Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Kontrola KO - ORW
strony: [ 1 ]
Kasia201210-06-2025 15:10:12   [#01]

Proszę o informację dyrektorów szkół podstawowych i przedszkoli, w których funkcjonują oddziały rocznego obowiązkowego przygotowania przedszkolnego - czy ktoś wydawał zgodę na realizację zajęć rewalidacyjno-wychowawczych dla dziecka z głęboką niepełnosprawnością intelektualną?

Zwojka11-06-2025 12:06:42   [#02]

to dziecko z orzeczeniem i pewnie w orzeczeniu rewalidacja na pierwszym miejscu ...

Kasia201211-06-2025 14:02:59   [#03]

może mało precyzyjnie zadałam pytanie - chodzi mi o zgodę na realizację obowiązku szkolnego i obowiązku nauki poza szkołą 

rzewa11-06-2025 17:37:50   [#04]

nie wydaje się zgody o jakiej jest mowa w pytaniu w poście #01 - dziecko posiadające orzeczenie o potrzebie realizacji zajęć rewalidacyjno-wychowawczych z uwagi na niepełnosprawność intelektualną w stopniu głębokim realizuje obowiązek (przedszkolny, szkolny i nauki) poprzez uczestniczenie w takich zajęciach - art 36 ust 17 u.P.o.

Czyli jeśli dyrektor jednostki oświatowej otrzymał od rodziców takie orzeczenie, to po prostu organizuje zajęcia rewalidacyjno-wychowawcze, chyba że jest niedaleko jednostka specjalistyczna - OREW -> wówczas może rodzicom zaproponować by się udali bezpośrednio tam

ale jeśli rodzice nie będą chcieli, to mówi się trudno i organizuje zajęcia

wszystko jest opisane w rozporządzeniu MEN z dnia 23 kwietnia 2013 r. w sprawie warunków i sposobu organizowania zajęć rewalidacyjno-wychowawczych dla dzieci i młodzieży z upośledzeniem umysłowym w stopniu głębokim (Dz. U. poz. 529)

Kasia201212-06-2025 08:24:01   [#05]

Tak i do tej pory u nas tak to funkcjonuje - ja informuję dyrektora szkoły macierzystej, że dziecko jest u mnie w OREW... a wg arkusza kontroli MEN

Realizacja przez dzieci i młodzież z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu głębokim posiadającym orzeczenie o potrzebie zajęć rewalidacyjno-wychowawczych – zaznaczyć właściwe: obowiązku rocznego przygotowania przedszkolnego obowiązku szkolnego obowiązku nauki na podstawie zezwolenia:

kategorie odpowiedzi skontrolowane orzeczenia 1 2 3 4 5 TAK NIE NIE DOTYCZY Wyjaśnienia dyrektora ośrodka rewalidacyjno-wychowawczego: ……………………………………………………………………………………………………..

Zalecenie dotyczące punktu 1: Zaleca się, aby dyrektor ośrodka rewalidacyjno-wychowawczego zapewnił dzieciom i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu głębokim posiadającym orzeczenie o potrzebie zajęć rewalidacyjno-wychowawczych, spełnianie (zaznaczyć właściwe): obowiązku rocznego przygotowania przedszkolnego obowiązku szkolnego obowiązku nauki na podstawie zezwolenia, wydanego na wniosek rodziców przez dyrektora odpowiednio publicznego lub niepublicznego przedszkola, szkoły podstawowej i szkoły ponadpodstawowej, do której dziecko zostało przyjęte, na spełnianie przez dziecko ww. obowiązków poza przedszkolem, oddziałem przedszkolnym w szkole podstawowej lub inną formą wychowania przedszkolnego i obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki poza szkołą, zgodnie z art. 37 ust. 1, art. 31 ust. 4, art. 35, art. 36 ust. 17 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe w związku z § 53 ust. 1 rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 30 marca 2023 r. w sprawie niektórych publicznych placówek systemu oświaty

rzewa12-06-2025 17:40:16   [#06]

zgodnie z art 36 ust 17 u.P.o. nie ma żadnego zezwolenia od dyrektora -> takie dziecko zgłasza się bezpośrednio  do OREW czyli 5

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]