Tak i do tej pory u nas tak to funkcjonuje - ja informuję dyrektora szkoły macierzystej, że dziecko jest u mnie w OREW... a wg arkusza kontroli MEN
Realizacja przez dzieci i młodzież z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu głębokim posiadającym orzeczenie o potrzebie zajęć rewalidacyjno-wychowawczych – zaznaczyć właściwe: obowiązku rocznego przygotowania przedszkolnego obowiązku szkolnego obowiązku nauki na podstawie zezwolenia:
kategorie odpowiedzi skontrolowane orzeczenia 1 2 3 4 5 TAK NIE NIE DOTYCZY Wyjaśnienia dyrektora ośrodka rewalidacyjno-wychowawczego: ……………………………………………………………………………………………………..
Zalecenie dotyczące punktu 1: Zaleca się, aby dyrektor ośrodka rewalidacyjno-wychowawczego zapewnił dzieciom i młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu głębokim posiadającym orzeczenie o potrzebie zajęć rewalidacyjno-wychowawczych, spełnianie (zaznaczyć właściwe): obowiązku rocznego przygotowania przedszkolnego obowiązku szkolnego obowiązku nauki na podstawie zezwolenia, wydanego na wniosek rodziców przez dyrektora odpowiednio publicznego lub niepublicznego przedszkola, szkoły podstawowej i szkoły ponadpodstawowej, do której dziecko zostało przyjęte, na spełnianie przez dziecko ww. obowiązków poza przedszkolem, oddziałem przedszkolnym w szkole podstawowej lub inną formą wychowania przedszkolnego i obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki poza szkołą, zgodnie z art. 37 ust. 1, art. 31 ust. 4, art. 35, art. 36 ust. 17 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe w związku z § 53 ust. 1 rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 30 marca 2023 r. w sprawie niektórych publicznych placówek systemu oświaty |