Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Zatrudnienie nauczyciela w trakcie roku - po zmianie KN
strony: [ 1 ]
BogdanK27-08-2025 08:54:10   [#01]

Tak czytam tą nowelizację i wychodzi mi, że - jak to w polskim prawie - ktoś nie ogarnął wprowadzanych zmian.

Art.10.2 po zmianie
„Stosunek pracy z nauczycielem początkującym, który posiada wymagane kwalifikacje, nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony na jeden rok szkolny, a w przypadku nawiązania stosunku pracy w trakcie roku szkolnego – na okres do końca roku szkolnego, w trakcie którego nawiązano stosunek pracy."

Czyli literalnie - jeśli zatrudnię nauczyciela w kwietniu, bo w końcu znalazł się chętny na vacat, to powinien dostać umowę do końca sierpnia?

Choć z drugiej strony art.7 mówi:
"W przypadku zaistnienia potrzeby wynikającej z organizacji nauczania lub zastępstwa nieobecnego nauczyciela, w tym w trakcie roku szkolnego, stosunek pracy z nauczycielem początkującym, nauczycielem mianowanym lub nauczycielem dyplomowanym nawiązuje się na podstawie umowy o pracę na czas określony."

Czyli jak wpadnie nauczanie indywidualne, orzeczenie itp. to do końca zajęć.

To jak mam wystawić w końcu tą umowę?

izael27-08-2025 09:38:12   [#02]

BogdanK, a o jaką sytuację dokładnie chodzi?

bo jednak jesteśmy przed początkiem roku szkolnego:) umowami zawieranymi w kwietniu pomartwimy się później:)

BogdanK27-08-2025 11:59:30   [#03]

Fakt - myślę przyszłościowo, zamiast martwić się bieżącymi brakami w zatrudnieniu ;)

izael27-08-2025 15:13:35   [#04]

:)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]