Jak oceniacie biznes typu konkurs za 15zł od ucznia...
Klasy II: ....... - miejsce 4, ........ - miejsce 8, [...], na 3328 uczestników z całej Polski.
Klasy III : ........ - miejsce 6, [...] na 2933 uczestników z całej Polski. Pozostali uczestnicy konkursów zajęli również wysokie miejsca, mieszcząc się w pierwszej trzydziestce konkursowej. Wszystkim uczestnikom bardzo gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!"
"Do konkursu przystąpiło 11 uczniów z klas II i III, którzy rozwiązywali testy z matematyki, języka angielskiego i sprawności zintegrowanych. Celem konkursu było zachęcenie do rozwijania pasji matematycznych i samodzielności.
Najlepsze wyniki i tytuł LAUREATA w konkursie matematycznym zdobyli uczniowie:
- .... ..... klasa 3b VI miejsce
- VII miejsce
- – IX miejsce
W konkursie matematycznym dla klas trzecich łącznie udział wzięło 3661 uczniów z całej Polski.
[...] Dyplomy i drobne upominki wręczyli uczestnikom konkursu dyrektor szkoły, [...]"
Inny przykład:
" Dwa miesiące temu już po raz kolejny, w sesji wiosennej, uczniowie naszej szkoły z klas I-III, wzięli udział w Ogólnopolskim Konkursie
W konkursie wzięło udział ponad 1000 szkół z całej Polski. [...]
Bardzo dumni jesteśmy z naszych uczniów, którzy zostali laureatami tego konkursu, zajmując wysokie miejsca w Polsce.
A oto lista laureatów:
.... .... z klasy I c – matematyka – 3 miejsce w Polsce
I c – matematyka – 10 miejsce w Polsce
II a – matematyka – 9 miejsce w Polsce
III a – matematyka – 5 miejsce w Polsce
III b – matematyka – 5 miejsce w Polsce
[...] Wszystkim uczestnikom bardzo gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!"
I tak setki szkół nabija w butelkę rodziców informując jakich to geniuszy mają w swoich domach, przy okazji pompując kasę w prywatną firmę.
U siebie mam naciski rodziców czemu szkoła akurat tych płatnych nie organizuje (uczestniczą w wielu innych również klasy 1-3).
Być może to ja mam alergię na takie biznesy konkursowe, ale również na wszelkiej maści pokazy programowania i innych (potem płatnych) zajęć mają u mnie bana.