcy nie może obciążać finansowo pracownika.

i co Wy na to? :)

rzewa26-09-2025 15:57:54   [#07]

cóż... całe to orzecznictwo do lamusa -> stan prawny uległ zmianie i sąd nie może orzekać sprzecznie z ustawą

noe1929-09-2025 14:44:28   [#08]

No niestety wiem :(

DorotaN29-09-2025 22:03:23   [#09]

W tym czasie nauczyciel pracuje z innym uczniem. I już Czy nie tak?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]