Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Wycofanie się z decyzji przyjęcia ucznia
strony: [ 1 ]
OAgaK11-08-2025 18:49:32   [#01]

Proszę o radę. 

Jestem młodym dyrektorem. W lipcu do szkoły, do klasy trzeciej przyjęłam dziecko z nadpobudliwością psychoruchową, które nie mieszka i nie jest zameldowane w obwodzie szkoły.Żałuję tej decyzji podjętej po rozmowie z rodzicem i pod wpływem emocji. Bardzo chciałam pomóc temu dziecku. Analizuję sytuację bezustannie i jestem pewna, że decyzja jest błędna ze względu na inne dzieci potrzebujące szczególnej uwagi (dziecko z orzeczeniem i dzieci z opiniami) Jak mogę wycofać się z tej decyzji? Czy wystarczy rozmowa z rodzicami tego ucznia?

izael12-08-2025 09:54:55   [#02]

OAgaK, w tej sytuacji tylko rodzice mogą podjąć decyzję o zmianie szkoły. Zdarzają nam się takie decyzje, ale może po prostu staraj się myśleć o tym dziecku tak, jakby było z obwodu:)

Oczywiście, jeśli jest jakaś alternatywa korzystna dla dziecka, to rozmawiaj i przekonuj rodziców. Jeśli jednak główny argument jest taki, że ono sprawia trudności, a w sumie jest nierejonowe... nawet nie zaczynaj rozmowy. Staniesz z rodzicami po dwóch stronach barykady:(

Pisz do OP np. o pomoc nauczyciela. Może na kilka miesięcy, by wesprzeć tę grupę.

Może tam już jest nauczyciel współorganizujący, bo piszesz o orzeczeniu...

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]