Forum OSKKO - wątek
bik | 06-09-2025 20:15:30 [#01] |
---|
Mam pedagoga specjalnego na 15 godzin -500 uczniów w szkole, czy mogę oczekiwać od niego, że w ramach swoich godzin prowadził rewalidację? |
grzem | 08-09-2025 22:46:09 [#02] |
---|
w ramach swoich godzin może prowadzić zajęcia rewalidacyjne |
Skimir | 08-09-2025 22:58:31 [#03] |
---|
O ile jest specjalistą do danej niepełnosprawności.
Inną kwestią pozostaje sens takiego rozwiązania, MEN ustalił minimalne wymiary godzin pedagoga specjalnego w szkole. Jeśli masz 15 godzin pedagoga specjalnego i przydzielisz mu 5 godzin zajęć rewalidacji bo będą pasować kwalifikacje to finalnie masz ogólnodostępnego pedagoga specjalnego na 10 godzin (chyba nie o to chodziło). |
rzewa | 09-09-2025 02:04:04 [#04] |
---|
jakrealizuje rewalidację to nie są to już godziny pedagoga
zatem może on realizować zajęcia rewalidacyjne ale w ramach dodatkowych godzin |
joljol | 09-09-2025 07:25:44 [#05] |
---|
rzewo, to jak się ma to do tego zapisu z rozporządzenia?
2. Pedagodzy specjalni w ramach tygodniowego obowiązkowego wymiaru godzin zajęć dydaktycznych, wychowaw czych i opiekuńczych, prowadzonych bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz, realizują:
1) zajęcia w ramach zadań związanych z:
....
h) prowadzeniem zajęć rewalidacyjnych, resocjalizacyjnych i socjoterapeutycznych;
ja uważam, że jeżeli pedagog ma 15 godzin to, patrząc na jego obowiązki wynikające z rozporządzenia, może mieć ze 2, max 3 godziny tej rewalidacji, ale nie więcej
|
Skimir | 09-09-2025 09:36:50 [#06] |
---|
Zapis rozporządzenia więcej namieszał niż pomógł.
W początkowym okresie prowadzania tych przepisów, OP-ki (ze wsparciem niektórych KO) twierdziły, że po to jest pedagog specjalny aby nim obsadzić rewalidacje. W zasadzie byłoby to zgodne z tym przepisem ale zaprzeczałoby to idei zmian. Przepis nakazał zatrudnienie pedagoga specjalnego w wymiarze 15 godzin, z tego jak najwięcej trzeba mu przydzielić rewalidacji - w niektórych szkołach godziny rewalidacji "zjadały" godziny pedagoga specjalnego.
W tamtym czasie udało mi się przekonać OP, że takie rozwiązanie nie ma większego sensu. Wszak o wymiarze godzin specjalistów prowadzących rewalidację mówią inne przepisy. Poza tym, w niektórych szkołach zatrudniono na stanowisku pedagoga specjalnego, nauczyciela o kwalifikacjach, które nie pasowały do żadnych zajęć rewalidacyjnych - więc tam, do rewalidacji trzeba było zatrudniać kolejne osoby, a w szkołach gdzie pedagog specjalny miał szersze kwalifikacje - mógł pracować tu i tu...
Joljol, uważasz, że przy 15 godzinach pedagoga specjalnego, można mu przydzielić 2-3 godziny rewalidacji. Inny będzie uważać, że można mu dać 10 godzin... Ja bym optował za czystym rozwiązaniem. |
bik | 09-09-2025 11:52:27 [#07] |
---|
a organ prowadzący chcę, abym dała jeszcze 1 godzinę wspomagania? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|